自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

手指仔 發表於 19-4-9 14:23

完全認同,但基督徒唔會噤覺得。。我屋企果位至親走咗,有披 ...

有家人係其他宗教,長輩過身咩都無做,甚至講就算父母都唔會下跪

侯爵府

醒目開學勳章

sheepmui 發表於 19-4-9 13:38
我有一個延伸問題想搭單問:

A因宗教信仰唔上香,但A家人其實唔太接受佢唔上香,所以家人會代A上香,堅持 ...

老公因宗教信仰唔上香,但男家人其實唔太接受佢唔上香,所以家人會代先生上香,堅持上香呢個動作必須完成。

老公的伴侶(老婆)無任何宗教信仰但會向家中先人上香,婚後老婆接受老公不用在女家的場合上香,亦不會在女家代老公上香,因為老婆覺得既然老公唔信上香呢套,代上香亦是無謂。

但老公堅持老婆要在男家代老公上香,唔再由家人代上香,但老婆拒絕。

老公係咪好矛盾?雙重標準

老婆係咪好固執?貫徹始終

咁樣睇得舒服。

珍珠宮

佢吾想裝香逼吾嚟,就算逼到都吾係真心嘅又有何意義

男爵府

一切都係睇自己,好幾個堂哥堂嫂都係基督教,喺阿嫲葬禮(道教),堂哥們全部上孝上香,堂嫂就送花靜默。後尾我問返堂哥,佢話係親人,想以一個大家都舒服嘅方法去送別嫲嫲,所以冇乜所謂,如果唔係親人,佢只會送花靜默。

大宅

手指仔 發表於 19-4-9 14:23

完全認同,但基督徒唔會噤覺得。。我屋企果位至親走咗,有披 ...

我天主教徒,以前上慕道班修女話看看自己為乜事而上香,當年我爸爸過身,道教儀式,我有戴孝,修女話装香穿孝服只是儀式,等同送一串鲜花比先人一樣,只是孝道令家人心也舒服d尊重大家安排而非拜偶像,那是可以的

男爵府

susumi123 發表於 19-4-9 11:33
基督徒或天主教徒,如果走咗個親人係父母或另一半的父母,而佢地係用佛教或導教儀式 ,咁佢地仔女是否不可 ...

有咩好嘈?大家應該互相尊重對方信仰。
我老公係決志信耶穌,佢父親過身都無裝香同著孝服,殯儀館會代勞處理。
天主教徒就有裝香,以我所知。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

基督徒或天主教徒,如果走咗個親人係父母或另一半的父母,而佢地係用佛教或導教儀式 ,咁佢地仔女是否不可 ...

係教徒,我有照裝
送得那位都係親人或朋友,呢個係以示尊敬、送佢一程。 我會照摺金銀燒比佢
不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

男爵府

我有個親戚,長輩或自己爸爸過身都係穿全黑衫褲,不入內進行任何儀式,只坐在門口,入去只在相片前靜默。

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我冇裝,屋企人冇反對,因為信仰係自由的

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

係唔裝的,堂官有教點做代替

男爵府

我家姐係教徒,以前返大陸拜山唔肯裝香拜先人,俾內地一個親戚借意踢佢、撞佢!不過嗰位親戚都走咗多年了!

公爵府

回覆樓主:

剛去完朋友媽媽呢喪禮,朋友話俾佢哥吹漲咗……。

佢哥成家係信教,唔裝香ok,大家專重。但人哋話要"仔"棒住佢媽媽張相行個圈,佢阿哥死都唔肯……又唔係叫佢做D乜,儀式一個,只係帶阿媽行個圈啫,咁都唔肯?

伯爵府

畀面勳章

polliebb 發表於 19-4-9 12:00
我係天主教,有儀式要裝香要著孝服我有照做,記得當年慕道班導師講,裝香只係一個儀式,在乎自己個心,等於 ...

我地導師都有咁講

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我係天主教徒, 我有上香俾先人

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我係天主教,有儀式要裝香要著孝服我有照做,記得當年慕道班導師講,裝香只係一個儀式,在乎自己個心,等於 ...

我都係,金銀照摺
我都唔信呢d野,純粹當陪家人/習俗而已

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

x2

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

如果我係仔女,因為 上香比自己父母,上唔到天堂,我都甘願受罰!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

0526 發表於 19-4-9 13:07
天主教比裝香, 我問過神父, 佢話尊重死者信仰好重要。

我係無神論,但我覺得呢位神父好識尊重人, 呢啲先有智者表現, 呢個場合始終死者先係主角, 要尊重死者信仰, 唔係要死人就在生嘅人信仰, 你嘅信仰大不過死者!

侯爵府

Protea 發表於 19-4-9 13:02
我認為真係無所謂,要敬主在心中,何況係敬拜祖先唔係拜鬼神。如果堂官知你唔裝香都唔會比你,我以前都只會 ...

你很有心

首頁

尾頁

跳至