1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我囡囡今年兩歲, 覺得餵佢食藥越嚟越難, 以前只要用針筒便可。

長老是用匙羹來餵的, 手法較粗暴但係work。 自問自己做唔到, 曾經試過一個捉住囡囡,我就負責餵, 但係佢不停咁爭扎爆喊 ,每次差唔多有一半倒瀉。感覺上好似皇上賜毒藥咁。 唔知大家有用乜嘢方法呢? 求分享

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

我係用詐騙手法
d 藥加一兩啖水,同阿仔講呢杯係橙汁。
成功飲左幾次阿仔覺得唔對路,我就加左兩粒仔士多啤梨落去,同佢講係士多啤梨果汁,又成功左

子爵府

用針筒捉住個口餵。中間俾水

男爵府

如果兩歲可以啫喱到啦,再消極啲就用朱古力奶,基本上如果佢肯飲晒啲朱古力奶嘅,啲味係蓋過晒唔覺嘅

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

我最後將藥打入果汁盒到, 然後加啲水。 每次差唔多飲曬

別墅

SL100 發表於 19-4-11 12:00
我最後將藥打入果汁盒到, 然後加啲水。 每次差唔多飲曬

如果一次要飲兩三款藥水都係一次打晒落去比佢飲?可以既話我下次都試下,依家次次喂藥都好似打仗咁

大宅

nico_wai 發表於 19-4-16 09:53
如果一次要飲兩三款藥水都係一次打晒落去比佢飲?可以既話我下次都試下,依家次次喂藥都好似打仗咁:thinki ...

係呀 一次打曬落去。

別墅

SL100 發表於 19-4-9 13:26
我囡囡今年兩歲, 覺得餵佢食藥越嚟越難, 以前只要用針筒便可。

長老是用匙羹來餵的, 手法較粗暴但係wor ...

我小朋友超肯食藥,仲意悠未盡咁(emoji)
可能BB時除咗奶外,第一啖食嘅就係藥。

大宅

回覆樓主:

細個係又呃又氹咁食,依家大左自己食
首先大人唔好嚴陣以待咁,放輕鬆
細個時我用果蓉/果汁溝藥
大啲用零食攻勢,例如有4隻藥,我就拎4粒零食(波波米,黑豆,山楂餅。。。視乎佢咩事要食藥),食完一款藥就食一粒零食
依家再大啲(就嚟3歲),就俾佢揀食邊隻先,食完曬有DHA糖/維他命C糖(總之吸引佢的野啦)
佢就會乖乖自己食
同時又買一兩本關於睇醫生的繪本,得閒同佢睇下,又買套醫生玩具同佢玩,等佢唔好驚左睇醫生/食藥

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至