自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

碩士本來是社會的棟樑,但29歲的梁健鵬三年前在中文大學統計系碩士課程畢業後,做過兩份工均極速被炒,年半前更開始領失業綜援,每月靠1,830元過活;他幾乎每三日見一份工,但逾200份申請卻無一份成功,連應徵麥當勞也被拒門外。梁在網上撰文控訴教育制度失敗,「細個幾努力讀書都冇用」。網民看過文章後,有人深表同情,更多人直斥他是80後「高學歷、低能力」的人辦。梁對抨擊不以為然,說:「我唔係高分低能!」受訪時阿鵬思路清晰,沒有精神問題,語言表達能力亦沒問題,只是社交技巧笨拙,說話從不望人。他說,08年9月受聘於一間美國化工公司,但遇上金融海嘯,上班不足兩個月就被炒魷;09年4月他到保險公司做Sales,未夠兩個月又被炒。

他聲稱之後有努力搵工,平均每個月見工10份,兩年來超過200份,但沒有一成功,「我乜工都搵,乜工都願做,最想做啲同讀書有關嘅工作,例如會計、數據分析等,但好多工要工作經驗,我未做過點有經驗?」
阿鵬否認自己心頭高,「麥當勞我都見過兩次,只係想做普通店員,但對方好驚訝,話『你係碩士喎,唔好玩啦!』」他曾報考警員、救護員,都全因體能「肥佬」被拒門外,「引體向上要做到七下,我只做到兩下」。記者問他為何不早作操練,他靦腆說:「下次會留意嚇。」
中大曾公布08年畢業生平均月薪17,898元,阿鵬於09年9月開始申領失業綜援,每月1,830元,「每日得61蚊用,朝早食杯麪,午餐晚飯食超巿19蚊特價飯,有時要慳錢搭車見工,晚飯都唔食」。由於沒有錢買衣服,阿鵬每天都是穿同一套見工西裝外出。
無朋友、無拍拖、無人理,鬱悶無出路,阿鵬於是在網誌上以《中大碩士失業漢》為題撰文宣洩。引來網民熱烈討論,有網民指梁不肯放下身段由低做起,認為他缺乏社交及溝通技巧,落得如此下場與人無尤,亦有自稱中大學生行為影響中大校譽,建議校方或校友出手相助。

碩士畢業要吃綜援,阿鵬說不怕別人眼光,認為自己的故事是對教育制度的侮辱,「連碩士生都冇能力靠自己生活,咁讀唔讀書有乜分別?叫啲細路點會勤力讀書?根本係浪費納稅人嘅錢……」

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

星洲炒米 發表於 19-4-9 14:58
碩士本來是社會的棟樑,但29歲的梁健鵬三年前在中文大學統計系碩士課程畢業後,做過兩份工均極速被炒,年半 ...

肯做唔會冇嘢做
社交技巧有冇問題
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

2024年龍年勳章

crystal媽咪 發表於 19-4-9 15:02
肯做唔會冇嘢做
社交技巧有冇問題

讀書同做人係兩件事

水晶宮

社交技巧笨拙,說話從不望人

好明顯的自閉傾向喎

Whitechocolate    發表於 19-4-9 15:08

水晶宮

星洲炒米 發表於 19-4-9 15:04
讀書同做人係兩件事

已經唔關讀書事

佢應該有自閉症

水晶宮

星洲炒米 發表於 19-4-9 14:58
碩士本來是社會的棟樑,但29歲的梁健鵬三年前在中文大學統計系碩士課程畢業後,做過兩份工均極速被炒,年半 ...

個別例子啦、唔好話碩士、有手有腳後生仔點會咁、印象中有人幫過佢唔領情、精神可能有點問題

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

段新聞講年半前更開始領失業綜

中段話阿鵬於09年9月開始申領失業綜援

即係=2011既新聞?

都9年了, 唔知佢依家係咪仲領緊綜援?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

讀書同做人係兩件事

當然

要揾啲對文件/機械嘅工多啲,唔應該再搵sales
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

距離畢業已經11年
唔知佢搵到工未呢?

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

2009年舊聞,十年過去,呢位梁生依家點?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實呢個好似係2011年既新聞,而家攞出黎討論,可能做成當事人既不公喎。

或者到左2019年既今日,佢做野做得好好呢?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

回覆 星洲炒米 的帖子

佢好應該參加下, 面試技巧班。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

2份工都係2個月被炒,似乎真係工作能力差

見200份工但有無做準備先面試? 體能有得操都唔操,睇來跟本毫無準備,以為有個碩士銜頭就sure win?

紀律部隊我都考過,體能我準備左3個月,引體上升我由0下操到9下。佢根本無決心去做準備。

男爵府

佢29歲,08,09年都仲係讀緊大學喎應該。係我睇錯定佢搞錯呀。同埋社交零分,唔識同人相處真係讀書幾叻都冇用

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

呢單新聞真系好多年前,其實可以去補習社幫人補習補數學呀,補中學生點都有200蚊一個鐘。

伯爵府

唔關學歷事,一定係個人有問題,做保險sales就算無生意都唔會被炒,佢一定有D問題相處唔到人

伯爵府

BK Milk勳章

去麥當勞不用報碩士學歷啦,說中學畢業,出去洗碗點會無人要

男爵府

畀面勳章

Sumyeema1 發表於 19-4-9 15:10
2009年舊聞,十年過去,呢位梁生依家點?

印象唔知咩節目訪問過佢,揾埋獵頭公司同佢interview ,結果根本係佢個人問題。

珍珠宮

讀書同做人係兩件事

金句

首頁
12345...7

尾頁

跳至