夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

結左婚5年,冇小朋友,一直以來兩公婆感情都唔錯,但上年開始同老公關係冇以前咁好,佢工作忙,對我又冷淡左,前排忍唔住同老公傾呢個問題,佢話覺得對我ge感情變淡左,但我仲係好愛佢,而我地之間亦冇第三者,只係老公已經慢慢唔再愛我。

大約個幾月前我地見過一次婚姻輔導,但都冇乜幫助,我想盡方法去挽救,但無論我做d乜佢都無動於衷,一隻手掌拍唔響,我覺得佢好似已經冇乜心想挽救,我好心痛,但無論我點努力,都好似冇辦法令佢重燃返對我ge感情,我努力左幾個月都開始心淡。

複式洋房

回覆樓主:

佢前排提出過不如分開,因為佢唔知點樣可以再重新黎過,佢覺得再咁拖落去都冇用。

佢之前曾經提出過話不如佢返去奶奶度住一排,可能大家分開下,淨係weekend見面會好d, 但當時我好唔想分開,好怕佢搬左返去就唔會再返黎,不過而家就算我地一齊住,我都打破唔到呢個僵局,而佢亦都已經同左奶奶講話我地婚姻出左問題,我覺得情況真係好唔樂觀。

所以我開始諗,其實兩個人暫時分開下,會唔會有幫助?但我其實唔係好想佢返奶奶度住,因為奶奶唔太鍾意我,我怕老公返左去住,奶奶可能會叫佢同我離婚。

複式洋房

回覆樓主:

另一個方案就係我返娘家住,但娘家現時冇位俾我住…大家可以俾d意見我嗎?我而家個心十五十六,唔知點做好…

複式洋房

回覆樓主:

同埋我都好怕要同阿爸阿媽講,佢地一直都以為我地兩個感情好好,我唔知如果同佢地講,佢地會唔會好傷心…

大宅

回覆樓主:

如果一直都感情ok,又會咁突然變到咁嘅?你肯定佢真係無第三者?佢會唔會可以諗多啲節目安排下,自己又打扮下,著下性感衫氹下老公開心得唔得呀?老實講,一般開就真係只會越黎越淡。可以嘅話叫佢俾多一段時間大家再相處下先會好啲

子爵府

windie 發表於 19-4-9 18:54
同埋我都好怕要同阿爸阿媽講,佢地一直都以為我地兩個感情好好,我唔知如果同佢地講,佢地會唔會好傷心…
...

如果住緊依到係買的, 妳千萬不要離開.

複式洋房

一嚿大番薯 發表於 19-4-9 19:08
如果一直都感情ok,又會咁突然變到咁嘅?你肯定佢真係無第三者?佢會唔會可以諗多啲節目安排下,自己又打扮 ...

係呢段關係裡面,一直都係佢付出多我付出少,我知道我好大責任,而佢性格係嗰d忍忍忍忍,忍到到左臨界點先會出聲ge人,所以到佢而家出到聲話不如分開,我都知其實情況好唔樂觀…

而家就係無論我做d乜佢都無動於衷,我諗左好多野大家可以一齊做,佢對乜都提唔起勁,我都想一齊去個旅行放鬆下,但佢都唔想。對住一個完全唔合作ge人我真係做乜都冇用…

複式洋房

PTMCYS 發表於 19-4-9 19:12
如果住緊依到係買的, 妳千萬不要離開.

係買ga, 仲要冇我名,不過我亦冇份供。

子爵府

畀面勳章

你唔俾佢搬走,佢唔愛你之餘仲會憎你。。
你依家俾佢搬走,仲可能仲有啲機會

子爵府

windie 發表於 19-4-9 19:14
係買ga, 仲要冇我名,不過我亦冇份供。

妳個case 好熟, 之前有位C9 同妳一樣, 我仲懷疑係咪同一個人.

妳無名係失敗D, 但只要係香港合法的夫妻, 就算層樓無名離婚, 都會有一半的擁有權, 妳可申請禁止買賣令, 細節可找有關婦女的免費支援團體再了解....

妳幾大? 感情無得逼, 如果緣盡, 對方沒有其他東西騙妳, 妳又可取回財產的一半, 分開無奈但亦要接受....

妳們有沒有合法結婚的證書先?

侯爵府

畀面勳章

我覺得佢就算冇第三者,都應該有個目標想追既,既然佢冇心維繫又提出要分開,我會比時間大家分開下等大家想清楚,你地冇小朋友,如果真係唔work不如早D解決,好過浪費時間。

複式洋房

jeremylui83 發表於 19-4-9 19:22
你唔俾佢搬走,佢唔愛你之餘仲會憎你。。
你依家俾佢搬走,仲可能仲有啲機會 ...

你講得有道理,不過我擔心奶奶會鼓勵佢離婚…

大宅

windie 發表於 19-4-9 18:50
佢前排提出過不如分開,因為佢唔知點樣可以再重新黎過,佢覺得再咁拖落去都冇用。

佢之前曾經提出過話不如 ...

我見你單方面可能平淡地努力對你男人已經無乜作用,有無唸過試下攻心d激進d?喊住同他講,慢慢情緒起伏一直慢到快上升,同他講下你嘅感受,你嘅努力補救,直到失控地喊!咁樣你就可以睇到他對你仲有無愛係裡面,你喊到失控他對你還有愛嘅一定會觸動到佢個心!如果大家都存在愛嘅,絕對可以扭轉乾坤!樓主!我知道你還愛你男人,用盡辦法也要努力嘗試改變!從來放棄都比堅持容易!

複式洋房

PTMCYS 發表於 19-4-9 19:23
妳個case 好熟, 之前有位C9 同妳一樣, 我仲懷疑係咪同一個人.

妳無名係失敗D, 但只要係香港合法的夫妻, ...

我34歲,乜層樓冇我名我又冇份供,離婚我都可以攞返一半?其實錢係其次,我仲係好想挽救,但機會真係好細…

複式洋房

o_____o 發表於 19-4-9 19:24
我覺得佢就算冇第三者,都應該有個目標想追既,既然佢冇心維繫又提出要分開,我會比時間大家分開下等大家想 ...

其實我都唔知,我信佢冇第三者,但有冇追求目標就真係唔敢講。

複式洋房

Yusum 發表於 19-4-9 19:28

我見你單方面可能平淡地努力對你男人已經無乜作用,有無唸過試 ...

我已經喊過,係喊到收唔到聲嗰種,佢難過,但我唔覺得觸動到佢個心…所以我其實都開始心淡

子爵府

畀面勳章

回覆 windie 的帖子

重點唔响奶奶度,如果你地之間好好冇問題的話,邊個都離間唔到你倆。。依家個重點係你倆之間係有問題。。。我諗你心知道係什麼問題,應該要對症下藥

子爵府

windie 發表於 19-4-9 19:29
我34歲,乜層樓冇我名我又冇份供,離婚我都可以攞返一半?其實錢係其次,我仲係好想挽救,但機會真係好細 ...

都係聽位C9講, 佢當時跟妳完全一樣情況膽心, 跟住去問了法律人仕, 話有的. 當然我都是聽佢講, 妳要親自求証一次..

唔理分唔分, 大前提妳不要搬, 這是保障妳的利益的, 搬左妳想回來都難.

大宅

windie 發表於 19-4-9 19:31
我已經喊過,係喊到收唔到聲嗰種,佢難過,但我唔覺得觸動到佢個心…所以我其實都開始心淡
...

我相信你做嘅野一定要能夠觸動到佢個心先有機會成功挽回!如果真係用盡心機補救都係救唔到嘅,我相信你們真係已經緣盡了!

男爵府

回覆樓主:

淡左就淡左。
如果試過都無法去再愛... 咁就放棄吧。
但千祈唔好諗住生番一男半女去留住個男人, 唔好傻, 最後你只會更痛苦。
你地好在無小朋友, 你34歲, 29嫁佢... 最美好既年華都比左佢, 係出面再搵對象, 你已經老了...過多幾年生育都會出問題。
真離婚的話, 我勸你唔好懶偉大, 層樓比佢, 你淨身出戶。雖然你無份供... 但, 5年青春年華邊個比番你? 起碼換到用半層樓既價值既話.. 就去爭取吧

首頁

尾頁

跳至