自由講場

跳至

首頁
23456...18

尾頁

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

jtw_ki 發表於 19-4-10 10:13
等我推理下先:
樓主99有三個仔(唔計姊妹)?大仔>樓主c6>細仔
1. 99擺咗各2萬喺每個仔女度,但唔係俾佢地 ...

99有3仔1女

我c6排第2,

公屋戶主係C6,有C6個細佬名
個時佢地2個申請公屋,現在我派到屋
C6細佬搬返嚟喇!

我冇用到大伯,姑奶,叔仔
我唔想用,打算搬屋後同我c6分開

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔明
點解C6洗咗99啲錢要樓主還?
唔還又會點? 佢兩母子錢銀瓜轕點解要理?

子爵府

回覆樓主:

明你會激氣

侯爵府

畀面勳章

lam133 發表於 19-4-10 09:54
上個月個99自己講個日細仔拎上嚟錢係佢錢,

又講佢女用佢幾多錢點點點……

你打D野超級難明

"佢意為比緊30萬我,好彩之前我比番5千佢細仔度." lee句咩意思,邊個比左30萬你?

其實有錯別字唔緊要,但D句子組織也有問題,不如你慢慢講,否則冇人明你講乜。

公爵府

lam133 發表於 19-4-10 10:21
99有3仔1女

我c6排第2,

你都諗住離婚,做咩幫C6還錢啫,話之佢嘛!

siumak    發表於 19-4-10 10:47

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

spellcheck 發表於 19-4-10 10:09
我睇咗一段已經唔想嘥時間去理解佢想講乜。樓主平時點同人溝通架。。

冇人迫你睇,我白痴架得未呀,滿意未!

辛苦你睇!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

TATEYAMA 發表於 19-4-10 10:23
你都諗住離婚,做咩幫C6還錢啫,話之佢嘛!
同問!

子爵府

biloveu 發表於 19-4-10 10:22
明你會激氣

你明可唔可以幫手翻譯下

伯爵府

睇了全部, 真係唔明, 不過, 我淨係理解到, 原因都係老公唔淨氣, 收人錢
如果唔怕俾人唱, 唔怕得罪老公, 唔怕生死不相往還, 咁樣搬的時候就將自己的野全部搬走, 同樣將99俾的錢, 全部還俾佢

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

回覆樓主:

2. 樓主住果間公屋有叔仔名,而家就嚟搬新公屋,99想樓主唔好拎走d傢私電器,留返俾佢細仔(因為叔仔會搬返嚟而家呢間屋住)。但因為本身d傢私電器喺樓主買,所以99俾咗3萬樓主做補償,話代叔仔俾,不過樓主唔想拎99嘅錢所以拒絕。之後叔仔拎住3萬走上嚟話係佢嘅錢,唔係99俾嘅,然後樓主就收咗,但覺得唔放心,所以退返$5000俾叔仔。
收咗錢之後,99先講d錢係佢嘅,只係代叔仔俾,想樓主還返d錢俾佢(呢度樓主寫到有d亂)。跟住又覺得俾咗2萬5好多錢,想樓主換d又貴又靚嘅電器留俾叔仔,跟住樓主嬲嬲地,諗住退返個2萬5俾99,但傢私電器全部拎走去新屋

我有冇推理錯?

寶褓保補    發表於 19-4-10 11:31

水晶宮

諗住同c6分開,就唔好幫佢還錢,話之佢!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

咁多jm咁好幫手翻譯
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

jtw_ki 發表於 19-4-10 10:26
2. 樓主本身一路同99住緊,而家就嚟搬屋,99想樓主唔好拎走d傢私電器,留返俾佢細仔(因為99間屋諗住留俾細 ...

我也是咁理解

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

似乎係諗到咩就打咩,組織能力欠奉

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

2. 樓主本身一路同99住緊,而家就嚟搬屋,99想樓主唔好拎走d傢私電器,留返俾佢細仔(因為99間屋諗住留俾細 ...
Same 推理!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

lam133 發表於 19-4-10 10:08
有沒有人想打比聽我講乜野?

唔好意思,真係連呢句都唔明

子爵府

文法混亂

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

冷靜啲先,修改下內容我地先明

男爵府

多謝你幫手翻譯

如果係咁~樓主太好人啦~
應該攞走晒自己買既野,理得掉左佢好自己用又好,一講到錢就煩

水晶宮

回覆 lam133 的帖子

死火. 我睇唔明

首頁
23456...18

尾頁

跳至