夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

同老公拍拖結婚到現在已經19年,有一個七歳囡,老公一向都不太重家庭日,只喜歡做自己喜歡的事情,例如:睹馬,打牌,按摩。每逢放假我們只會早上一起吃過早餐後,我和囡囡就自己揾節目,佢就會去他的活動,已經多次要求他注重家庭,但沒有改善,我已經放棄了。
發覺大家距離越來越遠,沒有共同嗜好,共同目標,經常吵架,曾經提出過離婚,亦有社工朋友輔導過,最後都是不了了之

別墅

doris_szeman 發表於 19-4-10 13:13
同老公拍拖結婚到現在已經19年,有一個七歳囡,老公一向都不太重家庭日,只喜歡做自己喜歡的事情,例如:睹 ...

後來,我醒覺了,我都要做自己喜歡的事情,我加入了健身行列,每天上健身房,慢慢便認識了他(師兄),大家熟絡後,師兄開始展開追求,我亦很欣賞他,雖然我們沒有正式發展下去,但大家相處時就好似情侶一般,(他曾經拖住我的手,但我放開了,並請他给我一點時間),我而家好迷惘,唔知點好?

侯爵府

doris_szeman 發表於 19-4-10 13:16
後來,我醒覺了,我都要做自己喜歡的事情,我加入了健身行列,每天上健身房,慢慢便認識了他(師兄),大家 ...

新鮮總是好的, 如你同你先生無愛, 理應放左手先開始第二段感情, 如比你女女或先生或親人發現了, 你會點?

大宅

好媽媽勳章

doris_szeman 發表於 19-4-10 13:16
後來,我醒覺了,我都要做自己喜歡的事情,我加入了健身行列,每天上健身房,慢慢便認識了他(師兄),大家 ...
你點醒覺?
有冇坐低傾?佢唔陪你系咪 = 你就可以背叛婚姻?
你做左人老母喇,有d責任好冇?
出軌既人我只會用[賤]形容

伯爵府

如果覺得岩就離婚搵新戀情

感情事好難有人答到你

切勿騎牛搵馬心態

但我覺得女人 通常投入另一段感情 係可以好絕情
唔同男人 好難同時愛兩個人

別墅

師兄對我好好,很重視我,連我運動後喝的飲品,他都有留意到,並每次為我預備好,這些細節他都很細心,令我很感動,終於感受到自己的存在。
而老公從沒有這些細心,只會不停怪責我這些那些做不好,永遠都是我錯,真係完全唔同感受。有時諗遠D,阿囡大了嫁咗人,得返兩個人的日子,究竟係要一個只顧打牌,還是重視自己的人陪伴終老呢?

大宅

micsin 發表於 19-4-10 13:36
新鮮總是好的, 如你同你先生無愛, 理應放左手先開始第二段感情, 如比你女女或先生或親人發現了, 你會點?
...

如果你要移情別戀,咁一定係先同老公離婚,再重新開始另一段情!但你都要為個女唸下,做阿媽唔可以只為自己!你咁做就會令個女變咗做單親家庭,影響深遠㗎!樓主,慎重考慮呀!

rainbowchuuu3    發表於 19-4-10 15:59

大宅

doris_szeman 發表於 19-4-10 13:48
師兄對我好好,很重視我,連我運動後喝的飲品,他都有留意到,並每次為我預備好,這些細節他都很細心,令 ...

婚前只看到對方嘅優點,婚後只看到對方嘅缺點!呢點就係致命點!剛開始一定係美好㗎!但你會同時傷害咗兩個人!

大宅

doris_szeman 發表於 19-4-10 13:48
師兄對我好好,很重視我,連我運動後喝的飲品,他都有留意到,並每次為我預備好,這些細節他都很細心,令 ...

樓主大家都是女人明既?既然食知無味,放棄可惜咁你就要恆諒得失?幸福係要爭取你輸得起嗎?

侯爵府

你case 同我差不多, 但....,我明, 都係果句, 食得咸魚抵得渴

瑪瑙宮

你老公追你果時對你够好喇, 耐左咪又係咁.

大宅

師兄對你更好又如何?可能知你有老公玩落安心無手尾,你離婚,再同佢一齊,佢仲一心一意至講,幻想係美麗既,現實D,玩要付負責呀,不要包裝到出軌正常化

ying_mail    發表於 19-4-10 19:55

翡翠宮

有無阿C兄都好啦; 你而家段婚姻其實都可以斬左佢; 完全無價值.
如果你自己計好數; 無左呢個同屋住都可以生存到
不如林林聲分開好過
分左手新天地; 你想追鴨都無人理你, 你心情都會好舒暢.

你要靠同屋住比錢養就幫唔到你; 世上有獨立能力先有選擇

大宅

邊個男人追你既時候吾關懷備至 你有小朋友 要慎重考慮 同仔細觀察 究竟係真心真意 定係但求就手

伯爵府

micsin 發表於 19-4-10 13:36
...

agree,其實我覺得,任何一段關系已去到不能挽回及唔想再咁想落去(包括婚姻),想分開重新黎過,無話錯與對的。人生流流長,難道為左一段已沒感覺無味的關系要去勉強自己嗎?但無論點都好,應先始束及處理好現有關系先再開始一段新的路,咁樣對大家都好,況且若然你同師兄既感情係真,佢更加應該比時間你處理好現況先,真既感情係要經得起時間,等待。
大b駿逸細b駿晞

伯爵府

mini1204 發表於 19-4-10 14:36
有無阿C兄都好啦; 你而家段婚姻其實都可以斬左佢; 完全無價值.
如果你自己計好數; 無左呢個同屋住都可以生 ...

絕對應同你尾段果句“世上只有有獨立能力既人,先有能力選擇。
大b駿逸細b駿晞

子爵府

c兄係未即係你個健身教練呀?如果係既話,個個月比錢佢洗梗係要對妳細心啦

子爵府

doris_szeman 發表於 19-4-10 13:13
同老公拍拖結婚到現在已經19年,有一個七歳囡,老公一向都不太重家庭日,只喜歡做自己喜歡的事情,例如:睹 ...

睇男人要看他对你的承諾,責任,有沒有做,計劃未來,对現。而唔止細心,花言考言或所謂的夾咁筒单。。

男爵府

PTMCYS 發表於 19-4-10 15:30
睇男人要看他对你的承諾,責任,有沒有做,計劃未來,对現。而唔止細心,花言考言或所謂的夾咁筒单。。
...

即係你的金句~未追到手~契弟都要做

男爵府

我覺得,如果兩個人一起生活是一種煎熬,令到自己長期情緒低落而孩子又感覺到父母那種不開心,其實對孩子來說也不是一個好的影響。任何一方沒有盡應盡責任,或令另一方長期痛苦,何不放過自己又或者放過大家,是否堅持就一定是好?這樣下去終會有一天情緒或壓力爆發,可能一生就在這種痛苦中渡過,甚至出現情緒問題,孩子也不會好過。
至於婚外情,一直都不被社會接受,明白到當長期處於一段令你心死的關係而突然出現一個"有心人"是很吸引也令人難以抽身,但要清楚知道究竟是因為有"有心人"出現才有離開這個念頭還是就算沒有"有心人"出現還是會離開。不要因為有人出現才有這個想法。因為這個人不一定對你認真,可能只是玩玩而已。而無人可以保證這段"甜蜜"關係可以保持多久。你要有心理準備隨時會結束,你受得起嗎?

當真的一起時,你以後還會想有一個家嗎?如想,所面對的又是一個家庭的問題,不是兩個人的問題,他會與你一起去面對嗎?

還是你選擇離開現在這個,以後只想要一段情人關係,自己能好好照顧孩子嗎?

還是什麼也不想了,保持現狀,只想好好享受久違了的被關懷的感覺?那就要先作最壞的準備。外人的閒言閒語,家人的壓力,怎麼面對小孩,萬一真的要離婚的退路,等等..至於C6,可能在現在你與他的這種關係,你是不會介意他的感受了。

總覺得,現在女人都可以獨立生活,甚至養起一家人,如果另一方什麼也不做,只為家庭帶來痛苦,為什麼仍然要繼續保留一段令自己及小朋友痛苦的關係?

首頁

尾頁

跳至