自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

你地有冇試過老闆唔俾你辭職或者走左之後唔俾reference letter? 特別係細公司

伯爵府

2024勳章

冇試過喔

wcpcelia    發表於 19-4-11 15:31

珊瑚宮

little06 發表於 19-4-11 11:54
你地有冇試過老闆唔俾你辭職或者走左之後唔俾reference letter? 特別係細公司
...

有, 講掂數後, 我就忍到攞埋封信走人為止。
佢仲想我繼續答下手問題, 要我留電話, 為封信, 我有留電話。
一走block晒舊公司所有電話, friend的同事夾定, 話搵我唔到。

子爵府

cbeyond 發表於 19-4-11 12:15
有, 講掂數後, 我就忍到攞埋封信走人為止。
佢仲想我繼續答下手問題, 要我留電話, 為封信, 我有留電話。
...

其實佢有冇得唔俾?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

...

唔會唔比辭職。我堅持遞信,佢唔收,我都要放喺佢枱面。
故意刁難,特登喺其他人面前大大聲鬧。 但其實冇做錯,reference letter只係寫由幾時做到幾時
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-4-11 12:17
唔會唔比辭職。我堅持遞信,佢唔收,我都要放喺佢枱面。
故意刁難,特登喺其他人面前大大聲鬧。 但其實冇 ...

我聽之前同事講過,試過俾信佢,佢即場撕爛,或者要求你等到佢請到人先走

珊瑚宮

little06 發表於 19-4-11 12:16
其實佢有冇得唔俾?

可以, 法例無規定要俾reference letter員工

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

little06 發表於 19-4-11 12:19
我聽之前同事講過,試過俾信佢,佢即場撕爛,或者要求你等到佢請到人先走
...

即場撕爛咁過分,send個email比佢補返。 我唔會再相信等到人為止先走,以前試過,其實係假㗎!!
佢只係做樣扮請人,同我講請唔到人,要留喺度。因為唔想比啲客見到成日轉人
不要從別人的嘴裡去認識我

珊瑚宮

little06 發表於 19-4-11 12:19
...

我有同事絕到將封resign letter email全世界, 每位同事都收到, 老闆無得話收唔到。

禁止訪問

子爵府

不至於是刁難,能力做到的,只是將工作全塞給我完成。
不順氣的,但我做事不會爛尾,就做好它吧!

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-4-11 12:24
即場撕爛咁過分,send個email比佢補返。 我唔會再相信等到人為止先走,以前試過,其實係假㗎!!
佢只係做 ...

我都知喱啲係拖字訣,所以唔會信!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

...

有試過唔肯寫 reference letter,大公司,一講係人都識嘅公司,過後先知原來佢真係從來唔寫reference letter,我揾到份好工,佢叫新老闆炒我,佢喺果行好有江湖地位,我做咗2個幾月被炒!好彩係好耐之前嘅事,但呢個老闆超衰,永遠記得

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我最近請咗位"同學",佢同老細resign,佢老細知佢6月要考試,21/3 resign但叫佢做到5月尾!否則... (講咗一大堆廢話)
阿同學好嬲,總之鐵定要走!5月頭會去我度返工,因為考試,我應承咗俾佢請幾日no pay leave

男爵府

回覆樓主:

唔明點解d公司唔好黎好去
見工時 d人又會覺得係應徵者問題

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

有吖!嗰陣我辭職後想搵大老闆簽封reference letter,我上司阿姐話老闆唔得閒幫我簽,可能因為佢叫我做到搵到人嚟為止,我唔制啦!之後我自己隊封信入老闆房比佢簽,冇經阿姐,得咗!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

未試過

首頁

尾頁

跳至