6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個仔而家7個月大,因為我係full time mom所以佢由出世到而家都係飲人奶,多數埋身,如果我出街先飲泵出黎個d。
而家佢大左,飲奶需求越黎越大,我見d人奶存貨開始告急,就諗住俾佢試下飲奶粉,但係佢飲左3次illuma都嘔得好西利,幾乎係嘔晒所有出黎。
想問下有冇媽媽都有咁既經驗?係咪呢隻奶粉唔夾BB? 咁應該飲邊隻會好d?

禁止訪問

洋房

ookaren 發表於 19-4-12 18:00
呀囡飲開都無問題呀,
如果唔夾BB的話通常都係爛便便,
你有冇跟足個罐既指示黎開奶呀? ...

有呀,我次次都跟足佢指示開

但前後試左3次都有咁既情況,而家唔敢再俾佢飲喇

禁止訪問

洋房

wing21chan 發表於 19-4-12 20:28
會唔會掃風掃得唔好丫

我都唔知呀(emoji)但係阿B間中都有用樽飲我雪櫃d人奶存貨,就冇事既~反而係每次開illuma就係咁,所以我先諗應該係關奶粉事而唔係唔慣用樽

侯爵府

kristinachow 發表於 19-4-11 12:19
我個仔而家7個月大,因為我係full time mom所以佢由出世到而家都係飲人奶,多數埋身,如果我出街先飲泵出黎 ...

7個月飲奶應該少左喎,因為代到左一餐固
佢一次飲幾多?
如果飲開人奶180ml 奶粉沖150ml就得
係咪你比番180ml 奶粉佢?佢飽得滯所以嘔奶?

別墅

kristinachow 發表於 19-4-11 12:19
我個仔而家7個月大,因為我係full time mom所以佢由出世到而家都係飲人奶,多數埋身,如果我出街先飲泵出黎 ...

囡囡一開始都係食人奶,之後開始轉飲奶粉即嘔,好似倒水咁,都換左幾隻奶粉。而家終於試到有一隻啱飲嘅奶粉啦!

洋房

tpcmela 發表於 19-4-13 10:28
7個月飲奶應該少左喎,因為代到左一餐固
佢一次飲幾多?
如果飲開人奶180ml 奶粉沖150ml就得

因為我平時都係埋身餵,所以唔知佢人奶飲幾多,如果開奶粉俾佢,我通常只開120ml,但阿B實質只飲60ml,所以我諗應該唔會係太飽

洋房

chloeyung 發表於 19-4-13 10:41
囡囡一開始都係食人奶,之後開始轉飲奶粉即嘔,好似倒水咁,都換左幾隻奶粉。而家終於試到有一隻啱飲嘅奶 ...

係呀,唔係普通吐一兩啖奶,係好似倒水咁嘔返晒出黎!咁你後尾而家轉左邊隻ok呀?參考下,因為我呢排都睇緊買第二隻俾佢飲

男爵府

有朋友個仔由出世飲illuma ,但成日嘔奶又濕疹勁,差唔多餐餐都嘔,睇醫生轉左水解旦白既奶粉先好d
睇你bb既情況,應該係唔適合呢一隻奶粉,佢消化唔到呀, 我唔建議你再繼續餵, 可以試下 雀巢或者 a字頭嗰個牌子有隻小白熊都有水解嘅奶粉,當然最好就睇一睇兒科醫生睇下推薦邊隻奶粉啦

侯爵府

kristinachow 發表於 19-4-13 18:07
因為我平時都係埋身餵,所以唔知佢人奶飲幾多,如果開奶粉俾佢,我通常只開120ml,但阿B實質只飲60ml,所 ...

一餐食到60ml? 定係你又人奶又奶粉咁餵?
如果你餵一餐奶粉無理由食60ml咁小....

禁止訪問

大宅

趁只飲左3餐
轉低敏奶粉

我bb 飲開 人奶補 A+ comfort 親舒 (算低敏奶粉)

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至