自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

milulu 發表於 19-5-24 18:04
我蘿蔔真係冇乜幫助 我由出帖到而家,上星期爭少少,到今個星期二我又開始病過!已經個幾月,都未好 ...

未好番又病過,慘慘豬!
我早兩星期感冒睇了兩次西醫食左10日藥,好得8成,但啲咳一路都唔退,特別夜晚咳到瞓唔到。想轉睇中醫但無時間,有一日經過健康工房問啲職員形容俾佢知點咳(乾咳無咩痰,口嚨一痕就連續咳到傻。)佢聽完話係寒咳,叫我飲咳茶,之後連續飲左3次就無再咳,大家可以試下。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

saltato 發表於 19-5-24 18:29
有我陪你,農曆新年咳到依家⋯氣管專科加耳鼻喉專科,吸入式類固醇同噴鼻已用幾支,始終根治不了,都仲係 ...

我已經中,西醫睇勻 家陣沖個涼出藥房搵單眼佬配藥!真係食藥都食到把鬼火

男爵府

唔好煩我 發表於 19-5-24 18:35
洗鼻有用喎!我唔洗幾日就會咳

藥房有冇得賣洗鼻器??

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

meatballs 發表於 19-4-13 04:26
曾經聽一個老人家話「瞓低咳」係寒咳

瞓低咳多數鼻水倒流,食收鼻水藥吧~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

CINDYC 發表於 19-5-24 18:46
未好番又病過,慘慘豬!
我早兩星期感冒睇了兩次西醫食左10日藥,好得8成,但啲咳一路都唔退,特別夜晚咳 ...

我睇醫生睇到懷疑人生

珍珠宮

milulu 發表於 19-5-24 18:48
藥房有冇得賣洗鼻器??

萬寧有,細藥房唔肯定

水晶宮

milulu 發表於 19-5-24 18:50
我睇醫生睇到懷疑人生

休息多啲

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

珍珠宮

milulu 發表於 19-4-13 00:24
清醒就唔咳,一有睡意瞓著就即刻咳到痴左線 已經睇左兩次西醫都唔好 ...

你如果嚴重,要連續洗幾日先會好d。我如果幾日唔洗,都要連續幾日洗返先好。

其實我已經做咗手術,因天生鼻骨歪,鼻水塞曬喺入面,藥噴唔到入去,鼻水呻唔出,只係倒流,同塞住攪到好辛苦,塞到頭痛耳痛眼又塞,喉嚨又痛。手術後就好好多,但都仍然有鼻水倒流,因始終不能根治鼻敏感,唯有靠洗鼻。洗完的確係好好多,希望幫到你

男爵府

唔好煩我 發表於 19-5-24 19:00
你如果嚴重,要連續洗幾日先會好d。我如果幾日唔洗,都要連續幾日洗返先好。

其實我已經做咗手術,因天生 ...

唔該晒你~我一陣去搵下

男爵府

CINDYC 發表於 19-5-24 19:00
休息多啲

珍珠宮

好媽媽勳章

唔好煩我 發表於 19-5-24 19:00

其實我已經做咗手術,因天生 ...

請問你鼻骨丕3,做了咩手術?
醫生話我仔鼻骨有啲歪。佢長期鼻塞,成日用口呼吸。

珍珠宮

amypekkle 發表於 19-5-24 21:21
請問你鼻骨丕3,做了咩手術?
醫生話我仔鼻骨有啲歪。佢長期鼻塞,成日用口呼吸。
...

個手術叫「中『隔』骨移位手術」,類似係「隔」個音

因為歪咗,所以對付鼻敏感最有效嘅噴劑完全不適合我,因為d藥入唔到去。亦因爲歪了,所以鼻水呻唔出,長期倒流,塞嘅過程亦引起很多不適

手術大概要住一至兩晚,頭一星期要用口透氣,比想像中容易接受。不過我始終係大人,比較能控制情緒,小朋友反應要問醫生先知

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至