自由講場

跳至

首頁
12345...46

尾頁

侯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

呢10,8年我都係加拿大香港兩邊住,眼見香港好似愈黎愈大壓力,有感呢邊環境可能無加拿大果邊咁適合小朋友讀書,我自己家庭就long stay左幾年啦。
幾個月前新年番黎香港過年,同由細玩到大既表妹有傾有講,(30頭,有個女,佢同佢老公都係工薪藍領(sales),學歷一個中五,一個中三,無物業,無資產)
講起移民,好老實咁講,
就咁睇佢咁既背景,基本上都唔使諗咩送個女外國讀書呀,搵景鴻呀,咩投資移民更加係堅離地啦

但係我呢幾年都係長住係加拿大,發現左政府仲有一個好好既政策,如果唔留意又真係無乜人知。

雖然成件事都係由加拿大呢邊律師攪,但係政策就白紙黑字寫哂係政府網站既,www.cic.gc.ca
我覺得,如果有興趣去國外換下環境呀,帶埋仔女黎讀書,真係可以諗諗! 附加拿大政府網站,自己睇睇。

我簡單d咁總結下,就係主申請人(18歲以上,中三或以上)經律師係加拿大申請學簽,成功左之後,主申請人既配偶可以無條件拎到同樣時效既工簽(譬如佢讀2年書,佢配偶工簽就有2年),主申請人既子女(18歲以下) 就免費入讀公立中小學。畢業會拎到3年畢業生工簽(譬如讀2年+3年畢業工簽=可留在加5年),2年後畢業完考埋語言試(法語),合格就可以移民。

成件事佢俾左學費hk20萬/2年,律師樓hk60000(尾數係成功左先俾,今日星期六所以未約幾時去律師樓找數)
政府申請費hk2000,政府學校申請費hk900,大學法文班(未俾,佢未開始讀,好似係hk18000-20000半年)
機票呀食呀都係有限錢,所以我計成30萬hk啦。
至於生活日常要幾錢真係好難講,因為佢暫住我屋企包食住啦叫做,地鐵巴士月票300hk就係佢平時洗費囉
有興趣想知個生活水平大概係幾多,可以去www.walmart.ca睇睇,價錢乘6就係hkd,呢邊食野買野基本上係平過香港。

我咁鼓勵我表妹去試下,就係因為佢完全係nothing to lose,係香港果份工,連呢邊最低工資都不及,又唔係要供樓,父母又後生有自己工作,咁佢試下申請,成功就係新出路,失敗都可以當係旅行既者!
就係咁,過完年就帶左佢番加拿大,見下律師呀,俾下資料簽下合約呀,入學申請(政府正規學校,唔係果d呃學歷私校),
2個幾月過左喇,終於今日佢收到政府send email俾佢通知佢成功批左,雖然我無做過乜,但係真係好鄧佢開心!
依家佢whatsapp安排緊佢老公同個女黎長住,我就係度幫佢搵緊我屋企附近有咩租盤岩佢(7000hkd左右已經有1大房,3邊落床果隻,1大廳,市中心)

香港人,唔好灰心,仲有好多出路既!

我個人見意係: 要申請,絕對要避開中國人中介,搵正規律師樓啦!自己申請基本上係無乜可能(我最初有嘗試過想幫佢慳律師費,恃住識多少法文諗住幫佢申請,不會我都係放棄左,因為我發現當中有d文件同技術,律師同教育局都唔會教仔咁講清晰你聽,門外漢自己申請成功率真係好低),仲有d移民局文件往來,一錯就有拒簽記錄,第時去美加旅遊肯定好大影響。

留意番: 我唔係咩中介,完全幫唔到任何人申請,呢d要係加拿大有牌照既人先可以幫人申請架,普通律師無考果個牌都幫你唔到,我只係由車變既機械主婦一枚*

多謝大家收看!

大宅

恭喜表妹一家,有得移民嘅機會我都會走

公爵府

回覆樓主:

原來加拿大要考法文試!!

Carriedes    發表於 19-4-15 13:49

複式洋房

考法文,聽落好難。有冇相關年齡限制?

子爵府

樓主,唔好意思,呢個case 令我諗,點解香港人一邊就話大陸人落嚟香港就係輸出低端移民,但同時間我地做同樣嘅事,移民去人地國家,就覺得理所當然。

香港人真係應該反思一下,是否經常有雙重標準。

p.s. 抱歉,唔係話你表妹低端,但似乎都係比較接近基層。

readymama    發表於 20-10-18 13:15
snoozer1105    發表於 19-8-25 03:45
Happyangela6    發表於 19-8-6 13:52
MsBusy    發表於 19-4-23 23:43
kamjjj    發表於 19-4-22 22:35
gorky    發表於 19-4-16 07:04
starer    發表於 19-4-15 15:50
cissie    發表於 19-4-14 23:27
greenpea    發表於 19-4-14 19:28
PinguLinusLee    發表於 19-4-14 16:54
PinguLinusLee    發表於 19-4-14 16:54
bull2015    發表於 19-4-14 15:03
yuyueng    發表於 19-4-14 14:45
admiral2525    發表於 19-4-14 11:15
SIRIABABY    發表於 19-4-14 10:30
rayrayus    發表於 19-4-14 06:45

侯爵府

transformers 發表於 19-4-14 03:00
呢10,8年我都係加拿大香港兩邊住,眼見香港好似愈黎愈大壓力,有感呢邊環境可能無加拿大果邊咁適合小朋友 ...

恭喜恭喜,移民不是夢

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

幾好喎

咁亞表妹讀果d 可唔可以變專業同事業架?

同埋有冇限時工作呀?

侯爵府

回覆 bbyou 的帖子

因為係滿地可,比較特別既省份所以要法語,其實都唔難既,上堂就一定學到

侯爵府

水晶球 發表於 19-4-14 04:41
考法文,聽落好難。有冇相關年齡限制?

無年齡限制,外國真係5,60歲都仲有人進修
法文對香港人黎講唔會算好難(因為本身識英文)
基本上跟住大學法文班,1星期上幾堂,讀半年已經考到果個試

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

申請學生簽證 配偶可工作 仔女免費讀書
請問主申請人申請入讀什麼課程

侯爵府

mowaiyan11 發表於 19-4-14 04:51
樓主,唔好意思,呢個case 令我諗,點解香港人一邊就話大陸人落嚟香港就係輸出低端移民,但同時間我地做同 ...

老實講,我表妹條件真係好一般,係香港得個做字,最後得到d咩? 公屋又超左資格,私樓又買唔起,2公婆搵埋攞左去交租又抖唔到氣咁,又無父幹 , 亞媽又無錢幫下做首期......(好多人寫照啦!)
但係佢咁樣黎到加拿大,去認認真真進修完,拎到既係佢讀既專業技能,出到黎基本上會搵到工做,都可算係對加拿大有貢獻,唔係話黎到有福利霸公屋拎綜緩果d新移民呀難民呀咁。
增值自己又好,增廣見聞又好,我覺得佢真係nothing to lose.
(雖然係加拿大都無可能好似大陸人南亞人黎香港咁著數拎到咁多野)

March    發表於 19-9-18 16:54
admiral2525    發表於 19-4-14 11:15

侯爵府

bk2013 發表於 19-4-14 05:02
恭喜恭喜,移民不是夢

我真係好鄧佢開心! 多謝你祝福

侯爵府

我愛Corina 發表於 19-4-14 05:11
幾好喎

咁亞表妹讀果d 可唔可以變專業同事業架?

佢讀既係專業課程,要有讀過先可以做,
因為加拿大呢邊真係做個面包師呀,髮型師,會計師都有公會呀,政府機械認證呀,考試攞牌etc,
所以佢讀緊果d工程繪圖都係會變專業,我覺得長遠黎睇已經完勝佢係香港做個售貨員喇!
無論係薪酬上,知識上都係正面增值既!
學簽係可以每星期做20個鐘兼職,不限工種,畢業工簽3年都係不限工種而且會無左20小時/week時限,不過政府係有最高工時限制,以我所知,工時超左唔知幾多小時/week好似係60小時/week係要同勞工處申請先可以俾員工超時工作(任何行業), 呢個法例我唔係好sure因為我係housewife未打過工

男爵府

mowaiyan11 發表於 19-4-14 04:51
樓主,唔好意思,呢個case 令我諗,點解香港人一邊就話大陸人落嚟香港就係輸出低端移民,但同時間我地做同 ...

Can’t agree anymore!

侯爵府

Poyau 發表於 19-4-14 05:39
申請學生簽證 配偶可工作 仔女免費讀書
請問主申請人申請入讀什麼課程
...

個移民政策係省政府出,唔related 佢讀咩課程(佢讀工程繪圖),
係關乎佢讀既課程係咪聯邦政府同省政府認可學府舉辦,
要求學時要足夠幾多個鐘(全日制),所以你申請文憑,大學,master,甚至phd都合資格。
果d私人學店呀,online課程呃學歷攞張cert既絕對無可能得。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

transformers 發表於 19-4-13 21:51
佢讀既係專業課程,要有讀過先可以做,
因為加拿大呢邊真係做個面包師呀,髮型師,會計師都有公會呀,政府 ...

咁都幾好呀,有個機會重新開始,橫掂係香港都睇唔到前景。

但佢老公可以做咩工? 如果兩夫婦都返工返學(唔返工又無錢生活,都係問題喎),咁小朋友點算?

侯爵府

Gomme 發表於 19-4-14 05:55
Can’t agree anymore!

如果只限有錢人移民就唔會有技術移民啦,
低唔低端真係睇個人,硬係要去人地國家攞福利既就緊係去邊唔受歡迎啦!
如果係去到做人地國家讀唔夠人有興趣讀既課程,去填補唔夠人入行既工,又唔係真係輸出低端人口咁消極既。

我有睇過其他省,再著數d既移民政策都有,問題係果度我個人覺得唔適合人類居住 大佬,下下落雪半年,一落就負30度,個個都住唔長,唔吸引下你地有氣有力既人帶錢黎黎,邊個番工呀!

伯爵府

transformers 發表於 19-4-14 03:00
呢10,8年我都係加拿大香港兩邊住,眼見香港好似愈黎愈大壓力,有感呢邊環境可能無加拿大果邊咁適合小朋友 ...

請問樓主表妹拎是學簽, 是否不可工作 ?

侯爵府

我愛Corina 發表於 19-4-14 06:03
咁都幾好呀,有個機會重新開始,橫掂係香港都睇唔到前景。

但佢老公可以做咩工? 如果兩夫婦都返工返學( ...

佢老公有配偶工簽咩合法工作都做得,應該會做餐飲業(人工唔錯,呢邊食個飯,最低tips係15%) 我懷疑佢老公手車咁好,熟左地頭真係可以渣uber (呢邊uber多過的士)
長遠睇下會唔會我表妹讀完書,畢業番工,輪到佢老公去進修,大家一齊增值咁囉!,呢邊只會有工番人番,好少聽到有人搵唔到工

首頁
12345...46

尾頁

跳至