論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問各位!我工人第4個約!現想同佢續第5個約!而佢講不續要回印尼!我上勞工處查過佢自已不續就不用俾長期服務金!(有經驗媽媽請問書面通知是怎樣的?)
另外如我想給筆小奬金佢!我應怎出?要簽收?謝謝

** 若僱主在合約期滿之前不少於 7 天,以書面要求僱員續約或以新合約 重新聘用,而僱員不合理地拒絕該項要求,則僱員無權獲得長期服務金。

男爵府

回覆樓主:

首先記得要佢寫封 resignation letter 比你。
以防佢反咬你一口。
有啲工人唔請楚原來自已 resign 無得收 long service 的, 然後僱主解釋清楚後佢就係度發爛炸, 黑面, 駁炒。
所以叫佢寫左 resign letter 比你先啦..

子爵府

anlywan 發表於 19-4-17 15:59
請問各位!我工人第4個約!現想同佢續第5個約!而佢講不續要回印尼!我上勞工處查過佢自已不續就不用俾長期 ...

獎金多少,俾唔到意見,家家能力意願唔同

不過,你要小心工人,佢真係可能以為自己辭工係冇影响佢攞長服的

男爵府

細姐姐 發表於 19-4-17 19:13
獎金多少,俾唔到意見,家家能力意願唔同

咁我洗唔洗以架同佢講清楚?

子爵府

anlywan 發表於 19-4-17 19:27
咁我洗唔洗以架同佢講清楚?

你再同佢講,叫佢續约,等佢自己話唔做,咁你叫佢寫張纸not renew contract, 等你可以去揾新工人,睇佢肯唔肯寫囉!

你攞到佢封唔續约簽名信先啦!
你唔使故意同工人講冇長服,免得佢咁早發癲,佢可以逼你炒佢。咁你就乖乖要俾,不歡而敢

男爵府

細姐姐 發表於 19-4-17 19:34
你再同佢講,叫佢續约,等佢自己話唔做,咁你叫佢寫張纸not renew contract, 等你可以去揾新工人,睇佢肯 ...

好!謝謝

大宅

anlywan 發表於 19-4-17 19:58
好!謝謝

我工人唔肯寫,她話有人教他寫咗就無long service,之後日日黑面,那時還有四個月剩,唯有應承俾她

男爵府

回覆 Solarflare 的帖子

其實完約,唔需 resign,法律上雙方都知喺完了。主要喺寫一封續約信叫佢簽續還是不續。有啲精的姐姐會唔簽,咁你口頭問佢,但記得錄影,咩都以證據為先,唔好講人情。

男爵府

bblover123 發表於 19-4-18 18:14

其實完約,唔需 resign,法律上雙方都知喺完了。主要喺寫一封續約信叫佢簽續還是 ...

原來如此。明白了。
希望樓主順利啦。

公爵府

anlywan 發表於 19-4-17 15:59
請問各位!我工人第4個約!現想同佢續第5個約!而佢講不續要回印尼!我上勞工處查過佢自已不續就不用俾長期 ...

做得咁耐,關係咁好我會照畀long service ,雖然情理上係唔使畀,我家姐姐都係做咗六年,我話佢做到佢唔做,我都會畀

男爵府

yeikaki 發表於 19-4-19 08:49
做得咁耐,關係咁好我會照畀long service ,雖然情理上係唔使畀,我家姐姐都係做咗六年,我話佢做到佢唔做 ...

佢不是好差也不是好好!搬屋時激到我反白眼!所以不會俾照俾佢!但會俾我認為合理奬金佢

男爵府

bblover123 發表於 19-4-18 18:14

其實完約,唔需 resign,法律上雙方都知喺完了。主要喺寫一封續約信叫佢簽續還是 ...

哦明白!咁有sample可以俾我參考?謝謝

首頁

尾頁

跳至