自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

亞囡今年8歲,深近視500度,深散光450度,除網上功課,已無睇電視、電話、電腦,亦滴Atropine,剛過半年,但效果唔理想,剛check眼深咗100度,令我非常擔心。過往去過(理工大學和理大護眼)視光師都話,因佢散光深,就算帶咗ok鏡,都要再帶散光眼鏡,咁無必要多此一舉,帶眼鏡算吧!但我知道散光無得搞㗎啦!其實只想近視唔好再深就ok了。希望各位JM幫幫我(emoji)‍♀️,比D資料和意見我thx!

琥珀宮

pangthai 發表於 19-4-28 21:05
亞囡今年8歲,深近視500度,深散光450度,除網上功課,已無睇電視、電話、電腦,亦滴Atropine,剛過半年 ...

配ok鏡的,應該是 視光師,不是眼科醫生

其實你將原意:「只是不想近視加深」,話比理大視光師聽,唔介意帶咗ok鏡,都要再帶散光眼鏡,就唔係多此一舉啦。

大宅

木土土 發表於 19-4-28 21:15
配ok鏡的,應該是 視光師,不是眼科醫生

其實你將原意:「只是不想近視加深」,話比理大視光師聽,唔介意 ...

我有同視光師講㗎!但唔知點解佢哋都唔肯配。所以先諗著睇眼科醫生囉!(emoji)

大宅

睛靈勳章

我印像近視好似過左400度就唔建議帶矯視鏡,因為矯視鏡禁唔到多過400既度數,不過,我覺得,如果講明自己唔介意帶左矯視鏡仍要配帶有框眼鏡的話,應該仍可配的,因為你原意只是不比近視急升,我仔帶左3年,因為都有散光,所以3年黎都有帶眼鏡!

大宅

popochu 發表於 19-4-28 21:39
我印像近視好似過左400度就唔建議帶矯視鏡,因為矯視鏡禁唔到多過400既度數,不過,我覺得,如果講明自己唔 ...

我都聽過係400度,但有D又話可以600度。我自己覺得咋吓,可能視光師無信心配到好效果,所以婉拒我囉!

首頁

尾頁

跳至