婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

99成日為左芝麻綠豆小事 & 陳年舊事發脾氣。就係知佢既脾氣,我呢5,6年都已經唔會在提出任何意見,佢地想點就點。有咩事都由C6同佢地去決定,我只係跟住做就算。但6299同埋姑奶都係覺得我錯。早2個星期我2個女生日,本來同阿女慶祝係一個開心既事,點知會變左我人生最唔開心既一日。為左件正常人都唔會在意既事,我姑奶居然SEND MESSAGE同我老公講叫我老公同我離婚,咁先會對6299公平。另一個姑奶又話我比起大嫂唔識做人 (大嫂係唔使做野既FTM)。佢地呢D話,其實對我公平咩?

我99今次發脾氣,係因為 我個囡生日,唔係佢度切旦糕。我地其實住係隔離屋。我阿媽/阿爸都來左我地屋企都個孫切旦糕。我阿媽已經好醒,叫我C6去隔離屋問6299想係邊度切。按C6講返,62本來話去佢度切,但C6就話係返我地度切啦,其實佢一返好意唔想6299屋企為左切個旦糕開冷氣。點知99就自編自諗左一大編故仔。一過到來我地個邊都開始黑面,我媽同佢講野佢地唔睬,又唔同個孫影相,來左唔夠3分鐘就走左。成件事,都係佢個仔決定,但佢就入左我同我父母數。

C6第日問99咩事,99就話早知個仔咁怕老婆怕外母,就唔生呢個仔。問心,我2個女由出世到依家,都係我爸媽照顧,雖然我有工人,但接放學,送接課外活動,晚晚上我屋企煮飯,都係我爸媽做。我6299其實好有錢,5,6年前公司有事 (公司我62有份),62無攞過錢出來,反而係我爸爸攞幾十萬俾我C6去週轉,而呢畢錢到依家都無還過俾我阿爸。間公司關左呢4年,成頭家都係我一個人支撐, 工人錢,水電煤管理費,買餸, 食飯,2個女所有使費。日日返工做到8點幾先返屋企先食飯,睇下個囡功課,沖得涼已11點,我已經好攰。仲要俾D姑奶話我唔識做人唔去同6299傾下計,我唔知我一日可以有幾多時間可以用。

依家姑奶就叫我老公同我離婚,話我老公成日幫住我講說話係對6299唔公平。我真係想知咩係公平。

我真係好難過,我為頭家付出咁多,點解D人仲到覺得我唔好?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

駛鬼理佢地,最主要你C6點,由C6同佢地講,姑奶呢d當路人甲乙啦

別墅

回覆 qq媽媽咪 的帖子

我62最鍚呢個姑奶…佢地又同住…我真係好怕佢地,成日怕自已講錯野會令佢地唔開心,所以久而久之,我直頭唔想同佢地講野。但唔講野又要俾人話我唔識做人。
我媽叫我要有修養…要忍佢地…唔好當一回事。

但我真係唔知可以忍幾耐,我怕我遲早會忍到有病。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

Yoyo918 發表於 19-4-29 11:54

我62最鍚呢個姑奶…佢地又同住…我真係好怕佢地,成日怕自已講錯野會令佢地唔開心, ...

你當自己搭枱就得,食飯時只顧自己小朋友,佢地講野啱聽就搭2咀,傾唔到就繼續食飯,我之前都係咁,有咩就叫C6搭

子爵府

回覆樓主:

你當佢係冇交流嘅鄰居就算啦。任何事將個波踢返俾你c6就得。

公爵府

我62最鍚呢個姑奶…佢地又同住…我真係好怕佢地,成日怕自已講錯野會令佢地唔開心, ...

小事可以忍讓,但衰格到無喇喇叫人離婚就一定唔會忍,唔反枱都唔會再理呢個人。

大宅

https://www.babydiscuss.com

男爵府

Yoyo918 發表於 19-4-29 11:43
99成日為左芝麻綠豆小事 & 陳年舊事發脾氣。就係知佢既脾氣,我呢5,6年都已經唔會在提出任何意見,佢地想點 ...

果幾十萬點解仲未還?你老公宜家有無工作有無收入?

其實你班姑9、99都係搞風搞雨既人,只要你老公知道呢個事實,又夠硬淨,唔會要你受委屈,其實你係唔洗理呢班人。

珍珠宮

回覆樓主:

尼家人都幾好心地喎~
為左個孫切蛋糕行兩步,要個仔離婚、個孫變單親,拆散人地家庭

通常係想激個仔,咪話佢驚老婆囉!
如果係識俾面同尊重個仔嘅,就唔會咁話個仔啦~亦都識得尊重下人地老婆啦!

侯爵府

你飛起佢成家有著數,起碼養少個(c6),不過做乜要聽啲"三姑六婆"話,閒人一個,睬佢都傻

大宅

Yoyo918 發表於 19-4-29 11:43
99成日為左芝麻綠豆小事 & 陳年舊事發脾氣。就係知佢既脾氣,我呢5,6年都已經唔會在提出任何意見,佢地想點 ...

你阿爸阿媽黎左 係返你度切蛋糕都正常
吾通要親家去到個女屋企 仲要人滕去你屋企黎切蛋糕 仲要話人吾識做人 佢做長輩做咁耐人 咪仲加吾識做人啦

男爵府

回覆 Yoyo918 的帖子

可以嘅話搬遠離6299遠d,減少接觸,見面打個招呼,人地問你問題就答,其餘只focus於兩囡身上,其他話題唔答口。最好退出whatsapp group兼block埋d 多事者。

子爵府

老公撐你嗎?

別墅

C6 叫我唔使理佢地。

但我真係好唔開心,自問呢幾年為左個家我已付出好多,C6呢幾年無收入,我一個人頂住,點解佢地可以睇唔到…一直揾D芝麻綠豆事黎挑剔我。

依家個時勢, 真係無多剩$$可以搬走。一係就搬返娘家。但咁的話,就一定抄大獲。

別墅

回覆 shannon_fky4186 的帖子

我阿爸都無諗過要追返呢畢錢啦…
所以我另一個唔開心就係我爸媽為我地付出咁多,時間,勞力,金錢…仲教我對長輩要忍讓…但到頭來仲要俾人話…

我99就曾經話我無家教 (為左一句佢自已妄想出來的說話)…但我真係睇唔到佢對佢D女幾有家教....

大宅

Yoyo918 發表於 19-4-29 14:32
回覆 shannon_fky4186 的帖子

我阿爸都無諗過要追返呢畢錢啦…

你奶奶本身人品有問題 講咩都吾洗理
不過你老公無收入 食軟飯 比較嚴重
你奶奶同姑奶覺得你外家好好恰咁款

別墅

s_for_samantha 發表於 19-4-29 15:02
你奶奶本身人品有問題 講咩都吾洗理
不過你老公無收入 食軟飯 比較嚴重
你奶奶同姑奶覺得你外家 ...

咁我老公又唔係食軟飯,無咁嚴重。佢都有去做嘢,可以唯持佢自己嘅開支同保險費用。只係家裡所有開支都係我既。佢今個月都開始返反長工啦,希望可以穩定啲,咁我就會鬆動好多(emoji)

因為我媽係家和萬事興嘅人,又為左我,所以唔會同佢地計較。重要買親好嘢一定買埋俾佢地。我知我媽所做一齊都係為我好。但我6299就覺得係應份囉(emoji)

翡翠宮

回覆樓主:

搬遠D,住隔離把鬼

公爵府

回覆樓主:

老實講一個男人養不到家.....唔死都無乜用。不如你叫C6養起成頭家....你做ftm,向大嫂學習,再日日陪99傾計......不論如何,就算離婚都要先還錢,我懷疑你6299根本不知道是你在養家? 兒子溫不到錢6299根本就沒資格大聲。

男爵府

啱聽就聽,唔啱聽就左耳入右耳出
EQ高D,佢哋奈你咩何?
加油,得閒約朋友出來飲茶傾計發洩
久而久之佢哋就冇癮噶la~

首頁

尾頁

跳至