夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

阿囡已經2歲3個月,今日同老公討論係會唔會生多個,佢立場係希望資源集中俾阿囡,如果生多個,兩個可能都互相分薄左對方的選擇。我了解到老公的考慮,但我立場係,生多個一樣有好多選擇,仲多左分享同分擔的重要成長元素。對於老公同我自己育兒理念有著背道而馳的落差,我想生,佢唔想生,我個人好忐忑。下面續文。

別墅

因為我同一時間都有認同老公的講法,After all 佢都係為個囡好,但係我地同奶奶共住,已慳好大筆,加上我搵21k佢23k左右,其實係大部分年青夫婦擔心的財政問題,我地算比較手頭鬆(?)至少我仲有能力請到工人俾奶奶,分擔下家頭細務。只係住個到迫d。而家我同老公和女女同房,奶奶老爺住主人房,工人又自己一間。究竟點先可以讓老公了解到,其實我地有能力生多個?我已經33歲,唔想太遲先生第2胎(emoji)

翡翠宮

回覆樓主:

一個夠,吾會生多個

男爵府

mini1204 發表於 19-4-29 19:52
一個夠,吾會生多個

同意~生多個就唔可以再住奶奶度啦

侯爵府

sharonsuet 發表於 19-4-29 19:48
因為我同一時間都有認同老公的講法,After all 佢都係為個囡好,但係我地同奶奶共住,已慳好大筆,加上我搵 ...

1個夠,地方唔夠住

大宅

sharonsuet 發表於 19-4-29 19:48
因為我同一時間都有認同老公的講法,After all 佢都係為個囡好,但係我地同奶奶共住,已慳好大筆,加上我搵 ...

其實一個有一個好,兩個有兩個好!
我個人會覺得有伴一齊成長會比較理想,第二個真係要生就唔好唸,唸就一定唔會生!
始終將來講得難聽d,父母百年歸老,她至少還有個親人在世上!
我個人唸法,生2個會好過獨生的!

大宅

奶奶間屋幾大先?
老實講,加埋40幾k唔算多,你而家覺鬆動係因為你地同奶奶同住,生多個,又要請工人,如果奶奶度唔夠住要搬,40幾k就唔鬆動
唔搬,就唔方便生多個,小朋友成長都要空間,一家4口連工人5個迫係奶奶屋企,除非奶奶度好大啦,唔係搬出去係遲早嘅事(可能係你地忍唔住或者奶奶忍唔住)
所以如果我係你,除非奶奶屋企好大佢又唔介意,否則呢個情況就唔會生多個

男爵府

Yusum 發表於 19-4-29 20:46

其實一個有一個好,兩個有兩個好!

以樓主的情況~要決定生多個請首先解決住屋問題~而家一家三口住一間房~多一個咁點呢?理想都要有配套先可以順利進行

複式洋房

回覆樓主:

真係要諗清楚,傾清楚,生一個或兩個都唔係問題,但一定要有共識,唔好好似我老公咁,喺唔如意嘅時候突然爆一句,點解妳嗰時堅持生多個?

翡翠宮

回覆樓主:

兄長姊妹未必可以互相依靠,亦有可能係互相廝咬
我絕對一定會集中資源比一個,成家人都好過

別墅

mingmama 發表於 19-4-29 20:49
以樓主的情況~要決定生多個請首先解決住屋問題~而家一家三口住一間房~多一個咁點呢?理想都要有配套先 ...

所以我覺得生多個之前一定要裝修,做多d吊櫃做收納先可以俾工人同囡囡同房,咁我就可以同第2胎同房。其實我地住緊既係3房東涌既單位,而家5大1小都真係剛剛好,所以我明白,亦無何奈何要接受,但萬一,唔係黑心,但人總有生老病死,老爺(70多,3高,肥胖)仙遊後,就可以free番個head count出黎。不過,呢個係未知的可變因素,其實唔應該放入考慮列中。唉,明既,我乜都明,但係,個種心情......係咁loop住自己已經33再唔生無得生,到要生,又怕高齡。唉...

別墅

angels'mom 發表於 19-4-29 20:57
真係要諗清楚,傾清楚,生一個或兩個都唔係問題,但一定要有共識,唔好好似我老公咁,喺唔如意嘅時候突然爆 ...

Yes 所以我到而家都同佢未有共識

子爵府

回覆樓主:

首先解決左居住問題至諗生多個,你唔係打算一家4口逼埋一間房掛?

別墅

雖然我都比較贊成生兩個,有個伴,但始終需要夫妻兩人都同意,成件事先幸福,而且你都可以參考囡囡意願,問下佢意見再同c6商量。

別墅

pigx3 發表於 19-4-29 21:07
雖然我都比較贊成生兩個,有個伴,但始終需要夫妻兩人都同意,成件事先幸福,而且你都可以參考囡囡意願,問 ...

囡囡得2歲幾,不過係2歲小朋友都中意痴埋d小朋友到玩。所以佢暫時無辦法投票。咁你生了2個嗎?

別墅

2521 發表於 19-4-29 21:06
首先解決左居住問題至諗生多個,你唔係打算一家4口逼埋一間房掛?

呢個又涉及到要奶奶啦喎,因為地方係佢既,佢話哂都係揸匙人,因為工人房其實係足夠放張碌架床!我老公以前就係同佢家姐訓工人而家呢間房。所以而家奶奶呢到係3房,每間房都可以住2個人的。

別墅

mini1204 發表於 19-4-29 21:01
兄長姊妹未必可以互相依靠,亦有可能係互相廝咬
我絕對一定會集中資源比一個,成家人都好過
...

Sorry 我剛剛,笑左出黎。你都岩既,的確未必可以和睦相處,咁可能係我太天真?因為我本身都有一哥哥一姐姐,而我老公亦有5位家姐,其實都一樣唔係咁和睦,實有嘈交同不滿,不過都係小時候的事,大了,知道親人都係一輩子不離不棄的,所以,大概大了會有好轉?哈哈,我又開始幻想d happy ending 係咪太positive?

翡翠宮

sharonsuet 發表於 19-4-29 21:19
Sorry 我剛剛,笑左出黎。你都岩既,的確未必可以和睦相處,咁可能係我太天真?因為我本身都有一哥哥一姐 ...

其實係一個執念
你既客觀環境易處理
淨係間屋吾係你地既
已經係變數
何必搞到生活咁複雜

別墅

mini1204 發表於 19-4-29 21:25
其實係一個執念
你既客觀環境易處理
淨係間屋吾係你地既

間屋唔係自己,但都係一家人,點解分你地我地?我又唔係好明。不過!我認同,係執著黎。所以我先至榨實拳頭唔係放手,但現實各種就”晚”開我d手指要我放棄。

男爵府

sharonsuet 發表於 19-4-29 21:28
間屋唔係自己,但都係一家人,點解分你地我地?我又唔係好明。不過!我認同,係執著黎。所以我先至榨實拳 ...

樓主你真係好單純~覺得現實樣樣嘢係你諗到就係咁架勒間屋户主確實唔係你哋~點解你好似好老定將來一定會屬於你們呢你其實有冇問過你奶奶的意願呢而最重要係你先生意願係唔想生多個~而好大機會佢係睇到而家唔係適合的時間做呢樣嘢做人唔可以太過短視同埋理想化

首頁
12345...6

尾頁

跳至