在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

做左全職媽媽都四年了,有兩個小朋友,一個就來四歲,另一個兩歲半.前幾日同老公吵,佢飲左d酒,但並不是爛醉果種,他講左幾句野令到我聽後很傷心:

1) 他說要趕我走,我說我唔會丟下孩子走;他說房子我一毫子都沒有俾過錢,叫我走!我從未想過要房子,房子我確實未給過錢,可是因為我沒有工作,哪來的錢供樓?一個全職媽媽什麼都給了這個家,事業,前途,自已的私人時間,到頭來反被說我對這個家沒貢獻,就因為我沒有金錢付出.欲加之罪.

2) 吵到後來,吵出要離婚,我說我可以什麼都不要,小孩子一定要跟媽媽,他又說,我沒有收入,法官都會判我輸.我當時很心痛,我之所以沒收入是當初以為,自己來照顧小孩就是給了孩子最好的,但如果是這樣,我會輸掉孩子,我為什麼這麼傻,留在家做全職媽媽? 法律真的這樣無情嗎?

還有很多很多,不得不讓我下決心,一定要找一份工作,不再做全職媽媽.

別墅

原帖由 MandyChau 於 09-5-1 14:13 發表
做左全職媽媽都四年了,有兩個小朋友,一個就來四歲,另一個兩歲半.前幾日同老公吵,佢飲左d酒,但並不是爛醉果種,他講左幾句野令到我聽後很傷心:

1) 他說要趕我走,我說我唔會丟下孩子走;他說房子我一毫子都沒有俾過錢, ...

會是大家一時火傘眼嗎?大家當平心靜氣時再傾傾,可能結果又唔同左架。我老都試過因某D事話決定要同我離婚,事後佢都知自己講錯野,同我SAY SORRY,我都萛LA。有事的話,其實最大傷害係小朋友,佢地都唔知乜事。單親家庭真對小朋友影響到你想像唔倒,離婚呢家野真係要三思而後行。

別墅

原帖由 mayc_wong 於 09-5-1 14:44 發表

會是大家一時火傘眼嗎?大家當平心靜氣時再傾傾,可能結果又唔同左架。我老都試過因某D事話決定要同我離婚,事後佢都知自己講錯野,同我SAY SORRY,我都萛LA。有事的話,其實最大傷害係小朋 ...

多謝你既回應,我明白可能是一時氣話,但另一方面,我自私的想了一下,還是要出來有一份工作才好.有時為一個家,放棄了太多的東西,到頭來,反而令自己變成了弱者.

這些事又不可以跟家人說,擔心之外,也幫不上忙;也不可以跟孩子說,面對孩子,還得做一個快樂媽媽;找不到朋友說,照顧小孩之後,朋友少了聯絡,總不能找朋友就訴苦吧.所以只能在這裡呻幾句,也為自己加油.

別墅

原帖由 MandyChau 於 09-5-1 16:05 發表

多謝你既回應,我明白可能是一時氣話,但另一方面,我自私的想了一下,還是要出來有一份工作才好.有時為一個家,放棄了太多的東西,到頭來,反而令自己變成了弱者.

這些事又不可以跟家人說,擔心之外,也幫不上忙;也不可以 ...

我認為全職媽媽唔係弱者,只係為小朋友付出者。有機會都比你先生知道你係家照顧小孩都係有付出。大家都盡心盡力為頭家。有機會將小朋友比親戚睇睇幾個鐘,自己同先生行行街,可以都有D幫助。加油!為小朋友繼續加油!!明天會更好。
你話有時為一個家,放棄了太多的東西。其實你為個家都冇放棄野,只係你都要比你先生知你都有為緊個家,到時得到佢明白,你先生都認同你的話係最大得益。

禁止訪問

回覆 # 的文章

複式洋房

原帖由 mayc_wong 於 09-5-1 14:44 發表

會是大家一時火傘眼嗎?大家當平心靜氣時再傾傾,可能結果又唔同左架。我老都試過因某D事話決定要同我離婚,事後佢都知自己講錯野,同我SAY SORRY,我都萛LA。有事的話,其實最大傷害係小朋 ...

係啊.小朋友係無辜架.嗌交果陣咩都講得出.火遮眼啫.為個兩個仔,不好你哋兩個好好地冷靜咁傾下.有咩唔啱嘅麻講到啱囉.

複式洋房

原帖由 MandyChau 於 09-5-1 16:05 發表

這些事又不可以跟家人說,擔心之外,也幫不上忙;也不可以 ...

嗯.加油,其實你兩個仔都大個了.細嘅果個都就來讀書啦,你可以畀佢讀全日架.跟住揾啲朝九晚五嘅工.你可以同學校申請,你夜晚六點先去接你個兩個仔架.到時哥大個啲,讀小一,你可以幫佢報啲興趣班或者補習班,唔使擔心佢去玩唔做工課.

男爵府

男人係甘的,我同c6結婚5年幾la!!每次鬧交都係要老公哄返我,同我講sorry先得,有時明知自己係錯,但要面都吾會同佢講sorry架,老公話就得就就la!!直到有一次佢放工返黎好嬲甘又話我吾放好d玩具,送又吾好食,仲話我無用,我忍吾住同佢吵,個次吵得好勁好大聲,我問佢想點??佢竟然答我想离婚!!我話你講多次,個c6知道口快快講錯嘢,即刻攬住我猛甘講sorrysorry------!!不過我知佢無心講的!!!
所以樓主吾好甘吾開心,d男人有時講嘢係甘傷人心的,不過佢應該無心的!!

別墅

好多謝你地既安慰呀,自己一直放在心裡幾天了,昨天終於忍不住大哭了一場,心裡也舒服多了.

我好明白老公的經濟壓力好大,所以家裡的事都是我來打理,沒有太重要的事都不會煩他.可是,我也有付出呀,為什麼我從早到晚照顧小孩,他看不到?從小孩出生之後,我沒有休息過一天,也從沒有睡過一晚不用醒的覺,說的不好聽,我連工人都不如.

我不是說全職媽媽是弱者,而是覺得自己為了照顧孩子,令自己變成了沒有能力去掌握自己命運的人,我失去了去保護孩子最有力的Power-經濟能力.

其實如果不是有孩子,我怎會靠老公來生活?我有手有腳,可能賺不到跟老公一樣的錢,卻可以自食其力.

跟老公還在冷戰中,一想起他趕我走的情景,什麼話都不想再說了.我會堅強,也會加油,找到一份好工作也就是我目前最想要的.

別墅

比心機

很多媽咪都支持你的,我明白你的苦,女人一定要爭氣、不一定搵很多錢才叫叻,而是掌握自己的方向。

現在你已湊大2個小朋友,可以出來工作,不再比人睇低。

男人不明白全職母親的辛苦是「正常」,因為他們不在家,看不見你在家如何辛苦。所以他們不明白。

大宅

回覆 # 的文章

Hi Mandy,
我認為女人有工作絶對係好事. 以我個人認為, 全職媽媽絶對是付出與收入不相秤. 始終要依賴其他人才可生存絶對係可悲的事. 老公愛自已時自已就有好生活. 但這個世界冇嘢係絶對. 萬一老公唔愛自已可以点? 今日老公愛妳將份粮比哂妳. 他日唔愛妳唔比錢妳妳可唔可以用以前D積蓄/私已過世? 我總認為小孩唔係一定有全職媽媽才可以幸福. 我有時認為"覺得有全職媽媽照顧的小孩才幸福"係我地D女人自我安慰. OR唔想改變生活, OR唔想從新適應工作環境etc. 畢竟面對改變需要好多好多的勇氣. 如擔心小孩冇人照顧, 可唔可以找家人幫忙? 如冇家人幫可以找社處. 妳找份工做唔代表要同老公離婚. 可能D男人知道妳可以自立會更尊重妳&珍惜妳. 不要怕困難, 動身找工作吧! 加油!

大宅

樓主﹔你嘅心情我好明白,我嘅情況同你差不多﹔又係有2個小朋友﹔一個5歲﹔一個2半﹔不過我就自己有返工﹔前排又係同我C6嗌大交﹔每次佢都講好多好難聽嘅說話﹔又叫我即刻同啲女搬﹔又話以後唔会再見我地﹔我心諗我而家有返工你都可以甘﹔如果我冇返工靠你養咪乞米﹔你而家不如試吓揾份朝九晚六嘅工﹔自己可以賺吓$﹔同埋唔駛成日困喺屋企個環境﹔話唔定你返咗工﹔你同C6嘅関係会好啲呢!當你喺外面接觸啲新嘅人和事之後﹔你所睇嘅嘢又唔同﹔你C6又可能見你放工好攰時﹔可能佢又会自發性對你好啲呢!

民房

回覆 # 的文章

法律真的這樣無情嗎?

http://www.hkdivorce.com/898/divorce/2004/05/post.html

判決子女撫養權原則或依據

原則就是為子女的福祉及利益(welfare and interest of the child)著想,認為由那一方撫養對子女較好。

如雙方有爭議,法庭會要求社會福利署提交一份報告(Social Investigation Report),社會福利署職員會約見父母雙方,了解他們的情況及渴求,並作出建議,一般來說,如子女年紀較小,撫養權給予母親的機會較大,如果沒有經濟能力撫養子女,法庭會判男方支付子女的生活費,所以女方的經濟能力對爭取撫養權並不算重要因素。

此外,法庭會依照社會福利署報告的建議判決的機會也較大。

法庭如何決定子女撫養權:

法庭判決子女的撫養權時,是以「孩子的福祉及利益(welfare and interest of the child)作為依歸,孩子不是父母的「財產」。所謂「孩子的福利」,因素包括:

孩子的年齡和需要
過去的撫養安排
孩子父母的經濟能力
孩子父母撫養及照顧孩子的能力
孩子父母的行徑和
孩子的意願。

妻子切勿認為自己經濟能力比丈夫弱,便打定輸數。法庭考慮因素眾多,兼且比較男女雙方的優劣,例如丈夫不了解孩子,與他們少有溝通,歸丈夫會帶給孩子成長負面影響。

希望你不要以為全職媽媽不被社會認同,也祝你能盡快和老公和好。努力!

別墅

ttamy123,好多謝你所轉貼既資料,睇左之後,我更加要俾心機搵工,更加有信心可以度過難關,一個有信心既媽媽先可以俾到小朋友安全感.

卓言,我相信你講既0岩,"當你喺外面接觸啲新嘅人和事之後﹔你所睇嘅嘢又唔同",有一份工或者自己都會更加有信心,同埋或多或少對家庭都有幫補.

爽媽,我其實自從放棄工作之後,一直就沒有安全感,就好似你所講,"但這個世界冇嘢係絶對. 萬一老公唔愛自已可以点?"將自己的小命放在另一個人的手上,是多麼冒險的一件事,要不是小孩,誰會這麼做呢? 還好,兩個小孩都大了,我也該試著放手一些,我會加油!

hotspring, 天下做媽媽的才會明白為什麼女人可以為小孩放棄外面的一大片森林.不過這件事讓我學懂,不要為他人放棄太多東西,他們是不會感激的.學會自愛才是明智的.

有你地咁多人既支持,我不再無助.

大宅

回覆 1# MandyChau 的文章

Hi Mandy,

衷心祝福妳可以很快找到自已的幸福生活. 其實我的情況跟妳有d相似. 我現在有咗bb. 因身體問題&是高齡產婦, 為了bb能安全出世所以放棄了工作. 冇工作令我好冇安全感. 雖然e+c6對我好好. 但誰可保証佢一定一生一世對我好. 所以我時常同自己講点都要出番來工作. 但我的情況可能比妳困難因我可以出番來工作已經過了40歲. Anyway, 大家一起努力吧! 希望好快聽到妳的好消息.

別墅

原帖由 爽媽 於 09-5-4 14:24 發表
Hi Mandy,

衷心祝福妳可以很快找到自已的幸福生活. 其實我的情況跟妳有d相似. 我現在有咗bb. 因身體問題&是高齡產婦, 為了bb能安全出世所以放棄了工作. 冇工作令我好冇安全感. 雖然e+c6對我好好. 但誰可保証佢一定 ...

爽媽,我地一齊加油!生下小朋友和能夠親自照顧他們,對我來說也是一種幸福,等小朋友大了一些,我發現能夠有經濟能力照顧他們更重要,所以珍惜現在可以照顧小朋友的日子,並跟著他們一起成長,調適自己,裝備自己.

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

做全職媽媽並不是想像咁易! 自己做左十一個幾月....都覺得好辛苦同好大壓力 ! 大肚時真係係公主, 做左媽媽就變咗做宫女 ! 日做夜做.....冇一覺可以瞓到大天光 ! 學樓主咁話....冇經濟收入係我地最慘既地方 ! 我地本來可以養到自己, 但冇收入後感覺好冇安全感 ! 試過聽99説話 ! 所以等經濟好番D自己都想揾工做 !

禁止訪問

民房

我完全沒有覺得全職媽媽沒有貢獻,相反我覺得好偉大,正如你所說,一個全職媽媽什麼都給了這個家,事業,前途,自已的私人時間.....我也不會因某些人的眼光,如家人朋友而有所改變。

在樓主你的情況下就更加,好簡單啫,就當質數差的外傭計,在扣了包食包住的情況下,都起碼值3580一個月啦,重加每星期1天OT,每年12天勞工假,7天大假等等補水,一年都有50,640啊!4年就20萬2千多,重未加agent費,机票錢等等。 所以,點會冇貢獻呀?以上還未用本地勞工價錢計。如果不用傭工的價錢計,亦可用托兒所的價錢吧。

金錢可量度的也如此,何況金錢不可量度的呢?

不過,MandyChau 是否和你先生在基本問題上,或價值觀上有溝通問題呢?或在相處上單方或雙方太斤斤計較彼此的付出,或事事以金錢來量度呢?因為單憑外出工作是解決不了的,例如到時他亦可以話你賺的比他少,所以貢獻也少,要做十足家務來補償呢?而你或會覺得既然大家都返工,他為何不分擔相等的家務呢.........?

男爵府

樓主,我地好支持你架!!吾好甘吾開心,望下两個小朋友甘可愛就開心晒la!!!

首頁

尾頁

跳至