論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

正常一個contract 24個月,啱啱我俾佢做完第20個月提早返菲律賓,打算接下來繼續完成埋合約同續新合約。

上星期回港,點知同我講有咗。

今個合約其實7月就完約,請教各位JM, 我係咪只要佢做到7月完約就唔同佢續約就ok?

無嘢要賠, 單程機票都唔洗俾(因已提早返菲放假),正確?

公爵府

我淨係知做到完約唔續就ok ,不可以提早解約。

複式洋房

回覆樓主:

我老公就係怕佢搞大個肚,所以先安排提早返菲放假..
點知真係中咗,不幸中大幸係只有3個月就完contract
又要煩惱搵新菲

但我上網見到以下段字:

如外傭在產假開始前已受僱滿40星期,並經醫生證明書證實懷孕,僱主要給予外傭「前四後六」的10個星期法定產假。

其實關唔關我個case事?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

完約回鄉機票僱主要出錢
回鄉假/機票不能提早放/出

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可以唔續約的...計番清楚假期,人工比佢簽收
日常工作照常, 病假要足四日有醫生紙才出4/5比佢

子爵府

SaladHe 發表於 19-4-30 20:30
正常一個contract 24個月,啱啱我俾佢做完第20個月提早返菲律賓,打算接下來繼續完成埋合約同續新合約。

...

上次放假,有冇簽收確認咗機票是代替完约的?
你睇吓工人會唔會反口唔認,話係你送俾佢,如反口,你都要硬食,再俾機票

所以,任何假期,機票都唔好預支,好多变數,免煩!

你好彩,contract 完咗,就由佢完,可以唔續,合约完了就完了,沒有必須要續的條款

子爵府

SaladHe 發表於 19-4-30 20:46
我老公就係怕佢搞大個肚,所以先安排提早返菲放假..
點知真係中咗,不幸中大幸係只有3個月就完contract
又 ...

如果你續咗约,你就中招

珍珠宮

SaladHe 發表於 19-4-30 20:30

...

上星期回港,咁快就知有咗?

俾我,e家即刻開始搵新工人,如果經agent,可以問下佢地應該點處理,同時再去問勞工處,要做足功課保障自己!

伯爵府

回覆樓主:

返咗去好耐?咁快就知有咗嘅

複式洋房

scheong 發表於 19-5-1 11:22
上星期回港,咁快就知有咗?

俾我,e家即刻開始搵新工人,如果經agent,可以問下佢地應該點處理,同時再 ...

佢m不嬲準時,回來打算同佢去驗身,點就話有咗。返去3星期。

間agent俾勞工處訂咗牌了

複式洋房

callmebabe 發表於 19-5-1 11:31
返咗去好耐?咁快就知有咗嘅

3 星期

複式洋房

細姐姐 發表於 19-5-1 11:10
上次放假,有冇簽收確認咗機票是代替完约的?
你睇吓工人會唔會反口唔認,話係你送俾佢,如反口,你都要硬 ...

等我同佢傾傾

佢工作表現ok, 咁一張回程機票都係有限錢

子爵府

你可以差不多完約前early release 佢,
好似最多6星期

首頁

尾頁

跳至