自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

侯爵府

九暈畏 發表於 19-5-1 17:34
https://thestandnews.com/cosmos/自閉症或更有可能由父親遺傳/

我朋友係理大讀幼兒學,醫生教授係大學講 ...

樓主,快比你老公睇,叫佢收反佢嘅說話

男爵府

回覆樓主:

驗咩姐?痴線
不如一齊諗下點先可以幫到小朋友好過啦

珍珠宮

TV8 發表於 19-5-1 17:23
事原,我亞姨因為婚姻失敗,引致精神有問題,即係痴缐,賴我家族有精神病紀錄,叫我去驗,我真的受不了,我 ...

1. 真係驗一齊驗,反正由男方遺傳大於女方...(而且都唔知有冇得驗)
2.驗左,又如何?得個知又如何?過去的改変不了,不如正面向將來

細個仲有好大變數,唔好太灰

男爵府

回覆樓主:

同佢講你講野咁冇腦冇常識你就真係要驗下IQ,自閉症冇得驗架。

子爵府

回覆樓主:

你c6講嘢唔經大腦,明顯佢係冇腦嘅。腦殘同蠢一樣係絕症,你唔好同呢啲長期病患計較。係忍唔到嘅咪癲俾佢睇,如星佢兩巴。

公爵府

早d揾社工做轉介,越早介入越容易train到接近常態,小朋友幾大,如果到適齢,可以評估睇下有沒有智力問題,如果單一自閉症,吾雖要咁擔心住,你知不知道自閉症有什麼徴狀嗎?香港扶康會、協康會及燿能協會,的早期教育做得不錯,可以搵社工問下。
另外如果花得起錢,香港有些私人機構會train自閉症小朋友。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

如果你老公係鬧交沖口而出,叫佢注意自己講野,同比資料佢睇!
如果佢認真,咁你諗定後路!

大宅

媽媽喊完要振作,接下來有好多訓練幫阿仔,有個最大幫手系孖弟/哥,好多仔訓練後也會進步

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

驗來做咩?都改變唔到事實,傷心完就收拾心情,好好照顧小朋友,男人係好難接這個現實,某程度我覺得媽媽比爸爸更堅強,這個事實好多爸爸都接受不了,做左媽媽就要堅強,日後條路還很漫長,有爸爸的支持當然好,如果沒有也不要太介意,比多些時間佢去接受,既然都接受了小朋友,就接受埋個爸爸吧!事實改變不了就改變自己心態,加油!這條路有好多同路人的,你並不孤獨。

珍珠宮

TV8 發表於 19-5-1 17:23
事原,我亞姨因為婚姻失敗,引致精神有問題,即係痴缐,賴我家族有精神病紀錄,叫我去驗,我真的受不了,我 ...

你老公好似冇乜常識咁!

大宅

回覆樓主:

苛翻,你老公口賤,唔係你錯

大宅

加油
媽媽是最好的!
不要放棄!

伯爵府

驗完,有結果又點?如果萬一,假設係萬一,真係因爲女方有問題,可以點? 不過滿足佢白癡的想法。

把精神,金錢用在仔仔身上吧。
這樣的老公,無視佢吧。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

你老公有無常識?解釋返俾佢聽,唔入耳的話衰D講,無佢未必系壞事。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

TV8 發表於 19-5-1 17:53
驗到嘅咪推卸責任賴晒個女人喥,怪責我!

其實冇得驗架,佢講癈話吧了。咪理佢。
不過自閉係由基因控制,我都唔敢肯定同遺傳有冇關。
不過,驗唔驗都改變唔到事實。樓主,積極面對吧,呢d毫無建設性既對話,就此打住吧。

男爵府

痴根,你究可以同你老公講佢咁大個人講野唔經大腦,係咪都需要驗下?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

TV8 發表於 19-5-1 17:49
多謝各位JM, 我人生的確苦短!
多謝BK,有個地方呻下,近日好多新聞都講屋企有個特殊兒童,條路的確好難 ...

仔女是自己的, 無論如何, 堅強地面對, 男 人個腦生喺pat pat 到, 只講自己想講的, 不會考慮對方感受, 嬲一陣就返屋企, 如果佢再提就叫佢一齊去驗下, 佢一定打退堂鼓, 加油呀!

男爵府

仲有自閉係譜系障礙,同你呀姨的情況係兩回事,硬要説兩者有關系牽得太遠了. Let your hubby learns that you two are in a team leading a family of four teammates!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

九暈畏 發表於 19-5-1 17:34
https://thestandnews.com/cosmos/自閉症或更有可能由父親遺傳/

我朋友係理大讀幼兒學,醫生教授係大學講 ...

我都覺得係男方遺傳, 我外家全部小朋友無事, 但我老公呢邊個個仔都怪怪的
我已叫我仔唔好生

樓主, 返去叫你C6去check先, 咁不負責任既野都講得出

水晶宮

TV8 發表於 19-5-1 17:32
我現在一個人坐在海傍,不停哭

喊完,早D返屋企

首頁
12345...12

尾頁

跳至