自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

因為認識了一個穆斯林的朋友,佢地話ISIS唔係穆斯林,因為佢地連穆斯林都殺,但全世界人都以為穆斯林就係恐怖份子

我想問一下大家,大家驚ISIS係咩原因? 總之係中東人就驚?定係一聽到佢係穆斯林就會覺得佢地係ISIS?

我沒有特別立場,只是想知道一下,究竟大眾對恐怖份子的理解及恐怖的原因

純粹討論分享一下

珍珠宮

畀面勳章

穆斯林同ISIS跟本係兩回事
只不過係一D異端份子希望ISIS從始消失

琥珀宮

靚寶 發表於 19-5-4 14:08
因為認識了一個穆斯林的朋友,佢地話ISIS唔係穆斯林,因為佢地連穆斯林都殺,但全世界人都以為穆斯林就係恐怖 ...

ISIS係一個組織,穆斯林係一個宗教,係兩樣野,點會全世界人都以為穆斯林就係恐怖份子!

珊瑚宮

畀面勳章

木土土 發表於 19-5-4 14:20
ISIS係一個組織,穆斯林係一個宗教,係兩樣野,點會全世界人都以為穆斯林就係恐怖份子!
...

完全同意

水晶宮

天佑我們 發表於 19-5-4 14:09
穆斯林同ISIS跟本係兩回事
只不過係一D異端份子希望ISIS從始消失
...

即係大家唔會將中東的穆斯林人以為係恐怖份子?因為恐怖份子唔會額頭寫住.所以我想知道如何釋除呢種恐懼

子爵府

因為認識了一個穆斯林的朋友,佢地話ISIS唔係穆斯林,因為佢地連穆斯林都殺,但全世界人都以為穆斯林就係恐怖 ...

穆斯林即是回教徒/伊斯蘭教徒,isis 中文稱為伊斯蘭國,係一個組織。佢哋以極權主義及殘忍手段去控制人民,連記者/平民都可以隨便斬首直播,你話恐吾恐怖?

當然不是所有穆斯林是isis,反而isis 想統治所有穆斯林。

珍珠宮

畀面勳章

靚寶 發表於 19-5-4 14:53
即係大家唔會將中東的穆斯林人以為係恐怖份子?因為恐怖份子唔會額頭寫住.所以我想知道如何釋除呢種恐懼
...

ISIS就係恐佈份子

穆斯林就係其中一種宗教

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

點會搞亂呀
放下自在

珍珠宮

Muslim 係宗教, isis 係極端組織

但一提isis, 就會覺得成員係極端Muslim

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

靚寶 發表於 19-5-4 14:53
...

唔會,兩回事

亦唔會恐懼,全球唔係淨係得ISIS係恐怖分子,驚唔到咁多,但起碼覺得佢哋擺明車馬,好過表面不停說為正義而戰,但其實背後不停到處挑釁果d

水晶宮

cattz288 發表於 19-5-4 15:24
點會搞亂呀

唔會攪亂,但當ISIS殺人後大叫真主偉大時就知道佢地肯定唔係基督教,天主教,佛教或印度教,但幾可肯定有人因為佢係穆斯林又係中東人樣而心生懷疑及想保持距離

當然我係相信穆斯林不是ISIS,但ISIS是屬於伊斯蘭教,我亦相信不是所有穆斯林都係ISIS,否則呢個世界應該早就毀滅了

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

靚寶 發表於 19-5-4 15:31
唔會攪亂,但當ISIS殺人後大叫真主偉大時就知道佢地肯定唔係基督教,天主教,佛教或印度教,但幾可肯定有人因 ...

isis咩人都有! 無分國籍, 邊驚得咁多啫
放下自在

侯爵府

畀面勳章

我知道ISIS不同穆斯林,但又總覺得ISIS的人源於穆斯林。我對Muslin 都不太認識,所以可能有誤解都未定

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主:

有舊同學(香港人)是穆斯林,她很好。去過很多穆斯林國家,除非真的是恐怖份子,原則上我對穆斯林沒有偏見

正要看一部戲有關依拉克北部的庫爾德人,它的女軍人世界知名,保家衛國,讓人拜服,她們是穆斯林,不是恐怖份子

用戶要求終止服務

回覆樓主:

中國好多壞人,都唔係全世界華人=壞人

複式洋房

回覆樓主:

可唔可以叫你朋友睇下呢條片
https://youtu.be/GNKWBD3k77s
睇完唔知佢仲信唔信伊斯蘭教?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

靚寶 發表於 19-5-4 15:31
唔會攪亂,但當ISIS殺人後大叫真主偉大時就知道佢地肯定唔係基督教,天主教,佛教或印度教,但幾可肯定有人因 ...

樓主,咁唔通你見得多神父非禮兒童既案,就會覺得所有神父,或者天主教徒都係咁咩?兩樣野黎架嘛
天朗氣清

伯爵府

回覆樓主:

isis只係一班借宗教為名而以極端同恐怖手法征服世界嘅狂徒,穆斯林肯定不代表isis。但無可否認穆斯林的確多極端支派,加上中東地區多年來因地緣政治種族及宗教衝突問題,催生更多極端主義武裝組織誕生。

伯爵府

我唔理佢係那個宗教, 我淨係驚恐怖分子

男爵府

回覆樓主:

我對所有恐怖組織咬牙切齒地極度憎恨,簡直邪惡魔心嘅人類!
昐神早日使他們消失於世上!
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

首頁

尾頁

跳至