自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

可以點分,有冇人成日都係咁訓訓下唔郁得,我真係好想搞清楚,怕自己身體有問題。每次唔郁到之前係會感覺到"又來了"~到真係郁唔到就要掙扎一輪,郁得之後跟住好快又再次郁唔到,搞到睡眠質素好差,好煩

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

油麥麥 發表於 19-5-6 22:06
其實係腦部醒來,但身體仍然熟睡!
平日太疲累,又多嘢諗所以先會咁!
...

真係?我成日都係咁,以為撞到嘢 :

子爵府

happylife1210 發表於 19-5-6 22:18
真係?我成日都係咁,以為撞到嘢 :

其實網上有好多呢方面嘅資料,都係因為大腦同身體未能夠一時間協調,然後先俾啲迷信嘅人作左咁多故仔

子爵府

回覆樓主:

信则有不信則冇。我成長期在舊居經常有俾鬼責嘅情況,係會令到我對睡眠有恐懼,驚住今晚瞓覺會比鬼責,多年來睡眠質數極差。直到廿多歲搬離舊居,然後結婚再搬,都再冇試過比鬼責。

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 ms_orange 的帖子

如果係精神壓力大,其實都係嚴重嘅問題。

應該要從根源着手,俾自己放鬆下。

瞓唔到,失眠會令身體無得休息,影響健康。

男爵府

...

同意 我記得中學會考個時 成日都係咁 但會考完 之後一路都無試過

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

以前有段時間成日都係咁,個腦醒咗,但個身唔郁得。冇嘢嘅,過一陣就ok。我唔認為係俾鬼壓

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

...

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

其實我識分,兩者我都試過,係有分別嘅,具體細節好難解釋俾你聽,但俾鬼壓唔多唔少會有少少靈異嘢發生。而太攰個隻唔郁得係冇咩特別事發生,只係個人唔郁得,但呢個時候好容易自制夢境(即你想發咩夢,夢見邊個都好容易實現)

攰得濟個隻唔郁得其實偶然我都會有,多數係訓覺時太多野諗,所以先會個身訓咗,個腦仲轉緊。你試下訓覺時唔好諗咁多野,如果真係訓訓下郁唔到,你爭紮起身之後唔好即刻訓,坐起身個人,等清醒少少、平復心神先再繼續訓,咁就會冇事。又或者唔郁得時唔好理佢(如果唔係被鬼壓),放鬆心情直接繼續訓落去,其實都work

但如果係被鬼壓,就難搞d

公爵府

回覆樓主:

我諗2樣都有掛,有幾次我郁唔到,我清楚聽到有嘢响我耳邊笑(屋企得我一個瞓)。又有一天次我郁唔到,直情見到有嘢扯我起身。不過唔理了,當發夢。

大宅

ms_orange 發表於 19-5-6 21:56
可以點分,有冇人成日都係咁訓訓下唔郁得,我真係好想搞清楚,怕自己身體有問題。每次唔郁到之前係會感覺到 ...

生完B B坐月時試過1,2次,我係媽咪到坐月,以為死鬼老豆唔鐘意我返去坐月,就返自己屋企之後就冇試過,真係嚇死我

大宅

jtw_ki 發表於 19-5-7 08:18
其實我識分,兩者我都試過,係有分別嘅,具體細節好難解釋俾你聽,但俾鬼壓唔多唔少會有少少靈異嘢發生。而 ...

我會試下你個方法

大宅

metrochung 發表於 19-5-7 10:03
生完B B坐月時試過1,2次,我係媽咪到坐月,以為死鬼老豆唔鐘意我返去坐月,就返自己屋企之後就冇試過,真 ...

老豆唔會整你既

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

靈異果隻我feel到有人鏈住我條頸我堅透唔到氣又郁唔到講唔到 火都黎埋係心鬧爆佢就冇事。
感激遇上你~

大宅

kiko_mami 發表於 19-5-7 10:36
靈異果隻我feel到有人鏈住我條頸我堅透唔到氣又郁唔到講唔到 火都黎埋係心鬧爆佢就冇事。
...

有時我都唔想掙扎繼續訓,但係我唔掙扎嘅話,我覺得呼吸開始有啲困難,都唔知係睡眠窒息症

男爵府

畀面勳章

ms_orange 發表於 19-5-7 10:23
我會試下你個方法

相信兩種都有。
一種是太累太多野諗。
另一種是真係靈異事件。
如果你再有發生,你試下先深呼吸,再向空氣做吹吹吹的動作。不要掙或者亂叫,因為更加冇咁快清醒到。
我曾經在酒店試過一次,估計是後者,亦見到靈異野,曾亂叫,叫不到出聲,瞓隔離那個都無反應,最後用吹吹吹的方法,即刻起到身。
估計如果是前者,這動作會令腦部快些多些氧氣,會快回點回服正常狀態。 你試一試啦。。

大宅

minna_minna 發表於 19-5-7 10:45

相信兩種都有。

我老公都知道,我同佢講如果我瞓覺依依聲好似叫唔出咁佢要拍醒我。佢習慣聽到就會拍醒我。

大宅

回覆 kiko_mami 的帖子

我試過一模一樣.....次次唔同.....最近一個月幾次......第2日起身返工會好似冇瞓過咁....好想想知點解會咁

首頁

尾頁

跳至