自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

回覆 maomaofafa 的帖子

你好,請問york多功課嗎?同埋佢d Cambridge 考試係optional?

侯爵府

panda_l 發表於 19-5-15 06:32

你好,請問york多功課嗎?同埋佢d Cambridge 考試係optional? ...

不多功課, pn下學期開始畫下線. 劍橋考試是optional

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

0616 發表於 19-5-15 06:15
Think 同York 有$就入到,申請咗先囉

Think都唔算一申請就入,我身邊有識朋友個小朋友唔收。但york真係好易入,我身邊有幾個朋友申請york,個個都收咗,唔知係咪因為多班,所以易入

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

其實呢幾間教得算深,而啓思本身行IB,唔會太深

我估,首先out 咗KM... KM係幾間當中最"傳統",評估要認字,要溫習
我個人較鍾意LH嘅approach,而畢業生亦較多被CKY/TSL 呢類學校收

別墅

Thanks!

男爵府

學之園及York
我兩間也有小孩讀,
較切合啓小。
學之園課程好。
York 其實真係好好,程度好又好開心,又多活動。不過貴

別墅

回覆 小曳人 的帖子

多謝你的意見!請問學之園教學方式是上課透過活動學習,放學少功課嗎?

別墅

回覆 tococoa 的帖子

你好,請問2間幼稚園的中英文學習平均嗎?另外,會唔會只偏重學術?🙏

珍珠宮

PN班位少,小朋友當面試狀態又沒有把握。如果你想入PN, 可能呢幾間熱門都要報,有offer再想清楚,或者讀一年再轉去更加熱門,或讀得滿意,繼續讀。

大宅

我覺得可以報晒到時再諗呀,同埋九龍塘啟思有N班架,可以考慮埋~不過提提你KM同LH都係比較谷既學校,如果你想要IB課程可以試埋Victoria

子爵府

pple 發表於 19-5-15 08:18
我覺得可以報晒到時再諗呀,同埋九龍塘啟思有N班架,可以考慮埋~不過提提你KM同LH都係比較谷既學校,如果 ...

樓主係想讀「啓思小學」
佢間幼稚園叫「啓思小學附屬幼稚園」(只得1間)
無N

你講個間「啓思幼稚園」
好多區都有分校(包括九龍塘)
有N
聯繫小學叫「啓基小學」

2間幼稚園,小學完全無關係

大宅

mariyar 發表於 19-5-15 08:26
樓主係想讀「啓思小學」
佢間幼稚園叫「啓思小學附屬幼稚園」(只得1間)
無N

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

學之園睇過d課本都幾深,劍鳴唔清楚,think同york課程深淺應該差唔多,兩間都著重英文,不過計落條數york貴d,學費貴d,同埋佢好似一定要小朋友參加學校嘅課外活動(要另外俾錢)。
think幾好,我幾鍾意,我d小朋友都係讀think,佢n同k1唔會谷小朋友,亦冇咩功課做,k2同k3就開始谷,開始多功課同會深少少(但中文應該唔夠迦南、學之園個d深)。另外佢最出名係project班(全日班先有),訓練小朋友嘅思維同語言能力,暫時我小朋友中、英文都唔錯,尤其是英文真係好,識好多英文,而且講嘢真係有外國口音

珍珠宮

環保接龍勳章

panda_l 發表於 19-5-14 22:08
今年會為BB報讀2020-2021 PN班, 想找一間老師有愛心、語境好及以活動體驗教學的幼稚園。心儀小學是IB框架教 ...

think同york都較易入。 不如全部報晒, 有offer先慢慢揀!! 小朋友臨場表現係估你唔到, 情緒一到要唔出聲就一粒聲都唔出, 仲可以失控發癲㗎!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

過來人經驗
報晒考晒有offer先算
事實係唔係話你想有就有得讀,講運氣講彩數
加油

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

報咗先,有offer先再諗

大宅

maomaofafa 發表於 19-5-15 00:42
york易入, 但真心幾好, 英文教得好唔使我擔心, 減輕好多壓力, 我仔雖然係細b讀咗四年之後考小一都不錯. 大 ...

請問你小朋友係咪國際班?

大宅

0616 發表於 19-5-15 06:15
Think 同York 有$就入到,申請咗先囉

York 就睇邊個 campus la..
九龍塘就收得多人..
我個區既 York 學位好少.....
我女 playgroup d 同學有 d 係大 b 都無 offer...

大宅

小曳人 發表於 19-5-15 07:36
其實呢幾間教得算深,而啓思本身行IB,唔會太深

我估,首先out 咗KM... KM係幾間當中最"傳統",評估要認字 ...

但其實 cky 同 tsl 係好唔同既學校...
點解會歸類「呢類學校」既?

侯爵府

tyyho1 發表於 19-5-15 09:43
請問你小朋友係咪國際班?

係的, 細佬妹都會跟住入

首頁
12345...8

尾頁

跳至