自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

C.Humphrey 發表於 19-5-27 23:03
除非有關係,否則「又唔出聲又無反應」唔會考到學之園。淨係考pn都見兩輪,in埋父母,k好少位仲難考。
...

無關係㗎,佢報左好多間幼稚園,
佢女平時都好靜,佢女interview 真係無出聲佢就係好嬲,我就係安慰佢同叫佢唔好嚇親個女。

子爵府

tyyho1 發表於 19-5-27 23:13
我而家仲諗緊留係 york 定轉去 tutor time...
一來 york 得 pm offer..
二來我參觀過 tutor tj ...

元朗Tutor Time campus好正,又新

不過St Lorraine都有唔好處,佢K3一定要讀下午(都係我比較唔鐘意的地方)

大宅

Fionhohoho 發表於 19-5-27 23:15
元朗Tutor Time campus好正,又新

不過St Lorraine都有唔好處,佢K3一定要讀下 ...

不過我又怕 tutor time 考直私會唔夠競爭力.....

別墅

我囡呢四間都有offer,最後揀左劍鳴

別墅

CathyChan1126 發表於 19-5-15 11:29
劍鳴係最難考
其他應該都唔太難

我覺得ok喔,小朋友有跟住做指令就ok

子爵府

親子王國15週年勳章

Think 唔清楚,其他三間我知。

學術:學之園》KM、York

語境、活動教學我諗三間都唔會欠缺(暫時睇唔到三間係傳統坐定定讀書)。論愛心的話,做得幼稚園老師,冇返咁上下愛心都唔會去做,尤其人工又唔係高,又多手尾跟,又要同家長頻繁聯絡。

都係嗰句,收左先再諗。同埋想讀啟小,讀啟幼最直接。同埋問下自己,除左啟小,仲有咩學校會報?Touch wood 考唔到直私,你會點準備後路?有心儀係好,但要 keep your options open 同準備 Plan B and C。

男爵府

回覆樓主:

我仔仔讀緊學之園,由PN讀到宜家K2。真心好難考。
不過讀了3年的用家分享,學校真的非常非常用心,配套非常好,有好多資源俾家長係屋企用學校的教材去同小朋友溫習。
學校非常講求家校合作,所以家長要相對付出多時間去跟進小朋友。
學校透明度極高,完全知道小朋友每個星期做過d咩,學左d咪。
小朋友非常鐘意返學。從未曾講過一句唔想返學,證明校園生活好愉快,谷左小朋友都唔覺得辛苦!

大宅

我囡讀美孚think
宜家讀啟思小學

伯爵府

york之前話好學店,係人都收。

子爵府

小朋友18年幾月出世呀?學之園收大或超大即17年11月果d

洋房

回覆 chinwaich 的帖子

可否分享一吓劍鳴,網上很小資料,我今日去了註冊,聽到學校連茶點也沒有,我有點擔心,之前pn讀沙田樂基,間學校其實幾好,,不過見劍鳴派小學好吸引,但今日入到學校好像看似好傳統的幼稚園,所以想請用家分享一些,感謝!

子爵府

panda_l 發表於 19-5-14 22:08
今年會為BB報讀2020-2021 PN班, 想找一間老師有愛心、語境好及以活動體驗教學的幼稚園。心儀小學是IB框架教 ...

珍珠宮

hedhed 發表於 19-5-14 22:11
收先諗會唔會好啲

正是!你試過就知現在的教育制度不是你想讀哪間便有!

伯爵府

0616 發表於
Think 同York 有$就入到,申請咗先囉

我都聽好多人話比錢就入到。

大宅

當年我囡有其中三間offer,最後揀咗學之園,非常好無後悔!
點解唔考慮埋St Catherine?

複式洋房

回覆樓主:

Target啟小就應入啟附幼(無K),啟附幼K唔難入,但老師講明未必有校車,有心理準備要自己接送。
入啟附幼讀邊間PN都無大關係,LH/KM較難入,有offer再諗。

複式洋房

erica-322 發表於 20-5-23 18:01

可否分享一吓劍鳴,網上很小資料,我今日去了註冊,聽到學校連茶點也沒有,我有點 ...

如果指KM派的小學係指名津,係計學生的校網及計分,純粹抽獎,同KM的質素無關係,除非係叩門。

珍珠宮

我也有朋友子女讀York,覺得非常滿意,小朋友是細b很喜歡返學,英文很好,老師很caring,她覺得York可能因為九龍塘有幾個campus,所以給人較容易入的感覺,但這正讓一些細b(通常所謂的名幼只收大b)而父母又肯比錢有機會入間好的幼稚園,她讀國際班因為有Net做班主任!

男爵府

lopoto 發表於 19-5-14 22:16
想讀啟思點解唔報啟思幼稚園?

啟幼不是直升小學

男爵府

erica-322 發表於 20-5-23 18:01

可否分享一吓劍鳴,網上很小資料,我今日去了註冊,聽到學校連茶點也沒有,我有點 ...

好多幼稚園都不包茶點,只提供水。

有某私幼提供,但收$2100 半個學期。

提供少量飽點, 餅,,三文治之類

km 是小班教學相對照顧比較好。
k2,k3 是英普雙班主任
學校比較低調,但學術一般都好足夠

首頁

尾頁

跳至