自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

你地比小朋友(小學生)玩電話/電子產品/打機係點規定?

小朋友守規矩?唔守又點對付?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我家兩兄妹,一至五,如有功課要做,才可用ipad..。週六週日,可以打機,限時。測驗大考前的週末,就停機。
Ipad同switch,平日係我會擺放高位,要用就要問。

公爵府

回覆樓主:

不需要獨自出街不給手機,家裡ipad/tablet有 密碼。

週末做完功課溫哂書可打機半小時至45分鐘。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

Angelice-BeBe 發表於 19-5-16 08:52
我家兩兄妹,一至五,如有功課要做,才可用ipad..。週六週日,可以打機,限時。測驗大考前的週末,就停機。 ...

請問打機你限時幾耐? 到夠鐘佢會唔會講數?

大宅

Angelice-BeBe 發表於 19-5-16 08:52
我家兩兄妹,一至五,如有功課要做,才可用ipad..。週六週日,可以打機,限時。測驗大考前的週末,就停機。 ...
幾大?中學生應該不得了

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

flowerlala 發表於 19-5-16 08:56
請問打機你限時幾耐? 到夠鐘佢會唔會講數?

我心目中係一小時
所以我set 45mins
預佢地講數10mins

其實佢地用iPad未必淨打機,有時會睇下卡通,或書,或者玩下學習嘅遊戲,所以我睇情況

公爵府

flowerlala 發表於 19-5-16 08:47
你地比小朋友(小學生)玩電話/電子產品/打機係點規定?

小朋友守規矩?唔守又點對付?

我2個放学后就打机(电腦),每人30分中。
Sat Sun 早餐后打机,每人30分中,下午再打一次,每人30分中。电腦set 時间,佢地偷鸡的話,下次就玩少d。

电話只有跟我去濕平時先有得玩,电话內都是益智遊戲。通常会買書先,佢地睇書我濕平,之后先玩电话。

我在澳洲,小朋友冇咩功課。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

Honey 發表於 19-5-16 08:53
不需要獨自出街不給手機,家裡ipad/tablet有 密碼。

週末做完功課溫哂書可打機半小時至45分鐘。

溫書係指平時學校默書定係额外課外練習?夠鐘有冇講數?

水晶宮

Sammi8818 發表於 19-5-16 08:59
幾大?中學生應該不得了

當然如果到中學,都唔會啦。到時已經開始係青少年

但現在仲係小學生,我覺得要有需要管理

大宅

Mrs.Kangaroo 發表於 19-5-16 09:04
我2個放学后就打机(电腦),每人30分中。
Sat Sun 早餐后打机,每人30分中,下午再打一次,每人30分中。电 ...

即平日每曰可以無條件地玩30mins ?
假期再有1hr ?

我諗緊我係咪控制得太嚴

用戶要求終止服務

我唔會管,總之唔好整濕同跌壞

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我無管制,A level 前我定咗幾點要關燈瞓覺就OK,我女而家讀緊year 1

大宅

happybebebe 發表於 19-5-16 09:08
我唔會管,總之唔好整濕同跌壞

幾大?唔管佢唔會玩到天昏地暗嗎?

公爵府

flowerlala 發表於 19-5-16 09:05
溫書係指平時學校默書定係额外課外練習?夠鐘有冇講數?

小學平時週末有默書溫默書。玩時先講玩幾耐,夠鐘最多玩完嗰舖。唔得就下次set timer。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

公爵府

flowerlala 發表於 19-5-16 09:07
假期再有1hr ?

平日每日30分。
六日假期2次30分,共一小時,每人。
平日一放学就打,只要求佢地unpack their lunch boxes.
六日假期就食左早餐,刷牙洗面后先打。如果當日会出街,我会要求佢地換好衫先打机。

之前试过放学后,要做好功课或練習才打机,但佢求其做,只求蛊快做完打机,所以取消了。而家飯后才(陪)做功课/練習。。

嚴唔嚴,要睇小朋友自唔自律,同其他环境因素。每个家庭也不同。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

珍珠宮

回覆樓主:

星期五六日
每曰一小時
唔守規定就以後無得打

男爵府

遇左比人小。
其實每日我都有比小朋友睇卡通,係電視睇,做哂功課食哂飯就會比,我覺得每樣野都有個平衡,咁我小朋友唔會日日要求睇,有時會想睇書,畫畫,玩玩具咁。
個人見解,每個人做法唔同,媽媽覺得岩就做

男爵府

flowerlala 發表於 19-5-16 09:07
假期再有1hr ?

你幾嚴?小朋友幾大?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

2個小朋友都係小學生

同佢講玩電子產品要問大人,試過唔問就當日無得玩,第二次又無問,二日內唔可以用電子野

我無限佢玩幾耐,但佢地常識書有教過不可以玩超過30分鐘。

大宅

壞蛋獎門人 發表於 19-5-16 09:35
你幾嚴?小朋友幾大?

小四,我只比5分鐘,當然,5分鐘後一定講數,發哂癲咁,又籍囗多多,一時話一舖未完,一時話廣告彈出來唔計時,bababa⋯咁,我都明打機未打完一舖好難停,但如果用打完一鋪計,佢技術好,咪分分鐘打成粒鐘??

abirdma    發表於 19-5-16 14:05

首頁
12345...8

尾頁

跳至