自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主:

其實月供八千,大伯同叔仔(畢業後)應該分擔到,佢哋係度住,幫手供樓好應該,點解要三個仔分擔?樓主佢吔又唔係度住。

既然奶奶有心比$100大伯買屋屋,不如$500萬賣比大伯。$100萬剛好比$500萬樓首期(最多供8成)。如果大伯都供唔掂,咁99個建議根本不可行,可以死心。

男爵府

jacobkit 發表於 19-5-17 13:10
點樣有技巧咁講?之前老公有同奶奶提,有層樓同事自讓,唔洗agent fee 又平市價一成,話想買

奶奶第一個反 ...

你奶奶好自私,想攬住個仔係身邊,方便攞著數,連住近外母都唔俾,認為住近外母就係益外母。唔可以益外母,但又可以益自己,咩道理?

你買嗰度近返工好正常,唔通因為奶奶唔鐘意,就佢買層樓山長水遠返工咩?

建議你照同佢講已買咗樓,但因為係外母資助首期,所以有話事權要求你哋買邊度(用返佢嗰套理論大佢,佢俾首期所以可以指定大伯買邊度)費事佢要生要死話唔買佢嗰度

男爵府

Miuon 發表於 19-5-19 13:04
其實月供八千,大伯同叔仔(畢業後)應該分擔到,佢哋係度住,幫手供樓好應該,點解要三個仔分擔?樓主佢吔 ...

賣俾大伯唔可行,大伯娘唔妥奶奶,所以想自立門戶買樓搬出去住。而家住埋一齊係睇錢份上,慳租慳家用,儲多啲錢好買樓搬出去。如果大伯接手層樓,就意味要同奶奶一齊住,大伯娘肯定唔制

別墅

如果我係奶奶,我會同仔講,我同你老豆申請公屋,間屋轉住阿仔個名,幫我keep 住。
日後,仍然係62/99供樓,依舊大伯,阿仔+ 叔仔畢業會繼續交家用。

大宅

明搵笨

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

奶奶點知你兩公婆有六百萬

伯爵府

春季勳章

回覆樓主:

大伯既然住緊喺到,梗喺大伯最大份。如果想3個都有,咪分40,30,30業權,第時賣就咁樣分,唔賣就大伯同99,62繼續住。
同時業權已不在6299,咁又可以排老人公屋。到時叔仔自立,定跟6299都可以!

侯爵府

jacobkit 發表於 19-5-17 13:10
點樣有技巧咁講?之前老公有同奶奶提,有層樓同事自讓,唔洗agent fee 又平市價一成,話想買

奶奶第一個反 ...

乜都唔使搞, 一句到尾咁大個人乜都自己搞就得啦唔洗靠父母

大宅

回覆 jacobkit 的帖子

e....我同你情況一樣.....

我地兩公婆 有返工, 儲錢買了私樓

但99, 叔仔, 同大伯仲住緊以前間公屋(幾十年).

自己供緊樓, 99 又係日哦夜哦......最終我地又夾份 供埋間公屋(但無份住).

叔仔同大伯又 扮野話自己收入低....... 咩世界...........

男爵府

開心吸收勳章

我唔係好明你99邏輯呀,佢點解要蝕300萬都唔放賣啫

同佢講,點好累佢無啦啦冇咗300萬,賣咗冇地方住可以租樓住住先喎,得返兩老同叔仔,300萬住幾豪都得啦

大宅

回覆 Dragonmama2012 的帖子

呢個99 真SMART 識計數!!

水晶宮

18babycome 發表於 19-5-21 15:41

點解你可以咁順攤咁幫佢地?我就企硬不會啦!奶奶哦就照同佢爆吵,你越林善,佢地越奸計得逞,何必為難自己?你要問自己,將來你們萬一手緊,誰會幫?你一想到呢點就會企硬。

sjnl43    發表於 19-5-21 23:02
sjnl43    發表於 19-5-21 23:01

大宅

回覆 sjnl43 的帖子

又唔搬咬佢唔入

分分鐘買左樓收租, 自0付出 -

我認識 GE 男家真係有人咁提出. 只係純收租 但不付出

珍珠宮

18babycome 發表於 19-5-21 15:41

你死伙開左個頭, 兩老生養死葬你兩公婆包底預左, 個兩兄弟娶老婆生仔, 細路入學

奶奶呢家野, 理佢扮上吊呀? 佢發功係到嘈, 你唔識? 你咪又嘈埋一份, 小d 返一年見兩次

唔係你兩公婆, 無退休

大宅

回覆 Astra00 的帖子

唔係 順意,

我地買左私樓時有同 全家講, 但無人祝福我地.....
另外, 奶奶10幾年來都係無老爺的(單親)。

但我地因為買左私樓已經扣左 奶奶家用, 家用打左個7折. 只係當盡心意比奶奶, 供一層公屋月供其實唔貴....攤年長來還...每月仍都無8K 咁多。。大伯搵2萬,問奶奶C6交幾多家用之後,就專登比少D 家用。 

因為C6 以前未結婚前都有少少愚孝, 但奶奶情感勒索後C6
已經睇清楚呢家人有無當佢係一家人....

洋房

都買左樓, 直接講左買樓無錢,唔洗煩

男爵府

goat 發表於 19-5-17 09:36
你曲線定認真

咪係囉!6299某住2仔搵人笨又唔見佢話一家人唔好咁?!

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

一定唔會take 依個offer, 大拿拿攞600萬現金出來, 造就其他人有自己0既家, 但就無咗自己個家........

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

嘩,呢個case表面著數,實則算盡你同你老公,一於拒絕,唔駛講,有錢出去買間有租收唔好,同埋唔講已經買左樓,一直只係話租,費事又比佢地計點先响你身上攞著數,我有家人都係甘,算到盡,打盡人情牌,最後依家反面,仲要我比人話唔睇在大家都係一家人⋯頂

首頁

尾頁

跳至