自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

講真,一千蚊好多食肆都未必收,司機肯收,比說話你聽好正常喎

大宅

2023年兔年勳章 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我已經好耐冇用1千蚊紙,的確去到邊都都唔受歡迎

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我試過俾$500,車費$100,司機話冇得找,我要落車去7~11打散。

之後坐的士,一定check 下銀包有冇散子。

伯爵府

其實如果可以俾卡/電子付費而唔係一定只可俾現金,多個選擇都好呀

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

1千蚊真係好多地方都唔收的. 如果拎錢拎著$1000, 我會去銀行搵機入返佢.
我搭的士前一定會睇下自己銀包有無找贖同散銀, 即係坐幾十蚊, 我要有張$100, 先至會上車.

日月水火    發表於 19-5-17 19:29

珍珠宮

畀面勳章

1千蚊, 真係好多地方唔收, 特別係私人的, 例如小食店. 如果收到假, 人地又蝕本. 都要企對方立埸諗下.

香港的士冇裝8達通機, 好多人都知.

子爵府

靚豬媽 發表於 19-5-17 13:17
我已經好耐冇用1千蚊紙,的確去到邊都都唔受歡迎

x2
得一千蚊紙我唔會敢上的士
五百蚊紙都勁唔好意思,如果過海就必定會先揚聲,等司機有需要可以喺收費亭度唱定錢

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

唔好話一千,就算係得張五百,上的士我會先同司機講聲先,大家方便。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

1000 我試過 麥記職員都畀說話我聽, 搭的士我一定會係有過隧道嗰啲先 至有得唱, 平常真係唔會難為人哋
總有離別的時候

侯爵府

其實肯找比你已經好好,佢唔找⋯車你去唱你仲煩。

公爵府

回覆樓主:

我日日都會撘的士放工,我已經習慣放工前睇吓有冇散紙先,唔好話1千,如果我得500,我都會去唱好咗先再打的,你一千咁大,實俾D大哥小。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最多只比500蚊紙找

男爵府

虎到金來勳章

$1000肯找俾你,肯定司機有怨言, 我試過俾$500 搭$100,司機都有說話講,從此以後,一定睇下銀包有冇錢先上車

侯爵府

親子王國15週年勳章

一千蚊紙真係除左收利是都無見過了......

收到會用來出糧比工人姐姐, 極少拎出街用

就算 atm 拎錢多數都拎 $400 尾, 因為多數用咭, 用得 cash 都係小店

象牙宮

回覆樓主:

香港有八達通方便比錢先咁啫!其實1000蚊紙好多地方唔收,就算我㩒錢,我都唔會要1000蚊紙!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

同乘客上車前都會check下銀包有無錢一樣,係應做吧....
找晒d散紙人地點做生意啊,都為人設想下

大宅

衣家一仟紙幣根本吾通行,好似吾系錢咁,冇鋪頭會收咖,除左大超市丶百貨公司,只有銀行收,難怪司機咿咿哦哦嘅

水晶宮

chengcheung 發表於 19-5-17 13:51
x2
得一千蚊紙我唔會敢上的士
五百蚊紙都勁唔好意思,如果過海就必定會先揚聲,等司機有需要可以喺收費亭 ...

Same here! 有時發現得$500紙,我一上車已經問定司機有冇得找,如果佢冇就等過隧道時叫佢打散咗佢,咁大家都方便大家!

水晶宮

taktakbbb 發表於 19-5-17 13:00
解釋返...我指的好坐唔係坐得舒服既好坐

事情發生係前兩日, 我趕時間搭的士,

一句唔好意思大晒咩!個個俾大紙咪日日要預幾十張一百蚊紙?大家都搵食啫,可以諗吓點大家方便吓大家!

首頁

尾頁

跳至