夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

兩公婆儲到筆首期,計過勉強呢刻上到車。
先生係專業人士,銀行壓力測試過突,
但堅持唔會上車,寧願租樓都唔想承受供樓壓力。
我應該繼續支持佢呢個諗法嗎?

講多少少:
先生回流香港工作,
佢自己本身海外有自置物業,
覺得明明二百萬喺美國已經買到獨立屋,
有車房有花園,但香港只可以勉強做首期?

睇住樓市呢十年內係咁升,
我地就每兩至三年因為業主加租或賣樓而不停搬屋,真係覺得好厭倦。。

我地財政獨立,
我係一個普通文員,
每月賺錢唔多,
要兼顧娘家嘅家用支出,基乎月月清。

先生收入比較穩定,而家租樓支出係佢負責,交完租佢剩返嘅錢係我人工幾倍。。

大宅

aooiwong 發表於 19-5-27 05:45
但堅持唔會上車,寧願租樓都 ...

佢負責最大嘅租金支出,
我就負責水電煤+日常用品雜費開支。

因為男家一直都覺得我配唔起佢地,
所以婚後我從來亦無問先生拎家用,
寧願自給自足。
老爺奶奶好想先生快啲返美國,
起碼生活環境比香港好。
先生因爲返來香港工作,
將自己美國間屋出租左,
租金就歸奶奶做家用。

我知道嫁得比佢總有一日會返去,
但我想喺香港至少有一個落腳點,
起碼有咩唔習慣,或回港時都有間屋住下。

黎緊我地嘅小朋友即將出世,
我一諗起下年又要搬屋,
突然覺得好煩惱,又好唔開心。
兩公婆就話搬來搬去無所謂,
我想像唔到有小朋友時、
我點樣帶住佢地每兩年搬一次。。

我係咪諗得太多呢?

別墅

我係你唔會干涉咁多,話明係財政獨立,而自己實際上無乜或只佔少部分錢銀貢獻。

大宅

ting0114 發表於 19-5-27 06:32
我係你唔會干涉咁多,話明係財政獨立,而自己實際上無乜或只佔少部分錢銀貢獻。
...

因為上車問題仍然帶分歧,
我已經無再提出任何意見喇

我自己本身都有儲落啲錢做首期,
但先生唔願意做擔保人一齊去供,
我一個人咪又係上唔到。

只係諗起小朋友即將出世,
又諗起出年要搬屋,
開始覺得好煩惱。

子爵府

如果之後都返美國
唔買樓又真係冇乜所謂
不如諗下點樣可以長租一個單位咁就唔使咁煩

翡翠宮

回覆樓主:

吾買
我係你老公都吾買

男爵府

你邊有say

伯爵府

回覆樓主:

如果美國先係佢終點站 我係你老公都唔買 一來香港樓價咁貴隨時跌 二來 要買情願美國買多層好過

而你 應該搵間可以租到好多年既樓 不過咁 好多一完約都加租 只要唔太過份都會接受 我有個朋友 在市中心有樓 但唔住放租 租村屋 以我所知都租左五六年

大宅

mini1204 發表於 19-5-27 07:41
吾買
我係你老公都吾買

我想不要買啦?第一香港樓價瘋狂成咁何必一世做樓奴呢?何況你先生一早有後着前世未辛苦過咩!你會帶小孩回美國讀書嗎?如果我係你就吾想留在香港如果啫人各有志!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 ting0114 的帖子

香港地係咁,好多媽咪都大住肚搬屋,
我大肚已經搬了兩次, 陀住30幾周漏夜坐GOGOVAN去新居瞓, 就咁又搬咗。
阿B出咗世未夠3歲已經搬了3次。
早D去美國落地生根咪唔洗搬黎搬去。
我地都想移民, 香港似乎好難安定落黎。

侯爵府

畀面勳章

你自己一個又冇能力上車,咁你諗咁多都係無用,不如收拾心情生B,留錢第二時返外國仲好。

瑪瑙宮

將來你地都係落地美國, 美國置業緊要 d . 買香港檈供餐死黎做乜.

搬屋咪叫搬屋公司幫你執好包好運去新屋, 叫佢拆埋搬到指定位置又得, 加 d 錢. 你儲到首期 d 錢睇下點增值囉.

珍珠宮

減齡達人勳章

有啲似我當年嘅情況!我老公英國人,佢係專業人士,初到香港,我地都租三房單位,過千呎,兩個人住好奢侈,但老公一句要空間,覚得已經係佢底線。
我奶奶初時都覺得我高攀佢個仔,我公屋出身,又令佢個仔離開佢到香港(獨仔),所以對我麻麻地。但我冇理,我做好自己就夠。經過二十年,我奶奶對我有時仲好過老公。
我老公都話用同一筆錢喺英國,可以買屋又有花園,另一個原因係佢唔知幾時會返英國,所以唔想係香港買。
最後,我建議買間細(兩房)出租,落我名,佢做擔保。而之後樓價開,又有一間變兩間......
你自己有能力咪試下買間細收租,他日你收番都有個地方住

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 分享愛 貓狗褓姆

而家大肚中情緒唔穩定, 退一步諗下...
買樓黎做咩先? 如果將來係要移番去外地, 棟樓真係冇用架喎
如我係男方都未必會買樓, 始終唔打算係到落地生根

子爵府

睇唔到係香港有置業需求,如果純粹只係為左唔想成日搬而比高樓價去買,唔太值。買樓唔係淨比首期,仲要供十幾二十年,如果你返左美國邊個供?何況最後落腳點係美國,慳返係個邊買大屋好過啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

根不在香港,買來做什麼呢?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

仲有樣野,你有無同你對[天排生活過]如果你生完小朋友睇下可唔可以@月比的家用你

男爵府

回覆樓主:

如果第時小朋友返美國讀書,點解仲要辛苦係香港供樓

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

如果FORESEE到將來會返美國,唔買都好正路吖

水晶宮

即係本身都有錢有樓、咁佢又唔係諗住長住、唔買好正常、租又佢交、你不用煩太多吧

首頁

尾頁

跳至