自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

birdbird 發表於 19-5-27 13:04
相比起養要讀書的小朋友, 養B絶對係平, 後者大支出只係奶粉尿片, 前者讀書要交學費, 如有興趣班就更多支出 ...

是啦、我以前以為奶粉尿片好貴
我年代無補習無興趣班好普遍、仲有返屋企食飯架、而家、點講呢、窮到有綜緩有補貼都有得上下興趣班、又唔想自己個一樣都冇真係困在家嘔毛咩⋯⋯

珍珠宮

回覆樓主:

k2: 學券幼稚園($0),校車($800) 英文拼音($1800)+ 英文興趣班($850)

小二:校車($670) (英文拼音已於早兩年讀完,當時每月1700架)

未計零食,睇醫生,預$2000吧。

暫時,有限錢姐。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

一個月差唔多4.5~5K。
已經係好平民既野,返社區中心功課班1.5 K , 接放學姨姨又1.5K,學兩樣興趣班+補習中文。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

水晶宮

~Exit~ 發表於 19-5-27 13:15
病就真係冇得預,我老公有醫療就好啲,

2個女夾埋我諗都4,5千(有搭車返學)

今年的起心肝俾佢學游水希望病少d

珍珠宮

回覆樓主:

私校+功課班+三個興趣班+食=10000左右

未計學校活動、書薄、文具、玩具、娛樂

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

tingting2200 發表於 19-5-27 13:00
同事話養小朋友唔貴

佢十幾年前養B每個月開支只係4, 5百蚊

都唔奇既,以前冇現在咁多興趣班。
如果0興趣班,去吓樓下公園同社區中心玩,甚至執人舊衫著,真係可以幾舊水搞掂。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

子爵府

育兒性格勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

高小
補習 $1500
學校興趣班X 2,平均每個月$200(咁上下掛)

K1
跳舞 $1700 (一星期2堂)
英文堂 $1400 (一星期2堂)

以上只是學野,唔計生活日常開支

伯爵府

補中英數$5000, 校車$2000, 未計午餐,書簿費什費,除返開每個月$8000有找

侯爵府

幼稚園
興趣班 2500
學校雜費,校服,鞋,拉均計2千蚊一個學期
睇醫生托賴唔多,可以claim返d
出街活動洗費就多左,但唔知點計
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

公爵府

回覆樓主:

初中仔: 直資+ 2 樂器 + 1 運動 + 食飯零用 約$8k
小三仔: 津小 + 2 運動 + 1 樂器 約$1.5k

暫時冇補習。未計書簿文具、衣服鞋襪、旅行醫藥&工人費用。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

男爵府

兩個私幼+興趣班每月2萬幾

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

NB嗰陣洗費唔大, 但一到讀書(私校N班) 就
淨學費都每月$6000, 未計雜費, 書簿同校服等等。
不過係個人選擇, 我同老公會捨得比教育開支, 唯有其他地方慳D幫補吓。

大宅

初小津校,無校車,每個月超過10k。
樂器4000
英文2400
補習1000
運動720
畫畫1000
兩科專科複診2500

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆 grapefruit1212 的帖子

12K左右
門診公司包埋, 唔使搭車。
最貴係教育費, 其他求奇平平地。

你若盛開, 蝴蝶便來!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

tingting2200 發表於 19-5-27 13:00
同事話養小朋友唔貴

佢十幾年前養B每個月開支只係4, 5百蚊

BB, 奶粉尿片都唔得啦

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

兩個,過萬

子爵府

虎到金來勳章

大B三個興趣班+學英文,細B 三個興趣班,連埋校車飯錢約$9,500一個月左右

大宅

回覆樓主:

奶粉尿片BBfood都有限錢。2歲前算平。2歲後就倒水咁, 私幼+興趣班+比賽, 大女幼稚園時入學券學校, 但興趣班過萬/月; 升小入私小, 學費、車費、減剩3個可持續發展興趣班, 加起來也是一萬。細仔2歲幾已入私幼, 6千學費+校車費走唔甩, 還未計外補, 因為家姐讀女私校, 細佬要靠自己。

男爵府

佢興趣好貴,平均$4000/月
未計考級,一考成萬一次
一個月4堂英文,$1300左右
換季一年兩次共$3000左右
營養品每月幾百細數唔計
其他去玩去見識唔識計
另外花咗一生心機教育佢呢個無價
已經好平養只學一樣興趣

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主: