懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請問各位在公立醫院順產後,跟住的會陰聯線經驗如何?會唔會生完隔好耐先有人聯線?係咪醫生處理?

有無聯線後之後有問題或後遺症的?

謝謝分享!

大宅

Littleblue_1214 發表於 19-5-30 14:08
想請問各位在公立醫院順產後,跟住的會陰聯線經驗如何?會唔會生完隔好耐先有人聯線?係咪醫生處理?

有無 ...

我係助產士接生的,生完就處理會陰,唔使等,無後遺症無發炎,之後健康院檢查一切正常

大宅

回覆 camille_wilson 的帖子

我喺威院助產士幫手接生,可以生既時候會問我剪唔剪同唔剪有咩風險。當生完小朋友就好快手幫我聯返,無論剪同聯針都冇感覺,一啲都唔痛。我好彩啩,生完後一直冇傷口痛或發炎既問題。

大宅

我嗰時係有一個新手聯
一開始係熟手教左新手點聯 佢再落針
我覺得埋得唔好 有粒肉。不過慢慢幾個月消失左
可能係我唔好彩

水晶宮

Littleblue_1214 發表於 19-5-30 14:08

有無 ...

我兩胎都喺東區,第一胎要剪再用吸盤,第二胎自然生少少爆,所以兩次都要聯針。

基本上生完都即刻聯,有打麻醉,唔覺得痛。第一胎我肯定係醫生聯針的,第二胎我就唔肯定。

兩次都好好,返房後少許不適所以我食咗一次止痛藥。第二朝落得床就正常行走,坐喺度都冇問題。

我聽足醫護人員吩咐,每次如廁後開花灑用暖水沖洗,對康復同舒緩不適有好大幫助。生完落床後有嬸嬸陪去浴室教我點樣做。第二間醫院點做就唔清楚。

複式洋房

elingfu 發表於 19-5-30 14:30
我嗰時係有一個新手聯
一開始係熟手教左新手點聯 佢再落針
我覺得埋得唔好 有粒肉。不過慢慢幾個月消失左

你果時有冇一刻諗過叫熟手聯哂個傷口吖?

大宅

mmhop 發表於 19-5-30 15:48
你果時有冇一刻諗過叫熟手聯哂個傷口吖?

都無得我簡
針係佢手
個時好多學生新人 我生完已虛脫咁滯
想快啲完成上病房就算

水晶宮

回覆樓主:

公立醫院冇得揀邊個幫你聯, 間間醫院唔同,甚至乎一間醫院裏面唔同時段生都可以唔同, 可以係助產士/實習醫生或者係醫生. 就算係自己順產助產士執, 傷口深或者流血多都可能會叫返醫生聯。 不過醫生聯針又唔一定熟手, 而且醫生好忙的話分分鐘等一個鐘先聯都可以。
所以總括嚟講都係睇你好唔好彩。

侯爵府

有無 ...

瑪麗助產士接生,我無剪會陰由佢自己爆
生完即聯線,無打麻醉只比我聞笑氣
全程無醫生出現過

別墅

tpcmela 發表於 19-5-30 16:44
瑪麗助產士接生,我無剪會陰由佢自己爆
生完即聯線,無打麻醉只比我聞笑氣
全程無醫生出現過

我兩年前都係QM , QM 講左而家多數唔剪,自然爆,聯針有打麻醉針,我反而覺得有少少痛(emoji)

複式洋房

我係QE,係醫生接生加縫針.
有打止痛針加笑氣.但我個人覺得縫針痛過生仔感覺,可能生完個人放鬆曬,所以有甘諗法.聞笑氣係幇到手,止到少少痛的,因個人飄飄然.
我反而覺得生完去第一篤VV最辛苦,因又怕傷口痛又爆(其實又真係未必會),心理作用問題.最後我都VV唔成功,用尿喉.
不要擔心太多,祝你生產順利。

首頁

尾頁

跳至