自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

good_pig 發表於 19-6-1 14:14
做慣乞兒懶做官

開間公司仔一腳踢就冇得上bk啦
有得..........................有時間咪一樣可吹

珍珠宮

artroboy 發表於 19-6-1 11:59
揾籍口,唔會去合理化。佢個目的係老板叫佢cut 既每個部門條數。

以前係大環境不景氣時都試過被呢班人激 ...

新人入嚟開刀冇歷史壓力
我剛剛換公司空降時,第一個任務就是計好盤數,將幾個冇咩生產力嘅老外搞掂。都冇辦法,去瘀血係公司求生必經之路

珍珠宮

米巴太太 發表於 19-6-1 12:01
新官上任三把火,唔係點顯得佢有做野

老闆都有老闆嘅
就算係CEO樓上仲有Board of Directors要聽
其實cut人一啲都唔過癮,冇老闆要求何必搞,除非嗰個人搞破壞搞對抗,否則多一事不如少一事係人性default

wcpcelia    發表於 19-6-1 18:01

珍珠宮

good_pig 發表於 19-6-1 12:59
都係果句, 攪其他部門遲早冇運行..

做一盤生意, 搵錢好過慳錢啦....

道理係明白,但執行較困難
但開源嘅成本一般係保源嘅7-8倍,所以在forecast唔好嘅情況下,公司一定先節流,因為這個budget是可控的。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mizuho 發表於 19-6-1 15:13
道理係明白,但執行較困難
但開源嘅成本一般係保源嘅7-8倍,所以在forecast唔好嘅情況下,公司一定先節流 ...

節流都係睇方法....軍心一亂, 就好麻煩..
管理學上係難的

珍珠宮

good_pig 發表於 19-6-1 15:16
節流都係睇方法....軍心一亂, 就好麻煩..
管理學上係難的

同意
所以好多之前做得好好嘅公司,資金流或股價開始出現問題,啲exec又剩係睇數嘅就會落order cut budget。Cut 了promo、花紅、T&E、Ops Expense,都唔夠時就一定係cut人。有能力嘅人一定首先感覺到,平時可能已經好多獵頭搵,順便就in吓,一定係第一批走。一個team如果短期走5-8%人,已經會形成一個效應,就好像感冒一樣越走越快。
有啲人走了可以replace,有啲就會非常麻煩。基本這些循環都是恆久不息,所以一定要保持自己競爭力,做第一批走嘅就OK咯。老闆們大部份都讀過MBA,就算冇都有豐富閱歷,相信他們都明白但沒有更合適嘅方法而已。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mizuho 發表於 19-6-1 15:43
同意
所以好多之前做得好好嘅公司,資金流或股價開始出現問題,啲exec又剩係睇數嘅就會落order cut budget ...

好多時...好大的公司最後都係摺....我都覺得未必關有冇MBA的事
做同讀, 都係兩回事

珍珠宮

good_pig 發表於 19-6-1 11:42
佢曾經有同老闆講我地呢面dept人工高...我地係揾錢部門嚟架嘛

佢又唔係我地果行,佢用乜嘢standard話我地 ...

妒忌你
淨係cut你地部門花紅?
不嬲搵錢既部門人工係高架啦

寶石宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 19-6-1 16:24
妒忌你
淨係cut你地部門花紅?
不嬲搵錢既部門人工係高架啦

佢有咁提出過.....
但我個dept 已經好難請人
佢再CUT 就...我地都走埋就收工啦

男爵府

你公司係做咩行業?
我都feel到公司開始想縮皮,但我老闆堅稱公司持續發展緊,今年仲要増聘人手喎!但我條team三個月內走左一半人,replace位都請唔返,唔知仲點增聘走曬啲中層但只請返低層位,估計都係人工問題⋯走得快好世界!

寶石宮

YAC0601 發表於 19-6-1 16:38
你公司係做咩行業?
我都feel到公司開始想縮皮,但我老闆堅稱公司持續發展緊,今年仲要増聘人手喎!但我條t ...

日本產品代理...

真心係生意冇之前咁好, 我唔知係人事變動....定係個市真係差左

子爵府

mizuho 發表於 19-6-1 15:05
新人入嚟開刀冇歷史壓力
我剛剛換公司空降時,第一個任務就是計好盤數,將幾個冇咩生產力嘅老外搞掂。都冇 ...

梗知,你地同HR 兩個部門專守尾門,老板左手,右手係 Sales & marketing

通常一見你地就知黎緊要節食啦。

横掃公司,殺個一片不留。

珍珠宮

artroboy 發表於 19-6-1 16:48
梗知,你地同HR 兩個部門專守尾門,老板左手,右手係 Sales & marketing

通常一見你地就知黎緊要節食啦 ...

誤會啦 我唔係專業accountant,只負責R&D做產品。喜歡做技術類工作,相對比較簡單,但亦需要Finance和HR幫忙,國內嘅稅例和勞動法真係幾唔同,今年又改稅制,學會就又改

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

good_pig 發表於 19-6-1 13:11
我其實懷疑老細冇要求添

唔出奇,因為佢提出呢d, 係希望老細覺得佢做到野,慳到錢

子爵府

mizuho 發表於 19-6-1 18:01
誤會啦 我唔係專業accountant,只負責R&D做產品。喜歡做技術類工作,相對比較簡單,但亦需要Financ ...

稅制複雜嗎?咪好易睇漏?大陸逃稅應該罰幾重⋯⋯

寶石宮

shishicat 發表於 19-6-1 18:03
唔出奇,因為佢提出呢d, 係希望老細覺得佢做到野,慳到錢

但都唔好影響自己份花紅先得架

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

good_pig 發表於 19-6-1 18:55
但都唔好影響自己份花紅先得架

有d人係弱智架嘛,你唔會諗得明佢諗咩,所以先諗到呢d下下策

寶石宮

shishicat 發表於 19-6-1 18:57
有d人係弱智架嘛,你唔會諗得明佢諗咩,所以先諗到呢d下下策

咪係,仲要話其他部門人工高
只係多鬼餘

珍珠宮

artroboy 發表於 19-6-1 18:20
稅制複雜嗎?咪好易睇漏?大陸逃稅應該罰幾重⋯⋯

是對外國人的改動比較大,183日就屬於稅務居民。大陸嘅特別就是什麼都要先執行後解讀,好玩嘅地方係可以根據需要再reinterpret。1月1日開始執行,大概4、5月才知道怎樣影響。現在還有好多Big4做嘅talk幫忙公司理解影響,所以唔係怕睇漏,更多係怕理解唔合時。

子爵府

mizuho 發表於 19-6-1 19:24
是對外國人的改動比較大,183日就屬於稅務居民。大陸嘅特別就是什麼都要先執行後解讀,好玩嘅地方係可以根 ...

佢哋興先制定大綱實行,再按情況需要改動。
香港係制定大綱後不斷模疑測試,修改,再確定實行。

要適應

首頁

尾頁

跳至