自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

good_pig 發表於 19-6-1 22:35
人地幫公司揾到幾錢佢又有冇計..

佢一蚊都冇幫公司揾到

佢幫緊老闆節流,驚來年生意唔好,先cut減開支,否則到生意轉差才cut,財赤,分分鐘保唔住間公司架?

您公司係咪做美國人生意?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

good_pig 發表於 19-6-1 12:59
都係果句, 攪其他部門遲早冇運行..

做一盤生意, 搵錢好過慳錢啦....

經濟環境轉差/收缩,想搵生意都難揾到,就算搵到買家都會把價壓到好低,因為有些公司求生存,總有公司接單~

capricornbb    發表於 19-6-2 09:35
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

good_pig 發表於 19-6-1 16:41
日本產品代理...

真心係生意冇之前咁好, 我唔知係人事變動....定係個市真係差左

今年度超級差,尤其五月份更跌得明顯~

四月零售業 銷貨價值按年跌4.5%
https://www.singtaousa.com/ny/13-%E9%A6%99%E6%B8%AF/2361019-%E5%9B%9B%E6%9C%88%E9%9B%B6%E5%94%AE%E6%A5%AD%E2%80%82%E9%8A%B7%E8%B2%A8%E5%83%B9%E5%80%BC%E6%8C%89%E5%B9%B4%E8%B7%8C4.5%25/?fromG=1
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

畀面勳章

Kittymummy 發表於 19-6-1 22:08
我夠慘啦,之前年年出6-7個月bonus . 今年只係人工既1/3,死未?
...
差咁遠

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

good_pig 發表於 19-6-1 22:03
最憎大家都係打工,點攪都冇理由揾同事開刀

上年9月開始每個月都有散水餅食

珍珠宮

畀面勳章

capricornbb 發表於 19-6-2 09:20
佢幫緊老闆節流,驚來年生意唔好,先cut減開支,否則到生意轉差才cut,財赤,分分鐘保唔住間公司架?

您公 ...
肯定好多外資公司計緊數

男爵府

good_pig 發表於 19-6-1 11:44
我又唔擔心佢會攪到過嚟嘅

仲算幫公司揾到錢...

好變態

男爵府

good_pig 發表於 19-6-1 11:42
佢曾經有同老闆講我地呢面dept人工高...我地係揾錢部門嚟架嘛

佢又唔係我地果行,佢用乜嘢standard話我地 ...

點解你會知佢甘同老細講?

公爵府

大力大力 發表於 19-6-2 09:39
今年度超級差,尤其五月份更跌得明顯~

四月零售業 銷貨價值按年跌4.5%

大力,貿易戰對你公司生意有無影響?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

CorrineNg 發表於 19-6-2 10:01
點解你會知佢甘同老細講?

公司唔會有秘密

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

capricornbb 發表於 19-6-2 09:20

您公 ...

唔係做出口

寶石宮

luckybaby2011 發表於 19-6-2 08:48
你諗得佢太大、無老細指示、點會開刀、請佢返黎就係開人刀

而家未開刀,佢口痕suggest
都多餘下嘛

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

搵錢部門當然勁,全公司食粥食飯靠晒佢地
但後勤部門,一致被認為唔識搵錢淨識駛錢,我有保留。
就像你所講會計部的無能,當收發票,對貨價/數量,如果有出錯時,往往都由會計部同事去跟進,追依個果個,
個問題波就被踢來踢去,玩幾個月都唔奇,vendor來追數又要講搵千萬個理由去解釋。

以上被看成不能搵錢的工序,只有後勤部門先會明

寶石宮

phoebepanpan 發表於 19-6-2 10:29
搵錢部門當然勁,全公司食粥食飯靠晒佢地
但後勤部門,一致被認為唔識搵錢淨識駛錢,我有保留。
就像你所講 ...

佢就係唔係囉,佢仲好意思開口加人
曾經試過有客月結冇找數好耐都冇出聲 ....

vendor我地跟找數,收錢又係我地跟,佢地淨係搬字過紙

ps 只係我公司係咁...仲有請frd入嚟做...仲好意思攪其他dept

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yipsiumee 發表於 19-6-2 10:05
大力,貿易戰對你公司生意有無影響?

當然有,今年已是自然流失~

根本是全面性影響各行各業~

子爵府

MommyPanel勳章

luckybaby2011 發表於 19-6-2 08:48
你諗得佢太大、無老細指示、點會開刀、請佢返黎就係開人刀

Exactly!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

bosch 發表於 19-6-1 21:49
未必, 多收老細最關心慳錢, 邊個慳到錢就邊個位坐得熱.

我老公幫朋友做野, 家族生意搵唔少, 佢地叫我老 ...

子爵府

good_pig 發表於 19-6-1 12:36
好似D HR 咁, 壓到人價就覺得自己有價值..追自己個KPI

最憎HR
以為自己高高在上,其實最冇power

首頁

尾頁

跳至