自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章

尋晚隔離屋個二仔,係樓梯食煙(我廚房痴住樓梯),D煙味吹哂入我屋,甘我阿女出話佢,就問:你係未食煙Y?點知個二仔就好大聲鬧阿女(我老公聽到甘大聲就行埋出去),阿女就好大聲甘同佢講,二仔就即時係樓梯一路行落黎就一路粗口難舌鬧阿女,甘我老公就叫阿女返入屋,老公就同二仔講( 係講道理甘講,亦冇講粗口 )老公問佢,我都吾止一次同你講過,二仔繼續用粗口鬧,甘我老公就問佢,點解你吾係自己屋企食,二仔話屋企有小朋友,我老公話佢,因為甘你就要係樓梯食,你就食一手煙,我地成家就要食二手煙,跟住個二仔一路講粗口一路推我老公,推到我老公退左幾步(想打我老公),跟住我叫阿女報警,之後二仔個阿哥又出埋黎話打我老公,我老公話:好丫,你夠膽就打,老公叫我拎部手機影住,好彩佢兩兄弟阿媽攔得住

警察上到黎,了解晒成件事後,就叫我地關門先,警察過去同佢地傾,係佢地傾緊中,我地間吾中聽到警察問,甘你有冇食煙先...............靜左.......二仔好大聲係我門口話,我日日係你門口食,你吹得我脹......靜左.....隔左10分鐘到,警察叩我門入黎再同我地講番,話如果佢兩兄弟再係甘,再打電話報警,又叫我地再搵房署講番件事

補充番少少,隔離屋成日係走廊掠衫,有時掠到係我門D(已經扣左分)
佢兩個仔成日係走廊,我門口食煙
佢兩個孫(小三,四年級)係走廊打波,玩滑板.....
成日做違規事,仲要鬧番人地轉頭

依家我想問,除左報警,搵房署之外,仲可以做D乜?

男爵府

老實說做唔到啲咩
1,搬
2,忍

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

見食煙 就影相 即扣5分

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/public-housing/estate-management/marking-scheme-for-estate-management-enforcement/index.html

公爵府

hashtag影視迷勳章

向控煙辦投訴

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

同佢地阿媽好好傾下!

子爵府

牛年勳章

Stella.b 發表於 19-6-1 11:45
老實說做唔到啲咩
1,搬
2,忍

甘咪仲有機會會嘈交/打交羅

子爵府

牛年勳章

同房署區長講,會吾會好D?

子爵府

牛年勳章

babynetnet 發表於 19-6-1 13:56
同佢地阿媽好好傾下!

佢阿媽就係掠衫出走廊,被區長親自上門,比警告信同時被扣3分,仲要鬧區長

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

裝門口cam先和廚房試吓裝唔裝到風扇向外吹,佢一食,你就開風扇

侯爵府

係房盗眼裝cam
首先可以保護自己
第二可錄低曬佢地既違規事

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Stella.b 發表於 19-6-1 11:45
老實說做唔到啲咩
1,搬
2,忍
関窗

禁止訪問

子爵府

虎到金來勳章

Nymph_ 發表於 19-6-1 11:15
尋晚隔離屋個二仔,係樓梯食煙(我廚房痴住樓梯),D煙味吹哂入我屋,甘我阿女出話佢,就問:你係未食煙Y?點知個二 ...

一食煙即打電話舉報。其他一違規野一見到又舉布,扣晒分,佢地要搬走。

食煙個度,佢一食自己即關門,吸少d.對d無賴

首頁

尾頁

跳至