少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

兒子今年中一,近月沉迷網路遊戲已到瘋狂地步。已連續三個星期五由晚飯後七時半一直在客廳玩到明早九時才睡。半夜媽媽出來勸他兩小時,他沒有任何回應,像進入忘我狀態。我硬搶他手機,他曾發狂要自殺(相信只是做給父母看,要死不會在你面前)。 已找學校的班主任及社工幫忙,只改善兩日又回復原狀。這星期五他學校放假給他們温習準備下星期的考試,他重未温習,打了一天一夜的機,我不能搶他手機,又不能打他。只好縮在沙發另一旁睡了一晚,今晚又重覆。他白天可大覺睡,可惜我無得休息!最近世衛提出把沉迷網絡遊戲列入精神病。 我也覺得個仔已是精神病,但現時無法帶他看精神科。 我每個星期五及六就好怕,又要和他對抗了! 各位家長有沒有類似經驗可以分享,如何應付?如何解決? 因他的問題以致整個家庭不和諧。學校始終幫得有限。

angelicaman    發表於 19-8-13 05:01

男爵府

你試吓搵這間機構睇吓幫唔幫到你http://www.hkcs.org/tc/services/online
每日錫寶貝多一些.一齊努力為將來!

水晶宮

eddie118c 發表於 19-6-2 01:37
兒子今年中一,近月沉迷網路遊戲已到瘋狂地步。已連續三個星期五由晚飯後七時半一直在客廳玩到明早九時才睡 ...

我仔半年前由好乖患上焦慮症返不到後,就不停打機,我有搶過手機,但越搶越衰!三個月後他衝破障礙返學,就放學打到瞓覺,社工明白他逃避現實世界,我只有忍,到今天我已經想通唔理他,由他走出來,功課做多了少少,機打少左少少,我唯有繼續等待⋯⋯,⋯⋯!!!你加油,我格言,我盡了我的力了,他沒有害人,只是害自己啫,

angelicaman    發表於 19-8-13 05:09
自由太多會令世人失去平衡

別墅

回覆 卓媽 的帖子

感謝!會找他們聽聽意見。

禁止訪問

別墅

畀面勳章

兒子今年中一,近月沉迷網路遊戲已到瘋狂地步。已連續三個星期五由晚飯後七時半一直在客廳玩到明早九時才睡 ...

小學時無玩嗎? 突然玩多左? 我同我個仔(小六) 都會打下機, 有時都會玩幾個鐘, 但玩一晚會好累喎! 是否升上中學至開始玩? 其實要佢停又真係唔係咁難, 佢個電話邊個申請? 同佢講佢唔停咪cut 左佢囉, 連屋企wifi 都cut 晒, 下次考試唔好都唔開番! 我個仔最驚我cut 佢野! 同小朋友講野, 首先唔可以俾佢head 住, 我地有出$當然要有say ! 做乜要受氣! 你同佢講再唔考好d要轉到去band3 到時一係日日有人同佢打機一係就日日有人打你, 叫佢自己揀!

子爵府

cut上網,cut wifi,
買張限時既上網卡(即去旅行個種,用幾日),同佢講用晒就等下個月先會再買。
或者暑假去旅行,幫佢報暑期班,問佢想學咩?
你識唔識佢d同學朋友?約埋一齊去街,打下波得唔得?

sophora    發表於 19-6-3 18:35

別墅

回覆 crystal5142000 的帖子

謝謝各位意見,都好值得參考,確要改他的手機plan, 家裡的 WiFi modem 我已拔掉,每晚只用兩小時。他上了中學,我們就不認識他的同學。原準備今日見學校社工,終於因長期打機唔定時進食,今日胃痛入院要留醫。也是個教訓。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你同你老公用咩手機OS? 我地裝個google family link, set 左每日可以用機既時間同時段, 佢要裝app 就要經我或老公批准.

如果我個仔有乜懲罰, 我用我部手機去熄左佢部機. 佢需要時我會開耐d 俾佢玩. 唔駛搶手機, 唔駛cut wifi 等等, 家庭和諧好多.

大人部機一定要android, 裝google family link for parents. 而仔女部機可以係iOS 或Android, google family link for children & teens.

如果大人用Iphone 我就唔識, 之前公海有人出post 講, 你試下搵.

佢自由打開機, 突然間受到管束實惡, 所以大家都要忍讓. 我管慣個仔, 佢都算肯受我控制, 初初裝google link 時佢都有EE哦哦, 我講明我唔係唔俾佢用手機, 而家限時等佢對眼抖下或者做其他野, 同埋佢裝d 正常app 既話我唔會特別阻止佢.

angelicaman    發表於 19-8-13 05:02

別墅

回覆 bosch 的帖子

謝謝你的建議!非常好的方法!我們都唔知有呢個apps, 我們全家用android, 他自上中學才如此沉迷,因為再唔需要給家課我們簽,我們再也管不到。試過打機無做家課我們不知。他已出院,社工提提我們,即使要裝也要他同意,所以要找合適timing。 我們出手太遲,現階段會困難好多,但也要做,否則後果是影響他一生而他不知!最好是有手機第一天開始,不過那手機也是在我們不知下,他在小六時偷偷自己買的。所以他會認為那件物件全屬於他,我們干涉,他的反應非常大。世衛也把沉迷網路遊戲列入精神病。 所以各位家長要及早做預防。韓國已立法規定所有16歲以下兒童於12:00am - 6:00am 不能於網路線條款遊戲提取訊息。香港政府唔知何時才會重視呢個問題!

伯爵府

我仔小五都超沉迷,家陣考試都照打,我無哂佢乎。
想起佢以後既人生係咪得打機,我真係唔識處理,最衰係佢阿爸都又得佢打,因為佢自己都坐埋一邊打緊佢自己既game, 仲話我補完習仲溫乜啫。
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

男爵府

me too

男爵府

回覆樓主:

我最近同我老公對打機有熱烈的討論,我仔 8 歲,未接觸過, 只是同學仔玩自已無得玩。 爸爸怕他和同學「無話題」,覺得可以用意志克服上癮。 我就堅決反對,唉。。。。 打機害人,係日本仔或是美國人毒害對手二代的方法。

禁止訪問

別墅

回覆 green1apple 的帖子

可以的話,最好小五完全不要給他接觸,程分試對他派那間中學很重要。我個仔有了手機後已沒心機考試去温書。所以最好完至程分試前都不給他接觸,小孩控制唔到。但要大家定下個大概日期,等他知不是不給他。像我現時中一去阻止他,反抗力大得可怕!

別墅

回覆 wesleypp 的帖子

知道!唔知他如何去 " 課金"呢? 是否在便利店買咭?

伯爵府

回覆 eddie118c 的帖子

弊在佢阿爸唔鐘意我,鬧個仔,黑我面呢!
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

大宅

請問係plan 来的嗎? 去網络商問?

複式洋房

farm712 發表於 19-6-6 11:30
打機害人,係日本仔或是美國人毒害對手二代的方法。

真係?咁我叫個仔改玩大陸games好過

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

kellyli38 發表於 19-6-11 21:47

請問係plan 来的嗎? 去網络商問?

app黎架, 可以響play store download, 免費.

首頁

尾頁

跳至