自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我淨係覺得,一個位啫,坐嗰一陣,都要咁多規矩,越黎越煩,又唔係揀樓住一世。我企倒都費事坐,除非好多位,企唔倒搭第二啲車算。

子爵府

關愛座我照坐.
睇到有需要人仕要坐,
我會讓座,
就算我當時係坐緊普通座位,
我都會讓座.

象牙宮

小星星1 發表於 19-6-4 08:46
比我唔會起身,叫佢坐係地下等一唓
初時個女人未出聲就攞電話想影朋友,
跟住問佢做咩,佢就話你起身讓坐我要坐。

子爵府

畀面勳章

因為怕隨時有人比自己更有需要

珍珠宮

mercurycc 發表於 19-6-4 08:51
初時個女人未出聲就攞電話想影朋友,
跟住問佢做咩,佢就話你起身讓坐我要坐。
...

呢啲人真係痴線,不過如果真係痴,就唔好同佢鬥了,比佢坐,當可憐下佢!

公爵府

回覆樓主:

樓主, 我撑你, 我以前都開過類似po。可能有好多jm生活舒適又返舒服工, 放工唔會攰, 可以由頭企到落尾。關愛座係指明某4類人優先, 如果佢哋有同理心, 佢哋會坐關愛座令普通位會多啲。明白有時好攰或拎坐重嘢, 一入車廂有一個關愛座一個普通座, 有個孕婦入先就座普通座, 而你只能望住個吉嘅關愛座輕嘆嘅無奈嗎?
而家係講緊適當嘅社會資源分配!
有人話關愛座人人坐得, 自問非4類人仕唔想坐咗然後俾人暗中影咗擺上網, 所以非必需坐時都未試過坐。
見過有個老伯, 一上車坐普通座, 然後望到對面係關愛座, 即刻叫埋老伴坐過去, 仲一路講: 留返啲位比其他人。我見附近嘅人都望佢兩個微微一笑。

公爵府

ava_va 發表於 19-6-4 08:53
因為怕隨時有人比自己更有需要

當你自己都係需要人仕何不先享用? 有好多都需要一個位嘅人係冇關愛四類嘅表徵。有時諗多一步係好, 但諗多兩步更好!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Dreamingday 發表於 19-6-4 08:46
我都敢(emoji)成日見架車勁逼, 啲人都唔知仲乜唔坐

見到有需要的人米讓比人。

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

有得揀普通坐梗係坐先,留番俾下個站有需要既人都好呀

大宅

molasses 發表於 19-6-4 08:54
樓主, 我撑你, 我以前都開過類似po。可能有好多jm生活舒適又返舒服工, 放工唔會攰, 可以由頭企到落尾。關愛 ...

你講得好好, 我撑你

珍珠宮

回覆樓主:

之前人地話優先座係批鬥座,係無改錯~
我阿媽個樣比較後生,佢好驚好驚坐批鬥座,因為幾次俾D老人家恰,鬧佢唔讓座,所以佢有得揀都唔會坐~
我自己係大肚,都唔係一兩次,俾人叫我讓座,有次已經8個肚,個阿伯唔知係咪睇唔到個肚啦~佢企係我側邊迫埋尼,佢jj位對住我塊面,我側頭望一望佢,想佢留意,佢仲要怒啤我,結果係我打電話俾老公,當住阿伯面話俾人咁咁咁,個阿伯即轉位,有時我面皮夠厚會照坐,否則真係唔中意坐批鬥座~

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我見過一次,關愛座有人坐緊,所以有人讓出其他位俾一個剛上車嘅婆婆坐,一個站後,原先坐緊關愛座嘅人落咗車,個醒目婆婆就行去坐返關愛座,讓返出其他座位俾人坐。
但亦見過老人家入車廂,眼見關愛座冇人坐都唔坐,係要坐其他位,跟住啲後生又唔敢坐關愛座,個個企晒喺度。

公爵府

yokulami 發表於 19-6-4 08:59
有得揀普通坐梗係坐先,留番俾下個站有需要既人都好呀

咁講不如所有位都變關愛座最好, 非四類只畫出企位

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

lalalumlum 發表於 19-6-4 08:32
頭站,有得選擇

我明你意思, 原因係D人唔個唸其他人需要, 自我中心.

子爵府

畀面勳章

molasses 發表於 19-6-4 08:56
當你自己都係需要人仕何不先享用? 有好多都需要一個位嘅人係冇關愛四類嘅表徵。有時諗多一步係好, 但諗多 ...

你呢個想法係好,如果每個人都咁諗其實我都好贊成咁做
但事實上唔會好多人想冒比人擺上網既風險去讓個吉位比冇關愛四類表徵既人

男爵府

反而試過好多次關愛座俾普通人坐晒
想坐都冇得坐
講真大家都係俾咁多車費, 點解唔可以坐普通位?
就算而家我大緊肚,次次搭巴士都唔會坐關愛座
而好多時全車滿晒, 關愛座都大把人坐
唔明點解咁都要批鬥, 你覺得攰, 唔舒服, 有需要時, 點解唔去坐關愛座? 而去怪責人地坐普通位呢??

珍珠宮

畀面勳章

lalalumlum 發表於 19-6-4 08:17
唔明孕婦、老人家唔坐優先座,係都要坐普通座,究竟點解呢?

我都想講
其實佢地坐唔緊要
但佢地左普通坐就無人坐關愛坐

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

大肚婆容易累的,見到有位就會坐

唔通走去關愛座先望下有冇位?

關愛座係優先俾某D人坐,無話呢D人唔可以坐其他位

珍珠宮

畀面勳章

lalalumlum 發表於 19-6-4 08:17
唔明孕婦、老人家唔坐優先座,係都要坐普通座,究竟點解呢?

我諗你要改返關愛坐係無人坐
但D有需要既人係坐左普通位
唔係你有無比人話

公爵府

ava_va 發表於 19-6-4 09:12
你呢個想法係好,如果每個人都咁諗其實我都好贊成咁做
但事實上唔會好多人想冒比人擺上網既風險去讓個吉位 ...

唔係讓, 只要關愛4員肯坐關愛坐, 普通座自然多咗出嚟, 到時非表徵有得坐又想坐就會有位, 冇位嘅都冇辦法。大前提係呢個社會資源分配正確。

首頁
12345...10

尾頁

跳至