自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lalalumlum 發表於 19-6-4 08:17
唔明孕婦、老人家唔坐優先座,係都要坐普通座,究竟點解呢?

有老人家同我講,佢冇坐優先座。佢嫌棄有時人地身上有陣味,我話你哋有得坐唔坐,我哋後生嗰啲冇得坐
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

fungenergy 發表於 19-6-4 09:12
反而試過好多次關愛座俾普通人坐晒
想坐都冇得坐
講真大家都係俾咁多車費, 點解唔可以坐普通位?

錯重點! 如果你係關愛4類其中一類, 一上車只有一個普通座一個關愛座, 你揀咩?

男爵府

我之前大肚,如果地鐵有關愛座,我會選擇坐,但坦白講巴士我不會選擇關愛座,因為好迫好窄好想嘔

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

fungenergy 發表於 19-6-4 09:12
反而試過好多次關愛座俾普通人坐晒
想坐都冇得坐
講真大家都係俾咁多車費, 點解唔可以坐普通位?

樓主意思係有得選擇時, 有需要人士可以坐關愛座, 咁等其他人可以名正言順咁坐普通位. 而唔係有需要人士係有得選擇下, 坐咗普通位, 咁其他人士又唔好意思坐關愛座, 咪要企囉. 當然, 有需要人士冇必要咁做, 但咁做亦都為人設想, 關心他人的表現. 正如開門時幫下一位頂住道門, 亦係為人設想, 實際上係冇義務咁做.

bopomofo2405    發表於 19-6-4 09:47

子爵府

畀面勳章

molasses 發表於 19-6-4 09:16
唔係讓, 只要關愛4員肯坐關愛坐, 普通座自然多咗出嚟, 到時非表徵有得坐又想坐就會有位, 冇位嘅都冇辦法。 ...

咁或者我唔用(讓),用(留)會比較好
呢個社會資源分配從來都唔正確啦,關愛座已經算係當中好少既事

珍珠宮

mercurycc 發表於 19-6-4 08:30
朋友大肚6個幾月坐關愛坐,比個6x健全女人要佢起身讓比佢坐,其他人都唔抵得出聲話個女人。 ...
我都試過呀,7個幾月果時坐關愛座,有個阿婆走黎叫我起身比佢坐,關愛座大大個貼紙講明大肚婆都坐得喎,阿婆係咪選擇性失明嫁

公爵府

ava_va 發表於 19-6-4 09:20
咁或者我唔用(讓),用(留)會比較好
呢個社會資源分配從來都唔正確啦,關愛座已經算係當中好少既事
...

唉, 都係嘅, 只可以講社會講求公德心之餘亦需要教埋同理心

男爵府

bopomofo2405 發表於 19-6-4 08:25
成日係地鐵見老人家坐普通位,優先位吉咗,而我同其他人就企

你係咪全程睇實先,可能人地上車果時冇優先座吉位,自己等到個普通座,點解要有優先座吉位時就讓返個位出黎俾你呢啲有手有腳既坐?咩邏輯呀,想有位坐咪坐的士囉,係度怨3怨4.

bopomofo2405    發表於 19-6-4 09:55

珍珠宮

molasses 發表於 19-6-4 09:16
唔係讓, 只要關愛4員肯坐關愛坐, 普通座自然多咗出嚟, 到時非表徵有得坐又想坐就會有位, 冇位嘅都冇辦法。 ...

贊成,如果定坐關愛座,他們應該去享用,冇必要怕人指點而不坐!
不過我睇 BK ,發現好多老人家都好惡下,唔知係咪真係恃老賣老,我有一次經歷,有一個老伯扶另一個揸拐扙的老伯,去到金鐘,一開門,未見其人先聽其聲: 行開,讓個位比呀伯,佢直入望住我,我即刻彈起身啦

男爵府

Wing225 發表於 19-6-4 08:28
點解孕婦、老人家唔可以坐普通座?點解你唔可以企,一定要坐?
依家啲人思考方式咁特別
...

你絕對特別D

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

無論普通位關愛位冇人坐我都會坐,亦無論我坐咩位,只要見到有需要人士都會讓座。

子爵府

九暈畏 發表於 19-6-4 09:25
你係咪全程睇實先,可能人地上車果時冇優先座吉位,自己等到個普通座,點解要有優先座吉位時就讓返個位出 ...
我頭站上車。
你唔知實情唔怪你,我不過講事實,你唔使吓吓叫人坐的士。
可以坐優先座就名正言順咁坐啦,留番D普通位俾其他有需要又冇得坐優先座嘅人啦。
你可以建議D老人家去坐的士

水晶宮

I9528 發表於 19-6-4 08:25
人地未必係頭站上車 / 上車時關愛座已有人,無必要時係唔會中途轉位

男爵府

bopomofo2405 發表於 19-6-4 09:34
我頭站上車。
你唔知實情唔怪你,我不過講事實,你唔使吓吓叫人坐的士。
可以坐優先座就名正言順咁坐啦,留 ...

人地自己霸到位自己坐,啲人霸唔到位就怨人,仲叫人坐的士。 好心啦,咁既思想,不知所謂。怨你唔怨自己自己慢,係度怨其他人先好笑。

bopomofo2405    發表於 19-6-4 09:45

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

lalalumlum 發表於 19-6-4 08:17
唔明孕婦、老人家唔坐優先座,係都要坐普通座,究竟點解呢?

其實我都想講, 好多時d老人家硬係見到優先座有位都唔坐, 係要行去普通位, 攪到優先座冇人敢座。 或者佢地唔想認係老人掛

珍珠宮

molasses 發表於 19-6-4 08:54
樓主, 我撑你, 我以前都開過類似po。可能有好多jm生活舒適又返舒服工, 放工唔會攰, 可以由頭企到落尾。關愛 ...

我遇到情況同你類似,落車後多左好多吉位,一對女性老人家入來,a坐左普通位,b坐優先位,b叫a:你坐過來啦,唔好搞到班後生唔敢坐。
敬老護幼係好事,但老人家亦要識做,只係坐優先座,唔係好高要求吧

bopomofo2405    發表於 19-6-4 10:15

男爵府

wyl 發表於 19-6-4 09:29
無論普通位關愛位冇人坐我都會坐,亦無論我坐咩位,只要見到有需要人士都會讓座。 ...

其實應該就係咁, 重點應該係教育"要讓座畀有需要既人", 而唔係設立關愛座.

首頁
12345...10

尾頁

跳至