自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

Edithcsm 發表於 19-6-4 09:02
我見過一次,關愛座有人坐緊,所以有人讓出其他位俾一個剛上車嘅婆婆坐,一個站後,原先坐緊關愛座嘅人落咗 ...

關愛座係讓俾有需要要人優先坐,但唔代表有需要既人就自動冇左本身坐普通座既權利囉。普通座都係自己霸,又唔係偷呃拐騙返黎,都唔知啲有手有腳既人係度怨乜。

公爵府

九暈畏 發表於 19-6-4 09:43
人地自己霸到位自己坐,啲人霸唔到位就怨人,仲叫人坐的士。 好心啦,咁既思想,不知所謂。怨你唔怨自己自 ...

咩年代呀? 仲衝上地鐵霸位? 而家講緊有需要人仕最好用返社會為佢哋預備可以優先使用嘅資源, 其他資源留返俾社會上其他嘅人囉。

水晶宮

molasses 發表於 19-6-4 09:18
錯重點! 如果你係關愛4類其中一類, 一上車只有一個普通座一個關愛座, 你揀咩?
...

我撐你同樓主!!!

大宅

我明白樓主既意思, 但好多會"爭坐" 關愛座既人士都好鍾意批鬥
例如: 60歲既去要求大肚婆讓位 / 65歲又話我有需要D / 之後又一個拎拐杖既... 大家都好似去鬥有"資格" 坐個兩個關愛座

其實我唔覺得需要多此一舉去橫分關愛座, 以前一向都係見到有需要既人就讓架啦...
依家好似坐到普通位就無需要讓, 坐關愛座就擔心被"更有需要"既人趕走~

水晶宮

九暈畏 發表於 19-6-4 10:17
關愛座係讓俾有需要要人優先坐,但唔代表有需要既人就自動冇左本身坐普通座既權利囉。普通座都係自己霸, ...

現實係有位冇人敢坐, 有人冇位坐!!!

男爵府

回覆樓主:

真心想取消關愛座
如果有心讓 有無關愛座都會讓 同埋我覺得長者/孕婦都可以主動啲問人可唔可以讓座 我覺得香港人如果你問得多數都會讓
啲人著重坐緊既人要主動讓先有禮貌 其實難得有位坐 梗係訓覺/玩電話 放工咁累已經想抖下 唔通仲要警察上身咁周圍望有無人需要被讓座 咁做人好多大壓力
個關愛座成日無人敢坐 真係浪費資源

子爵府

lalalumlum 發表於 19-6-4 08:17
唔明孕婦、老人家唔坐優先座,係都要坐普通座,究竟點解呢?

優先座係話有需要嘅人可以優先使用,普通座佢哋一樣可以坐

男爵府

molasses 發表於 19-6-4 10:17
咩年代呀? 仲衝上地鐵霸位? 而家講緊有需要人仕最好用返社會為佢哋預備可以優先使用嘅資源, 其他資源留返 ...

關咩年代乜事?依家人地又唔係偷呃拐騙,你憑咩怨人?係度怨人前都要睇自己有冇資格先得架,唔係自己想坐冇得坐就怨人,仲有優先座係俾有需要人優先,冇人坐你都可以坐。除非啲人嫌麻煩唔坐或者根本想坐又唔想讓啫。睇你係邊種。

水晶宮

2024勳章

樓主我都撐你呀
社會和諧需要互相關愛,我哋關愛需要者,見到有需要人會讓座,咁需要者享受了大家的關愛,是不是也要關愛一下別人呢?只要肯做少少就得,唔係一味叫人哋為你付出

伯爵府

crystal媽咪 發表於 19-6-4 09:17
有老人家同我講,佢冇坐優先座。佢嫌棄有時人地身上有陣味,我話你哋有得坐唔坐,我哋後生嗰啲冇得坐 :igi ...

所以有人提議取消關愛座不無道理

子爵府

lalalumlum 發表於 19-6-4 08:17
唔明孕婦、老人家唔坐優先座,係都要坐普通座,究竟點解呢?

我都想講呀!成日搭巴士,吉車,d阿公阿婆都係唔肯坐關愛座架,坐晒普通位,跟著我地普通人就無位坐,真心唔明會地諗乜
幾時先上到車.....

公爵府

九暈畏 發表於 19-6-4 10:26
關咩年代乜事?依家人地又唔係偷呃拐騙,你憑咩怨人?係度怨人前都要睇自己有冇資格先得架,唔係自己想坐 ...

而家社會講求公德心 同理心 同唔好自我中心! 你幾個留言都話人哋喺度怨, 不如你再理解一下樓主同撑樓主嘅人講乜先啦! 如果個個都做到以上3個心, 邊有呢個post嘅存在呀?

男爵府

birdbird 發表於 19-6-4 10:22
現實係有位冇人敢坐, 有人冇位坐!!!

現實係優先座係"讓"俾有需要人優先坐,冇人坐普通人可坐。只係普通人"唔敢"坐,你自己都咁講,但就去怨其他人,呢啲咩道理?

男爵府

molasses 發表於 19-6-4 10:34
而家社會講求公德心 同理心 同唔好自我中心! 你幾個留言都話人哋喺度怨, 不如你再理解一下樓主同撑樓主嘅 ...

公德心同埋心,我都係講呢啲。優先座係優先讓出黎,唔代表你唔坐得,自己"唔敢"坐就去怨人,自己叫有公德心同有同理心,其他人就冇呀?

男爵府

減齡達人勳章

WuBBLittleStar 發表於 19-6-4 08:24
依家出去搭交通工具坐咩位都要俾三唔識七嘅人話?坐關愛座又俾人話,坐普通座又俾人話
...

樓主真係玩野,唔坐都拎出黎講,坐邊都要管咩

珍珠宮

Wing225 發表於 19-6-4 08:28
點解孕婦、老人家唔可以坐普通座?點解你唔可以企,一定要坐?
依家啲人思考方式咁特別
...

喺!

大宅

九暈畏 發表於 19-6-4 10:37
現實係優先座係"讓"俾有需要人優先坐,冇人坐普通人可坐。只係普通人"唔敢"坐,你自己都咁講,但就去怨其 ...

因為坐左關愛座就要隨時警覺準備讓座, 普通位可以鬆懈少少? (可能有其他人會讓? 反正不一定要我讓...)

一直話想人地同理心... exactly人同此心lor。大肚都唔敢坐, 原因咪一樣... 時時刻刻擔心俾人趕...

總結係...取消關愛座就大家唔駛咁攻心計~
回歸"讓座"本質...

公爵府

九暈畏 發表於 19-6-4 10:38
公德心同埋心,我都係講呢啲。優先座係優先讓出黎,唔代表你唔坐得,自己"唔敢"坐就去怨人,自己叫有公德 ...

咁點解有需要嘅唔坐, 冇需要嘅坐咗又要俾人批判? 點解資源唔可以正常咁分配? 有"同理心嘅, 會為人設想"嘅會咁諗: 呀, 我坐關愛座先因我為我屬於四類人仕, 等其他人有位坐。

而家冇人怨冇位坐, 係問點解明明攞正牌可以坐嘅唔去坐, 搞到有位冇人坐, 有人冇位坐

禁止訪問

男爵府

molasses 發表於 19-6-4 10:48
咁點解有需要嘅唔坐, 冇需要嘅坐咗又要俾人批判? 點解資源唔可以正常咁分配? 有"同理心嘅, 會為人設想"嘅 ...

咁你不如問下自己,有需要既人坐左普通座係咪應該俾你批判返囉。你第一句話人批判你坐優先座,你又去批判啲本身有權利坐普通座既人?講到底都係因為自己冇得坐,咪都係一個字,利字當頭。係有心既,自己坐左優先座先,到見人有需要先讓返出黎唔得既,反而係度埋怨人。

首頁
23456...10

尾頁

跳至