自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

molasses 發表於 19-6-4 09:16
唔係讓, 只要關愛4員肯坐關愛坐, 普通座自然多咗出嚟, 到時非表徵有得坐又想坐就會有位, 冇位嘅都冇辦法。 ...

同意

伯爵府

lalalumlum 發表於 19-6-4 08:17
唔明孕婦、老人家唔坐優先座,係都要坐普通座,究竟點解呢?

正常人都坐得優先座!
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

男爵府

洋洋 發表於 19-6-4 10:52
老弱殘兵唔坐,可能太勊、遠、唔識,普通座方便就坐低,好正常吖。
冇人有需要時,我會坐優先座,有位做乜 ...

認同,啲jm明明寫到明"搞到啲人唔敢坐", 都寫係"自己唔敢"坐。坐左到有需要既人黎先讓唔得架咩?反批判其他人做乜?

珍珠宮

lalalumlum 發表於 19-6-4 08:29
我咁問更肯有得選擇啦!

人地老人家大肚婆上左車坐定定,仲玩音樂椅?跌親仲麻烦

大宅

molasses 發表於 19-6-4 10:48
咁點解有需要嘅唔坐, 冇需要嘅坐咗又要俾人批判? 點解資源唔可以正常咁分配? 有"同理心嘅, 會為人設想"嘅 ...

點解呢?原因應該係因為發生過呢啲事... (BK都睇唔少呢啲post)

台36周孕婦坐關愛座 遭80歲伯伯怪責不夠老:還不讓我老婆

https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8%A9%B1%E9%A1%8C/143346/%E5%8F%B036%E5%91%A8%E5%AD%95%E5%A9%A6%E5%9D%90%E9%97%9C%E6%84%9B%E5%BA%A7-%E9%81%AD80%E6%AD%B2%E4%BC%AF%E4%BC%AF%E6%80%AA%E8%B2%AC%E4%B8%8D%E5%A4%A0%E8%80%81-%E9%82%84%E4%B8%8D%E8%AE%93%E6%88%91%E8%80%81%E5%A9%86

唔只普通人唔敢坐批鬥座,有需要既人都唔敢坐。

多得一班聲大大又自認合資格人士所賜...

通常呢班合資格人士一上黎就衝向關愛座...當你大住肚,你真係唔想同呢班聲大大既人有任何交集...

大宅

九暈畏 發表於 19-6-4 11:05
認同,啲jm明明寫到明"搞到啲人唔敢坐", 都寫係"自己唔敢"坐。坐左到有需要既人黎先讓唔得架咩?反批判其 ...

因為心個句無寫出黎,坐左普通座就無“必要”讓

完全扭曲關愛座本意

所以我讚成取消批鬥座

男爵府

好奇怪的想法!!!
那是優先座...
不是指定座...
優先座可優先給有需要人士,
普通座都會吧!!

公爵府

九暈畏 發表於 19-6-4 10:56
咁你不如問下自己,有需要既人坐左普通座係咪應該俾你批判返囉。你第一句話人批判你坐優先座,你又去批判 ...

咁你有冇見過關愛4員坐普通座然後俾人拍片擺上網公審呀? 冇吖嘛, 而家樓主開post係問點有需要人仕反而唔享用為佢哋預備嘅設施呀

伯爵府

可能佢地見到有空位,為了爭取位置,就立即坐低。

公爵府

鴨鴨比 發表於 19-6-4 11:08
人地老人家大肚婆上左車坐定定,仲玩音樂椅?跌親仲麻烦

未坐定呢? 一入去有兩種俾佢揀嗰種又點講法?

公爵府

九暈畏 發表於 19-6-4 10:56
咁你不如問下自己,有需要既人坐左普通座係咪應該俾你批判返囉。你第一句話人批判你坐優先座,你又去批判 ...

照你嘅邏輯, 根本唔需要分關愛座, 因為位係任坐。而正常有公德心嘅其實係會讓坐囉, 唔係你assume咗支持樓主嘅就係怨緊自己冇位坐。

珍珠宮

mercurycc 發表於 19-6-4 08:30
朋友大肚6個幾月坐關愛坐,比個6x健全女人要佢起身讓比佢坐,其他人都唔抵得出聲話個女人。 ...

我試過有一天早上我腳抽根, 於是坐地鐵關愛座, 點知, 有一對年齡60 左右夫婦前來, 男的拉我起來, 之後叫老婆坐下去

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

ckl38 發表於 19-6-4 08:48
關愛座我照坐.
睇到有需要人仕要坐,
我會讓座,

係囉,這個是由細到大嘅公民教育,無論咩座位見到有需要人仕便讓座。

禁止訪問

男爵府

陪月勳章

同仔女返學放學坐巴士,首選後排位置,如淨關愛位仔女都會坐,但有老人家上車就起身。

男爵府

洋洋 發表於 19-6-4 11:44
我相信會揀最方便嘅座位

我都係咁諗
如果我老弱傷殘行路都搖下搖下,仲諗係邊類座位咩?是旦最近有位就坐低。如果我仲有能力慢慢揀,咁點解純粹因為社會介定我係有需要人士,就連坐個普通位都比人質疑攪到其他正常人無得坐。
問得出題目呢條問題都係諗野只由自己角度出發

伯爵府

molasses 發表於 19-6-4 11:29
照你嘅邏輯, 根本唔需要分關愛座, 因為位係任坐。而正常有公德心嘅其實係會讓坐囉, 唔係你assume咗支持樓 ...

睇哂啲回覆,你嘅思考好logical 。
我全篇文冇講過我冇位坐,冇怨人。
我同個孕婦和阿伯一齊總站上車,兩位人士都係先上車的,我地齊齊有位座。車開時,關愛座就沒人坐,但其他位都坐得七七八八啦!
只係覺得有啲被關愛人士沒有去考慮其他人,個兩位都沒有關愛嘅心!

公爵府

回覆樓主:

而家D人真係好痴線,咩嘢人坐邊都要理人,係咪有指引大肚,老人,傷殘只可坐關愛坐???

男爵府

咪係咯 我奇怪左好耐,反而優先座冇人坐,不過我都吾會座,預左果度老人位

象牙宮

回覆樓主:

貪方便

首頁
34567...10

尾頁

跳至