自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

woodpecker 發表於 19-6-5 03:29
太太出去做嘢?申請公援?

太太話擔心240日後老公間公司吾再有糧出比佢地,所以要籌埋日後既支出費用,如果係咁太太應該無打算工作,而且湊住3個點工作?公援點夠佢地一家既支出?所以搵人捐錢係佢地唯一既選擇。

大宅

已刪

子爵府

heavenlycreat21 發表於 19-6-5 03:16
回覆 嵐嵐喵1234 的帖子

多謝你嘅資訊!嗰爸爸依家將會去公立做手術,希望佢哋可以夠錢應付支後嘅支出,例 ...

公立做手術淨係收留院費, 好似幾百蚊1日, 埋單最多幾千蚊, 化療睇吓咩藥, 無咩特別, 唔記得幾多, 好似1百幾十蚊1次, 若果佢地真係公立做完手術, 希望佢地捐番哂d錢出黎去香港癌症基金。
陪阿爸去腫瘤科復診, 次次成2-3百人, 又老又嫩, 有讀緊中學小學, 好似呢個case既大把, 佢地有時就係差1萬幾千去照ct, 由1期等到3期先排到政府去照ct。
講起化療, 其實好多香港人, 呢頭做完化療轉頭就去開工, 甩緊頭髮帶住帽照去開工。

大宅

已刪

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

heavenlycreat21 發表於 19-6-5 03:00
回覆 woodpecker 的帖子

我當然不會只幫白人家庭啦!每個月都幫緊國內兒童、香港兒童和非洲兒童,雖然只是 ...

退—步來想 200萬,在非洲可以救到很多人了嗎?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2024年龍年勳章

Connielai 發表於 19-6-5 03:37
太太話擔心240日後老公間公司吾再有糧出比佢地,所以要籌埋日後既支出費用,如果係咁太太應該無打算工作, ...

但係佢眾籌網站寫:

“所有籌到的善款會用於在他的治療上。”

唔係用於佢地嘅生活費喎

水晶宮

heavenlycreat21 發表於 19-6-5 03:37
回覆 wsyggk 的帖子

仲有,交嗰邊啲保險嘅錢都係交得越多claim得越多、保障越大。依嗰世界冇免費午餐呀。 ...

睇國家,起碼我呢邊唔係,除非你買多份私人保險。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

大宅

已刪

大宅

已刪

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

wsyggk 發表於 19-6-4 19:31
其實退休福利同醫療係兩件事嚟,唔好混為一談。我都喺外國,無交過退休保險係無退休福利,但唔代表我無醫 ...

我都住歐洲,我呢邊state pension 有分contribution / non contribution , non contributon 係要mean test 先有得拎,即使無交過稅/交唔夠稅,只要pass mean test 就有得拎 ...

政府醫療無分有冇交稅,只要有合法居留就可以享用,係呢d 福利國,唔會窮死人啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

嵐嵐喵1234 發表於 19-6-4 19:15
已經籌左70萬仲籌緊, 我爸腸癌法國醫院做手術留院10日都唔洗20萬。

我親戚剛剛係浸會做左,住左10日,用左$20幾萬,剛剛上星期六出院,佢有錢係私家做係佢選擇。
我自己一般家境,就買晒保險,我agent 好老實,話每個cancer 預$40~80萬治療(私家做檢查同緊急手術後,都係返政府跟) ...

男爵府

回覆樓主:

我同情他們。
但我唔會捐,香港有更多比佢哋更需要捐贈既家庭。保良局就有唔少被遣棄既小孩,他們更需要資助。

坦白講,白人真係好多呢類月光類家庭,無儲蓄無資產。我一直唔明點解生咁多同唔做Financial Planning。現在出事了,就薵款。為自己人生負責,不如問銀行借貸醫,太太出來工作還吧!

水晶宮

我愛Corina 發表於 19-6-5 05:27
我都住歐洲,我呢邊state pension 有分contribution / non contribution , non contributon 係要mean test ...

我未研究Pension,不過因為我要湊仔唔可以返工,政府就幫我交唔記得兩年定3年嘅退休保險,但我唔知到時點運作。
係...所以我對於無交過稅就唔可以有醫療呢個好有保留,尤其嗰個國家叫瑞士...
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我同情呢個家庭面對嘅困難,但我無捐錢!身邊幾個朋友有病(有兒有女,有個兩個仔未夠5歲),都係政府醫,最後都係救唔番!唔敢講係咪去私家會唔會保到命,不過現實就係無錢無得揀!另外有朋友亦自費打緊藥,平均藥費$10000,仲未計見醫生、其他藥物,不過呢d都係少數!一年藥費都$52萬,仲未知要打幾耐!佢靠自己積蓄同危疾保險頂醫藥費,但都唔敢諗咁遠!我講咁多,只係想表達困境好多人都有,好多人靠自己去面對疾病,都無諗過眾籌!或者西方人流行咁做啦!雖然我唔捐,但都希望呢位爸爸(咩種族根本唔重要)能夠康復!

珍珠宮

heavenlycreat21 發表於 19-6-5 03:00
回覆 woodpecker 的帖子

我當然不會只幫白人家庭啦!每個月都幫緊國內兒童、香港兒童和非洲兒童,雖然只是 ...

其實如果次序安排改變咗應該效果會非常不一樣。做太太嘅既然已經排了政府,先聯繫媒體,網上呼籲祝福,再由媒體安排合適嘅籌款,也許就避免一場謾罵。

另外,家庭計劃、生活居處固然是個人選擇,但每個選擇嘅背後都有因應嘅結果。對不少家庭來說,選擇是個奢侈品,只可以硬食。所以期望其他人去理解個人選擇,本身也是個奢侈品,更莫說要其他人認同和體諒。特別在BK這個環境,抒發個人情緒是可以,但相信聽得更多的是幸災樂禍、揶揄諷刺,理性討論還是小眾。

誠心祝福那位爸爸可以手術成功,亦希望他們家庭幸福快樂

禁止訪問

瑪瑙宮

wsyggk 發表於 19-6-4 22:06
我未研究Pension,不過因為我要湊仔唔可以返工,政府就幫我交唔記得兩年定3年嘅退休保險,但我唔知到時點 ...

我呢到政府醫療都要比錢,不過係有限錢,eg 年上限好似係€1000幾。

不過唔知瑞士係點,又或者當時人係咪都唔想睇政府呢,咁私家費用應該好好貴

禁止訪問

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔評論佢啱定唔啱,不過我有2個親戚都有未期cancer, 2個都係一check到之後,等咗1星期度就即刻入公立醫院做手術,其實如果係未期,公立醫院真係唔洗等好耐。
另外標把藥,我2個親戚都有私樓,但社工都幫佢地申請到基金/資助。

禁止訪問

首頁
12345...15

尾頁

跳至