自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

禁止訪問

公爵府

直接啲講,就算俾佢籌到200萬,佢一日唔去政府做手術或檢查,嗰200萬真係好快會用晒。
佢接受現實吧啦。

男爵府

我愛Corina 發表於 19-6-5 06:48
我呢到政府醫療都要比錢,不過係有限錢,eg 年上限好似係€1000幾。

不過唔知瑞士係點,又或者當時人係咪 ...

有JM 報料,佢老公會去養和
其實位老婆話手術費for 私家因為緊急,亦講左50-60 萬港幣,但點解要200 萬?
而且保險唔可以fully cover , 但一樣有cover。
老婆自己解釋因為擔心日後生活。
政府又唔係唔接,多人回嚮,因為話佢堅持去私家。
坦白「長貧難顧」,老公有事,老婆就要企出諗之後日子點應對。
有心要工作,無話唔得。

禁止訪問

男爵府

snowshine1357 發表於 19-6-5 06:51
都係個句啦,政府都有葯,唔貴,但唔好諗係新葯囉,副作用會多啲,如果要最新最靚嘅,只有去私家,但無錢 ...

有話離島租屋,好似長洲
因為mama groups 有人識佢。
仲有人話,佢地響瑞士有物業,仲要係貴地段

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mizuho 發表於 19-6-5 06:23
其實如果次序安排改變咗應該效果會非常不一樣。做太太嘅既然已經排了政府,先聯繫媒體,網上呼籲祝福,再 ...

Agree, 如果個太太唔係一上媒體就叫要籌兩百萬,其實大家冇咁反感。每個人捐錢前都一定會了解下間機構運作,錢會用去邊,係咪會有好多去左admin 而唔係受眾既人身上。。。呢d係完全正路同合理既questioning, 畢竟你而家唔係借錢,借錢要還的都會查家宅啦,何況係問緊要唔駛還既資助?既然選擇向大眾籌錢,應該foresee 到點都會有人質疑佢哋本身資產有幾多,係咪真係需要咁大額捐助。

珍珠宮

heavenlycreat21 發表於 19-6-5 01:05
大家好!昨晚看到關於那位瑞士爸爸和香港媽媽Cherie的報導,感到很痛心!很想出一分力去幫他們,當然我也會 ...

我想講一人患病,全家都系困境,無論有無錢都系一件慘事,其實人真系中心學識妥協,有邊個想生活習慣改變?如果佢先生真的不在,都可以反瑞士生活,眼見好多家庭慘過佢,不過自尊心問題吾會公開者,我捐錢就會分先後了

男爵府

heavenlycreat21 發表於 19-6-5 01:05
大家好!昨晚看到關於那位瑞士爸爸和香港媽媽Cherie的報導,感到很痛心!很想出一分力去幫他們,當然我也會 ...

同意,可捐可唔捐,唔使鬧人
大約仔2歲,我突然諗我地無人壽,有咩事佢點?
起碼無父母都有錢,咁就買保險,我地3個人每個月交5千保險,對我地黎講係好多,但我一定要比,

子爵府

同情沒用,出$幫下

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

你係同情人之前有冇好好睇下點解佢俾人鬧先
醫病係正常
但佢個情況係根本除咗想搵人著數之前
冇諗過自己點慳喎
家道中落唔只佢一位
咁由富入窮可以點呢?
咪自己慳,賣袋,仔女唔好讀私家,老公唔好入私家等等
而唔係依家佢咁
呢個唔係白唔白人既分別
不要以人廢言
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cherron416 發表於 19-6-5 07:01
其實位老婆話手術費for 私家因為緊急,亦講左50-60 萬港幣,但點解要200 萬?
...

我報價咋,唔評論
細佬4年前確診腸癌
私家一輪電療,30萬,但學jm話齋,嚴重嘅排政府,幾星期有得做
化療初初有資助都ok,後來標靶藥試晒,無效,有其他不在資助藥物名單上,自費一個月4、5萬,有20%機會有效,唔試了
癌症治療本來就係無底深淵

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

論緊急性,經濟環境,有排都未到佢
當然你要捐就捐啦...

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

heavenlycreat21 發表於 19-6-5 03:37
回覆 wsyggk 的帖子

仲有,交嗰邊啲保險嘅錢都係交得越多claim得越多、保障越大。依嗰世界冇免費午餐呀。 ...

你都識講無免費午餐啦

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-6-5 07:53
我報價咋,唔評論
細佬4年前確診腸癌
私家一輪電療,30萬,但學jm話齋,嚴重嘅排政府,幾星期有得做

用自己錢當然。
但用捐款,仲要入私家、計埋要用鏢靶藥、生活費,太多說不通。
而且有人報料佢地瑞士有物業,唔係所講嘅動用所有saving 都唔夠

大宅

宣傳稿?祝佢早曰康復。我唔會捐!

寶石宮

heavenlycreat21 發表於 19-6-5 03:16
回覆 嵐嵐喵1234 的帖子

多謝你嘅資訊!嗰爸爸依家將會去公立做手術,希望佢哋可以夠錢應付支後嘅支出,例 ...

而家合資格住公屋,真係一家幾口揾萬幾兩萬,點生活好過佢地呀

子爵府

heavenlycreat21 發表於 19-6-5 03:16
回覆 嵐嵐喵1234 的帖子

多謝你嘅資訊!嗰爸爸依家將會去公立做手術,希望佢哋可以夠錢應付支後嘅支出,例 ...

我吾明已在公立医院做手术,重继續向公眾拎錢以付藥费?係咩道埋?難道自己家人不需付责?

珊瑚宮

回覆樓主:

祝位爸爸早日康復, 但我唔會捐錢。
捐錢都睇吓真正用途, 去私家治療, 我非常唔buy。
無錢就面對現實吧。

子爵府

cherron416 發表於 19-6-5 07:01
...

呢位太太好識计數,要香港人養理佢全家。雖然我同情佢老公,但我吾應同佢行為及吾会捐錢

子爵府

其實我覺得係樓主自己代入咗

唔理咩膚色
個個有病都堅持要去私家,跟住眾籌,再上東張,呢個社會仲得掂?邊個唔知私家快啲?

外國人未必明白香港醫療體系
因為佢哋保險佔好大部分
如果唔係使乜交咁多稅

呢個位family planning 好重要
只可以講,係好同情你哋
但眾籌睇私家真係唔得囉

首頁
23456...15

尾頁

跳至