自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

睇到有jm問高小以上無朋友,我又想問下細D嘅無朋友又點搞好呢?
細仔自細都系同哥哥玩,都會同哥哥幼稚園同學玩。返學之後見佢都少同同學玩,老師話佢表達同學習無問題,系含蓄D,好少出聲,多數同成熟D嘅小朋友玩,將近1年啦,大家都有自己嘅朋友圈,系剩返佢。 睇返哥哥去邊都有幾個死黨,佢4歲幾仲系自己玩都幾閉隘。

公爵府

momo06 發表於 19-6-5 10:04
睇到有jm問高小以上無朋友,我又想問下細D嘅無朋友又點搞好呢?
細仔自細都系同哥哥玩,都會同哥哥幼稚園同 ...

我个11歲冇朋友,
曾幾何時我都擔心,
但佢已經開始約同學去街,
所以我深信同學就係朋友!!

伯爵府

有乜所謂。k1仲細。一齊玩都只不過係同一時間玩舊玩具,一唔一齊分別不大。不用擔心。如真擔心或者可以去上下社交班。

wcpcelia    發表於 19-6-5 15:09

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

首先,你的細仔想唔想和同學一齊玩先? 如果想,可以請老師幫忙。

如果唔想,就要再深入了解係你仔仔思想較成熟定有不快的經歷。

水晶宮

k1無固定朋友架,
佢地一行埋就玩,
唔會有best fd

要到小學先會有

大宅

瞓得好勳章

我囡k1都比較內向。放學後,每日都同某幾個家長一齊玩,玩完先返屋企,都幫到呀囡識到朋友。

伯爵府

sunnymama2 發表於 19-6-5 10:26
首先,你的細仔想唔想和同學一齊玩先? 如果想,可以請老師幫忙。

如果唔想,就要再深入了解係你仔仔思想較 ...

佢有時想但又唔敢主動,有時有同學主動佢果刻又未必想一齊玩。有D同學又真系細D,一來就攞走玩具,咁佢唔中意,但又唔會出聲或搶返,自己走去玩其他。同學仔可能都覺得佢悶蛋啦。

伯爵府

yattepick 發表於 19-6-5 10:31
我囡k1都比較內向。放學後,每日都同某幾個家長一齊玩,玩完先返屋企,都幫到呀囡識到朋友。
...

佢哋長全日,個個放學速閃。

子爵府

我囡囡k2時都係好內向...
跟住我放學響學校附近個公園同佢d同學仔玩耐d...
同埋多d參加佢地家長攪嘅活動,
宜家k3已經好好多la

伯爵府

李露眉 發表於 19-6-5 10:27
k1無固定朋友架,
佢地一行埋就玩,
唔會有best fd

大仔K1果陣同班同學好好架,小朋友請假返返學仲互相慰問。

子爵府

momo06 發表於 19-6-5 10:36
佢有時想但又唔敢主動,有時有同學主動佢果刻又未必想一齊玩。有D同學又真系細D,一來就攞走玩具,咁佢唔 ...

同我囡性格都幾似...
又係淋姐姐果d

伯爵府

chita 發表於 19-6-5 10:39
我囡囡k2時都係好內向...
跟住我放學響學校附近個公園同佢d同學仔玩耐d...
同埋多d參加佢地家長攪嘅活動,

之前曾經同同學仔野餐,佢都唔同小朋友玩,今次有家長組織參觀,佢竟然唔肯去添。毒太深

公爵府

momo06 發表於 19-6-5 10:36
佢有時想但又唔敢主動,有時有同學主動佢果刻又未必想一齊玩。有D同學又真系細D,一來就攞走玩具,咁佢唔 ...

同我仔一模一樣。

我個仔而家小一啦,社交係弱d, 但都有一兩個固定朋友。

想練社交,就多些去公園或有幫助。但有時性格係天生,好難迫。總之唔好惹人討厭就是了。

唯有安慰自己,朋友貴精不貴多。我都約左其中一個佢的好友暑假出黎玩,加深友誼。

做父母可以做,就係得咁多。

伯爵府

yiqiyihui 發表於 19-6-5 10:20
有乜所謂。k1仲細。一齊玩都只不過係同一時間玩舊玩具,一唔一齊分別不大。不用擔心。如真擔心或者可以去上 ...

如果佢肯去上都可以試下社交班。

伯爵府

sunnymama2 發表於 19-6-5 10:45

同我仔一模一樣。

佢又唔會令人厭嘅,因為佢成熟好多時會幫小朋友,又守規矩,但把口拉鏈又唔笑。系小朋友邀請人玩都唔想揀佢啦

子爵府

親子王國15週年勳章

我反而幼兒園、幼稚園好多人同我玩,特別系男仔
可以帶糖、貼紙俾小朋友返學校派。有禮物派,小朋友就會突然覺得同你系朋友,就會更大機會同你玩。

公爵府

1998Ruby1998 發表於 19-6-5 11:02
我反而幼兒園、幼稚園好多人同我玩,特別系男仔
可以帶糖、貼紙俾小朋友返學校派。有禮物派,小朋 ...

我仔小學啦,我都專登擺多d零食(獨立包裝)比佢帶番學校,等佢小息時和人share, 點知個仔一係一次過將所有零食送俾同一同學,一係原封不動

男爵府

momo06 發表於 19-6-5 10:04
細仔自細都系同哥哥玩,都會同哥哥幼稚園同 ...

我讀幼稚園時老師問我媽我係咪啞,到上小一後係一隻開籠雀,有時小孩到某個時候性格自然會變。

用戶要求終止服務

如有班家長group,可以問吓放假日子約埋去游水,溜冰,公園玩,去博物館,讀圖書會.......咁啱我遇着一班家長高度參與嘅,所以每個月都有幾日佢都會同同學仔去玩

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大個D會好D, 唔駛咁擔心的.

首頁

尾頁

跳至