自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

miffyumiffy 發表於 19-6-5 17:03
我有時都諗,香港9年免費教育,起碼都中學程度,乜band呢個字真係咁深咩
...

合唔合格都照升班,差異可以好極端

男爵府

回覆樓主:

偶有錯字唔奇,但覺得寫錯字好閒才是問題。上一代習慣寫錯,下一代嘅教育及學習態度係來自上一代,日後語文水平必受影响!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

wawaliluk 發表於 19-6-5 16:33
係bk見多人寫Bank 1生,心諗咩料吖!

Master

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

洋洋 發表於 19-6-6 23:31
之前見到有人去「泰國」旅行,寫咗去「秦國」,即刻諗到時光機

打錯啫 我細佬讀書好hea, 當年係讀中史係咁背 齊 楚 。。。趙 醜 泰

放下自在

子爵府

回覆樓主:

brand 1

大宅

蝦米豬 發表於 19-6-5 16:24
近年包括自己和親戚都有小朋友考小一,浦bk ek講中小學級數,有時都幾攪笑...都幾多人咁樣寫...

brand 1

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

pomanlife 發表於 19-6-7 09:58
Master

jm你都有睇嗰個post
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

wawaliluk 發表於 19-6-5 16:33
係bk見多人寫Bank 1生,心諗咩料吖!

我通常見人寫brand

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

細個讀書嘅時候老師教有時間要覆卷,睇吓有無寫錯字,習慣成自然,到今日嘅我除非好心急,如果唔係我都會複查一次睇吓有無錯字先至send俾人,對自己有要求,先至會有進步

男爵府

caca0921 發表於 19-6-7 13:18
細個讀書嘅時候老師教有時間要覆卷,睇吓有無寫錯字,習慣成自然,到今日嘅我除非好心急,如果唔係我都會複 ...

我喜歡你最後兩句,對自己有要求,先至會有進步!

首頁

尾頁

跳至