自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

侯爵府

親子王國15週年勳章

Helllokitty 發表於 19-6-10 11:50
離婚果幕好正!雯女不捨的眼神令我好動容,我喊左 好好戲

好多jm 彈陳生吾靚仔,木訥,冇吸 ...

鄧萃雯真係好好戲, 由頭帶到尾...................

陳啲對白骨痺到呢..... 仲要佢明知係假話都講出黎成個無辜樣咁先勁, 一啲廉恥都無 正宗既挈大眼, 講大話

離婚嗰 part 真的好 touching, 尤其加返年青版演員黎拍, 好有味道~

一開始成套劇描到鄧係有問題嗰個, 但嗒落先知孫先係罪魁禍首, 真的引人反思

伯爵府

好媽媽勳章

anna59 發表於 19-6-9 23:04
回覆 doryi 的帖子

孫逸不停需要愛

係不停需要做愛的賤男

伯爵府

好媽媽勳章

doryi 發表於 19-6-9 23:03
叫做起碼離開咗唔開心嘅局面囉!不過我戥佢唔抵係因為啲錢畀晒佢個妹

其實遺產點解一定要寫係佢阿妹,可以全部捐晒去慈善機構金,我唔會益左個賤妹

侯爵府

親子王國15週年勳章

Glau 發表於 19-6-10 14:17
分析得好透徹, 套劇雖然慢, 但好有味道

淑媛 同 孫逸 既結局仲比到我另一種感覺, "無間地獄" 佢地一直仲活係嗰種執念之中, 永永遠遠

孫逸都有佢既報應, 就係佢始終得唔到 BB............. 佢滿心歡喜以為 許 有 bb, 而最尾又講許既女友本來陀住佢 bb, 但無左, 我覺得都有暗示呢個會係孫逸生命中既 "得不到"

男爵府

焦糖媽 發表於 19-6-10 14:05
孫逸寫唔到佢最鐘意既小說, "雙城戀"變成減價書, 想去個文學講座又唔得, 同一位路人 (都未去到 fans) 傾 ...

多謝你的分析

焦糖媽    發表於 19-6-10 14:39

侯爵府

親子王國15週年勳章

joe_1206 發表於 19-6-10 14:27
其實遺產點解一定要寫係佢阿妹,可以全部捐晒去慈善機構金,我唔會益左個賤妹
...

當初只係想 "資產轉移", 淑湘估許係為左錢先唔放過孫逸, 轉走左啲錢, 咁孫離婚就唔會分到錢, 等許同孫結婚後知孫無錢, 孫為左生活就會死死氣返淑湘身邊 (假設阿妹有守承諾) ~

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

焦糖媽 發表於 19-6-10 14:33
淑媛 同 孫逸 既結局仲比到我另一種感覺, "無間地獄" 佢地一直仲活係嗰種執念之中, 永永遠遠 :heh ...
超級污穢!!!!! 咁容易就有BB, 即係同個個女人都冇戴套

侯爵府

親子王國15週年勳章

catcat@cat 發表於 19-6-10 14:44
超級污穢!!!!! 咁容易就有BB, 即係同個個女人都冇戴套

戴套係為邊個呢? 孫逸 食親既都係素人 (唔係性工作者), 一般普通人有病既機會有幾大?

作為一個自私的人, 當然自己快感重要啲, 又點會戴套呀......

大宅

Yee0113 發表於 19-6-9 23:04
我望到呀妹最後個樣真系好心寒

似家姐2.0

男爵府

焦糖媽 發表於 19-6-10 14:48
戴套係為邊個呢? 孫逸 食親既都係素人 (唔係性工作者), 一般普通人有病既機會有幾大?

我真係識得一位男士不斷有外遇又唔戴套

焦糖媽    發表於 19-6-10 15:16

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

孫逸寫唔到佢最鐘意既小說, "雙城戀"變成減價書, 想去個文學講座又唔得, 同一位路人 (都未去到 fans) 傾 ...
唔係好明, 一個婚姻專家嘅婚姻搞到亂七八糟, 又食書迷, 又被悔婚, 悔婚後即同前妻妹妹一齊, 點解咁都唔身敗名列, 點解仲有咁多書迷支持佢?

侯爵府

親子王國15週年勳章

catcat@cat 發表於 19-6-10 14:58
唔係好明, 一個婚姻專家嘅婚姻搞到亂七八糟, 又食書迷, 又被悔婚, 悔婚後即同前妻妹妹一齊, 點解咁都唔身敗 ...

又咁講, 現實裡文化界好似都有啲 "婚姻破裂" 既作家, 依然受讀者歡迎

大宅

呢個解釋非常好(emoji)(emoji)(emoji)JM有見地

焦糖媽    發表於 19-6-10 15:17

男爵府

仲係好多問題:
1)甜品簽書會個女人咁奇怪,既然出席,不是都是他的書迷嗎?
2)無名指畫為何出現在醫生家?而點解畫廊男人仍然12萬去買假畫?想追個女?
3)許當初婚禮上爆jan大鑊,睇唔出有幾愛佢,而又做咁多野幫佢報復?

大宅

jlin123 發表於 19-6-10 15:40
仲係好多問題:
2)無名指畫為何出現在醫生家 ...

其实你啲疑问,点interpret都解釋到。我嘅睇法係:
1)去參观或参加某D活动,唔代表你鍾意嗰个人或个活动。有时可以係相反,專登去睇吓有冇机会去串爆佢,又或者纯粹无聊。
2)喺医生屋企幅畫,可以係真跡,亦可以係假。唔重要。重要喺收藏嗰个人欣赏佢。个男人入得去高档畫廊,12万对佢嚟講,分分鐘只係散纸。佢除咗只婚介,必定有佢个故事。当有人触动到佢条筋,俾D散纸買張仿画都值得。等於C9花咁多$買化妝护肤品,名牌袋一样,目的係買个希望而已。

大宅

仲係好多問題:

3)许爆Jan係因為被后者背叛。一心以為搵到世界唯一嘅伴侶,点知係假嘅。但唔代表佢唔再鍾意Jan。尤其当佢死咗后,许就將所有被背叛同自己人生被摧毀嘅愤怒友友发洩喺孙逸身上。
其實呢套剧每个人都最愛自己,去maximize自己嘅utility(包括医生)。如个对手係受嘅,咁又冇坏嘅。最衰係人嘅慾望通常都係无穷无盡嘅。所以大部份人都好矛盾同活在痛苦中,冇一日係滿足嘅。

男爵府

仲係好多問題:

1.可能只想帶出雙城戀賣得唔好,好快成了特價書

2.之前有一集淑湘有介紹呢副畫,所以淑湘係擁有呢副畫

街邊畫家是臨摹,Linda買來咗番去,開價12萬,佢正正就係受淑湘影響,套戲頭幾集,淑湘用咗1丶2百同街邊阿婆買咗副畫,轉頭就高價出售,可能係首尾呼應,亦反映出淑湘人生觀對旁人有很大影響

3。可能許為咗逃避自己的錯,所以將所有錯都推俾別人,根本不是別人悔婚,但又周圍同人講情人悔婚;自己逼死情人,又話係孫令情人出軌才會令佢情人自殺

男爵府

CorHo 發表於 19-6-10 16:23
3)许爆Jan係因為被后者背叛。一心以為搵到世界唯一嘅伴侶,点知係假嘅。但唔代表佢唔再鍾意Jan。尤其当佢 ...

同意,醫生幫媛勸湘交出財產,一來想得到湘,二來怕媛以安非他命告到醫委會,所以戲內人人都係最愛自己

侯爵府

親子王國15週年勳章

仲係好多問題:

1) 個女既似行過見有人就入去睇下, 我諗某程度上都表達左孫既甜品書其實都麻麻好賣......

2) 無名指畫一直係沐目, 淑湘賣比 Linda 前拎左返自己度收藏都唔出奇

3) 愛一個人, 同識唔識愛佢係兩回事。況且愛好多時係同恨交纏, 當初有幾愛佢, 當被背叛時就有幾恨佢。而最後 Jan 自殺後, 永遠都唔可以再一齊了, 又變成覺得要為佢報仇......

最尾畫廊嗰幕係呼應 Linda 做緊同淑湘一樣的事, 套劇一開始, 淑湘都係做同一件事黎賣畫

侯爵府

親子王國15週年勳章

Sebastian@ 發表於 19-6-10 16:37

同意,醫生幫媛勸湘交出財產,一來想得到湘,二來怕媛以 ...

的確, 醫生都係有私心

首頁
45678...9

尾頁

跳至