跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

各位BK 父親和母親您們好,

本人已經拿到 Case HNK和 INV #了, 我是由弟弟F4情況申請過去的一下有些問題想了解一下:

1- 弟弟的律師要我盡快提交香港良民證讓他可以盡早比NVC。

2- 我問了香港警察總部,他們說需要一封NVC 提供的簽證信兩三個月前見移民官才可以申請良民證的。

3- 我是否應該打個電話比NVC 再問問佢地?

4- 我 而家系呢個階段,請問需要做d咩野?Begin National Visa Center (NVC) Processing

謝謝各位的寶貴回覆

複式洋房

恭喜晒,我也同你進度差不多,我都想知答案。

網上找到 http://www.ustraveldocs.com/hk_zh/IV_Visa_Instructions.pdf 第11頁~12頁, 需要一份文件支持申請良民證。
我沒有找律師,我只收到第一封信,入左個網址,用美國的銀行交錢之後,
應該等幾天會有些FORM要填交,我還未去到果個階段,唔知係咪還會再有信寄來。

複式洋房

回覆 Eiffel2010 的帖子

剛剛睇到 51#

男爵府

回覆 Eiffel2010 的帖子

唔該晒師兄,也祝你順利批准移民美國!

大宅

RafaelW_FB 發表於 19-6-10 16:46
各位BK 父親和母親您們好, 本人已經拿到
Case HNK和
INV #了, 我是由弟弟F4情況申請過去的一下有些問題想 ...

你好呀!我今日都剛收到第一封letter,俾咗case HNK number,但係唔係好清楚你講嘅INV number係咩黎,係咪invoice ID number?定係要交咗個345美金費用先至有呢個number?謝謝你!

男爵府

回覆 Fenny2014 的帖子

嗨,$325美元系交打移民指紋 IV Fee

大宅

RafaelW_FB 發表於 19-6-19 20:10

嗨,$325美元系交打移民指紋 IV Fee

謝謝你!請問你講嘅INV number係咩黎?

男爵府

INV number 就系繳費打手指印的 reference number (IVSCA follow by 10 digits).

男爵府

Fenny2014 發表於 19-6-19 13:12
你好呀!我今日都剛收到第一封letter,俾咗case HNK number,但係唔係好清楚你講嘅INV number係咩黎,係咪 ...

請問你也是F4簽證嗎?會land那個城市?

大宅

RafaelW_FB 發表於 19-6-19 22:26
請問你也是F4簽證嗎?會land那個城市?

thank you!我係技術移民呀,其實未唸好land邊度,我prefer西岸嘅,會考慮Oregon or CA

大宅

Case HNK和
INV #了, 我是由弟弟F4情況申請過去的一下有些問題想 ...
我想問F4申請需要提交父母的結婚證明書嗎?

男爵府

Fenny2014 發表於 19-6-20 07:49
thank you!我係技術移民呀,其實未唸好land邊度,我prefer西岸嘅,會考慮Oregon or CA
...

技術移民好犀利喔!你選的那兩個州地稅比較高,我負擔唔到!

男爵府

VC20120101 發表於 19-6-20 12:48
我想問F4申請需要提交父母的結婚證明書嗎?

F4系兄弟姐妹申請應該唔需要提供父母結婚證書的

大宅

RafaelW_FB 發表於 19-6-20 16:07
技術移民好犀利喔!你選的那兩個州地稅比較高,我負擔唔到!

都係暫時租屋落腳先,去到睇下搵到邊度嘅工再唸買樓問題,仲搵緊資料

子爵府

回覆 RafaelW_FB 的帖子

你說這2個州地稅貴,但網上說,加州/俄勒岡州的地稅,是屋價1.0幾%,比起其他州算平的了,是這樣的嗎?

大宅

Case HNK和

請問是否請美國的律師幫手攪移民嗎?我本人都要申請I130,不過該由香港這邊攪手續或是經美國攪?那邊會快些?

男爵府

kkyyn 發表於 19-6-21 08:44

你說這2個州地稅貴,但網上說,加州/俄勒岡州的地稅,是屋價1.0幾%,比起其他州算 ...

https://www.cbsnews.com/news/property-tax-which-homeowners-around-the-u-s-pay-the-highest/

U.S. states with the highest property taxes in 2018
  • New Jersey: $8,780
  • Connecticut: $7,222
  • New York: $6,947
  • New Hampshire: $6,253
  • Massachusetts: $6,019
  • District of Columbia: $5,480
  • Rhode Island: $5,368
  • California: $5,354
  • Vermont: $5,331
  • Texas: $5,265
Oregon 唔算高地稅,但是衣食住行都偏向高

男爵府

Fenny2014 發表於 19-6-21 08:03
都係暫時租屋落腳先,去到睇下搵到邊度嘅工再唸買樓問題,仲搵緊資料

我一樣,先過去搵地方租然後搞綠卡,SSN,車證等等

男爵府

ahwing1977 發表於 19-6-21 14:59
請問是否請美國的律師幫手攪移民嗎?我本人都要申請I130,不過該由香港這邊攪手續或是經美國攪?那邊會快些?
...

之前係度睇其他兄弟,姐妹講系美國搞比較快,我細佬在美國搵律師搞的。

複式洋房

師兄,有個小小問題請教一下,我是F3的,估計跟你的F4差不多。DS260個表內有個地方問:

Do you have documentation to establish that you have received vaccinations in accordance with U.S. law?
咁我就感到奇怪,我都無收過任何資料,要打乜針物針,我查了一下,人地叫我填 NO
然後解釋: I will have all of my vaccinations and documentation by the time of my embassy interview through my visa medical exam

我唔知係咪收唔到某些信件(因為美國的親人搬過屋)
上網查過是到這2間店驗身的 https://ustraveldocs.com/hk_zh/M ... e%20-%20JULY2014%20(1).pdf
亦知道需要打的針包括 https://www.cdc.gov/vaccines/schedules/hcp/imz/adult.html

咁問題就來了,想盡早俾個女過去開學讀書。

我應該幾時去打針和驗身呢?
是否是唔能夠提早去,必須等要就快見領事才去驗身打針?

首頁
12345...6

尾頁

跳至