烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,之前用過一個叫Chasseur的牌子,都系法國造但無LC,咯d甘出名。其實都OK,用來炆野好快淋,我好多時用來煲老雞湯好快出味。但用佐幾年最近開始個底掉一塊漆,怕有毒就無用了。想買過個新的,平平地買佐個Lodge的,貪它裡面沒掃漆健康d,但發覺好麻煩,每次用完要烘乾同掃油,而且鎖水唔夠之前個好,好似唔夠出味。想試下Staub,聽講鎖水好好,但又怕會唔會一樣用完要掃油?LC裡面有漆方便d唔使掃油,但又怕唔知會唔會有毒 唔知大家有無用鑄鐵鍋來煲湯呢?有無人可以share下?

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我用staub煲湯,快靚正,staub+電陶爐set好時間唔使睇火,一流

大宅

uhtcl2006 發表於 19-6-18 13:58
我用staub煲湯,快靚正,staub+電陶爐set好時間唔使睇火,一流

請問Staub用完使唔使抹油?我就系覺得鑄鐵鍋煲湯好似唔使好耐就出到味

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

baby_alpaca 發表於 19-6-18 15:20
請問Staub用完使唔使抹油?我就系覺得鑄鐵鍋煲湯好似唔使好耐就出到味
...

我從來無抹油,我好怕d煲同鑊有油,而且我隻staub主力煲湯,好間中先炆一次野。所以我唔會特登同個煲抹油了。
唔記得答你,你問我使唔使抹油,基本上鑄鐵鍋具,sales會叫你抹油保養的,但我懶+粗用,我自己就唔抹油的。

珍珠宮

我沒有抹油,風乾放回,不常用D油會膉

大宅

healthymimi 發表於 19-6-18 16:22
我沒有抹油,風乾放回,不常用D油會膉

我試過有只lodge的煎pan抹得太多油,又唔常用,結果d油溢曬搞一大倫先用到

大宅

uhtcl2006 發表於 19-6-18 15:31

我從來無抹油,我好怕d煲同鑊有油,而且我隻staub主力煲 ...

明白!可能我個Lodged始終差d, 唔摸油好似好易生銹,心大心細想去買只Staub 請問你個咩size用來煲湯?

水晶宮

baby_alpaca 發表於 19-6-18 17:19
明白!可能我個Lodged始終差d, 唔摸油好似好易生銹,心大心細想去買只Staub 請問你個咩size用來 ...

我個staub係果時萬寧做promote換的,28cm,同幅圖果個一樣。
Lodge我都有隻細煎pan,一樣無抹油,但無生銹無盛,不過好少用的。

如果你好想買staub就買啦,貴買平用,唔須要覺得貴,或者留意下幾時有promote特價或開倉之類先入手。

大宅

uhtcl2006 發表於 19-6-18 19:29

我個staub係果時萬寧做promote換的,28cm,同幅圖果個一 ...

多謝你甘詳細資料! 我見Staub其實有d外面有搪瓷,有一只全黑同Lodge咯種質地好似,請問你咯個應該系外面搪瓷吧如果同圖片一樣的話?甘裡面有無搪瓷定系都系裡面都系鑄鐵?28cm其實都幾大,你個電陶爐負荷到甘重嗎?唔好意思好多問題

水晶宮

baby_alpaca 發表於 19-6-18 21:06
多謝你甘詳細資料! 我見Staub其實有d外面有搪瓷,有一只全黑同Lodge咯種質地好似,請問你咯個應該系外面搪 ...

唔好客氣,我都系將我知既答你。
我用緊果隻係裡面全黑的(鑄鐵無搪瓷),外面就係好似圖片咁,綠色。
28cm其實唔算好大,我煮粉麵的話(1家3口),一定要先煮好餸同菜,夾起左之後先可以再煮粉,否則餸,菜同粉面同一煲一定爆滿
另,電陶爐可以負荷到呀,無問題。

大宅

Lodge 浸住會生鏽,staub唔會。個chasseur我用過佢嘅bakeware,有次出焗爐裂開兩半。lc 明火煲湯會流眼淚,用蒸爐ok,明火我會用staub。

大宅

uhtcl2006 發表於 19-6-18 21:23
唔好客氣,我都系將我知既答你。
我用緊果隻係裡面全黑的(鑄鐵無搪瓷),外面就係好似圖片咁,綠色。
28c ...

thanks a lot 我決定特價時去買個Staub試下 我主要用來煲湯,或者炆野,如果煮面我無甘好耐性用個甘重的煲

大宅

fuddlewuddle 發表於 19-6-18 21:25
Lodge 浸住會生鏽,staub唔會。個chasseur我用過佢嘅bakeware,有次出焗爐裂開兩半。lc 明火煲湯會流眼淚, ...

Lodge我試過無掃油,可能又烘乾得唔夠,就生生地鏽 個chasseur我當時系買吸塵機送,估唔到真系差甘遠,最多一個星期用一次,大概四年左右就成塊漆掉出來

水晶宮

baby_alpaca 發表於 19-6-18 22:14
thanks a lot 我決定特價時去買個Staub試下 我主要用來煲湯,或者炆野,如果煮面我無甘 ...

買啦,買左一定唔會後悔,我換左staub後,使用率重高個另外幾個lc煲

大宅

uhtcl2006 發表於 19-6-18 22:30
買啦,買左一定唔會後悔,我換左staub後,使用率重高個另外幾個lc煲
...

LC我覺得系個樣靚d,但實用應該系Staub,雖然我兩個都未用過

水晶宮

baby_alpaca 發表於 19-6-18 23:28
LC我覺得系個樣靚d,但實用應該系Staub,雖然我兩個都未用過

你講得啱,當初未買鑄鐵煲前,真係唸左一輪,但一見到lc,真係會比佢吸引到的,但見到staub,未必會勾起你既購買慾。
不過擁有左呢2個牌子後,就真系發覺staub係好用d的。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

以我理解, 搪瓷即係珐瑯, 或者佢地相類似既野?? Staub 全部產品內裡都有珐瑯塗層. 有錯請指正.

我用staub 都冇掃油. 我係頭幾次用至掃油, 之後用得冇咁密, 所以冇掃油. 官方教係要間中掃油, 你可以去官方睇個 faq 了解左先.

lc 同 staub 要小心用, 否則都會甩珐瑯, 呢度同fb 谷度周不時有人問. 甩左珐瑯果d 位就會生锈.

不過staub 真係值得買.

你有冇試過用個 lodge 煎野? 好唔好?

大宅

bosch 發表於 19-6-19 06:43
以我理解, 搪瓷即係珐瑯, 或者佢地相類似既野?? Staub 全部產品內裡都有珐瑯塗層. 有錯請指正.

我用staub ...

原來Staub內裡都有琺瑯?我肉眼看真系看唔出,因為Staub的煲裡面都系黑色的,而LC內裡都是有顏色一看就知道有琺瑯。不過我用鼻聞過,Staub系無咯仲鐵銹味,Lodge真系好重金屬鐵味,好天然 但我覺得Lodge煲鎖水真系唔得,用來煲湯好大蒸汽冒出來,於是我想,如果唔鎖水甘我不如用返平時d瓦煲?搞甘多野做咩?

大宅

bosch 發表於 19-6-19 06:43

我用staub ...

請問有無Staub 的用家share下?內裡其實係咪有琺瑯?甘又請問你地的L C或者Staub有無試過甩塗層?我系怕有毒 之前有報導過話就算法國大牌子的煲可能有呢個情況

Lodge的煎pan我個人覺得無得頂 價格實惠,夠火候,煎牛排好正!又可用粗用又無毒 系要掃油煩少少,不過適合我呢d實用主義者

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

Stxxb 真心好用,貴買平用,煮餸菜比用不鏽鋼好吃,煲湯更加慳時間,湯又容易出味

首頁

尾頁

跳至