自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女而家7個月,由出世開始就扭喊到而家,唔中意自己坐High Chair同床,唔可以獨處,一米範圍內要有信任嘅人,否則狂喊到有人理為止,俾玩具都無用,最近認人期,好多時只要媽咪,其他人都搞唔掂。

初頭我同c6以為係老人家成日抱搞到咁痴身,但接觸左其他bb,發現人地一喊即抱,bb都少喊好乖,可能係天生性格問題。我同c6都好錫個女,但成日都掙扎抱定唔抱,試過夜晚煮飯放係high chair俾玩具,又放係廚房門邊同佢傾計都喊足一個鐘,真係好崩潰。

屋企人個個都主張抱多d建立安全感,究竟我要點教個女靜落黎

用戶要求終止服務

咁你抱佢之後就唔喊?其實都真係同attachment有關,又或者佢覺得high chair 好高好搖無安全感又唔定,因為個個人的感觀刺激都唔一樣,我細囡細個見到爸爸好似會被拐帶咁,但大囡又肯跟爸爸,所以自細只有我可以抱佢!

如果佢係需要你抱,你就放心抱啦,bb好直接,佢有需要就會提出,唔駛諗得太複雜。有次帶阿囡出街,抱住都喊,點知返到屋企一放落就唔喊,我媽解說話可能孭得耐太累所以喊。所以我地大人都唔駛諗太多的。

琥珀宮

猫物語 發表於 19-6-18 15:24
我女而家7個月,由出世開始就扭喊到而家,唔中意自己坐High Chair同床,唔可以獨處,一米範圍內要有信任嘅 ...

抱多d安全感大d

伯爵府

我大仔都係痴身,因為99唔比成日抱,成日獨處。去廁所沖涼都唔可以留佢一個,喊晒。
到我細女,人奶成日要抱,佢細個咩人都抱得佢,即使我行開左。
抱真係安全感大d.

男爵府

我女而家7個月,由出世開始就扭喊到而家,唔中意自己坐High Chair同床,唔可以獨處,一米範圍內要有信任嘅 ...

我個仔 exactly 就係咁性格,由細到大我都覺得佢嘅興趣就係狂喊 我唔理喇照抱,有安全感好過冇,佢而家就快 3 歲,比以前好好多,不過如果我冇預告突然間走咗,佢一樣係咁喊法,冇計性格嚟嘅,我唯有接受,同埋知自己要去邊都一早同佢講等佢有心理準備,希望大個會好啲

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

個個BB都唔同養育方法需要
如果唔抱,BB會喊1個鐘以上,我會選擇抱 喊成個鐘,小朋友辛苦,大人都慘。7個月仲細,我會抱到歲半,再慢慢調節唔抱太多 加油,bb用喊表達感受,所以喊正常,但唔好比佢喊太耐

大宅

回覆樓主:

我同事個仔以前都係咁,佢形容半夜喊到鬼上身咁
點抱都無用,到而家佢仔初小,都一樣係麻煩(佢形容),好易焦慮

7個月太細,可以做既係比多啲安全感佢,希望會好啲

水晶宮

回覆樓主:

性格天生
有D bb係比較sensitive, 無安全感,敏感D。
你更加要多抱多陪多耐性

男爵府

小朋友安全感好重要,抱得幾多年?
我以前咩方法都用過,無辦法之下唯有咩住煮飯or打開門比仔仔入黎攬大肶,大大下大概2歲左右可以自己玩等我煮飯/洗碗。
每個小朋友性格都唔一樣,唔好比較

翡翠宮

回覆樓主:

你係咪ftm?

大宅

titanlow 發表於 19-6-18 15:36
咁你抱佢之後就唔喊?其實都真係同attachment有關,又或者佢覺得high chair 好高好搖無安全感又唔定,因為 ...

如果我坐係high chair隔離佢又唔喊,坐到半個鐘以上,我女同你相反,孭三個鐘都乖,返屋企放床又喊過

大宅

mandy952 發表於 19-6-18 15:39
抱多d安全感大d

我都明白,其實我都成日抱同陪佢,只係想有時交俾人湊放鬆一下,c6叫我唔好理佢喊唔喊,交俾人喇

公爵府

我小朋友BB果陣都係咁, 最後我晚晚抱, 抱到佢差唔多兩歲.

佢而家8歲了

大宅

ricky0223 發表於 19-6-18 16:02
小朋友安全感好重要,抱得幾多年?
我以前咩方法都用過,無辦法之下唯有咩住煮飯or打開門比仔仔入黎攬大肶 ...

明白啊,而家雖然未識行,但成日爬過黎搵我,咁我都唔係比較,曾經因爲長輩成日抱鬧過不愉快事件,而家諗返覺得怪錯好人

侯爵府

我仔成日扭抱,我哋都抱佢好多,一喊即抱
但佢而家兩歲,依然係咁無安全感

有啲bb 係high need,例如我仔
湊係會辛苦,無計,自己個仔

子爵府

加油,我囡當年都係咁

大宅

我朋友個女都係咁
爸爸抱都唔得!
而家佢都做唔到野

公爵府

猫物語 發表於 19-6-18 16:17
明白啊,而家雖然未識行,但成日爬過黎搵我,咁我都唔係比較,曾經因爲長輩成日抱鬧過不愉快事件,而家諗 ...

抱la, 等佢到左青春期, 想抱都難啊!

大宅

回覆樓主:

我個b唔抱可以一直喊,當時覺得好燥,不過而家佢大小小想抱多下都走咗去找,同埋其實7個月好細個,佢又唔識周圍行,特然間冇人陪都幾驚ga

大宅

回覆樓主:

其實時間好快過,遲些大左想抱下都難,所以我好珍惜小朋友bb 既時候,不過都明白小朋友痴身係幾辛苦,想自己休息下都唔得,唯有自我安慰下,時間好快過。

首頁

尾頁

跳至