母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我係在職媽媽,返左工都過多月,之前返工時用奶樽餵奶都無乜問題,但忽然間呢個幾星期,bb唔肯用奶樽飲奶,每次都要扭一輪大喊一輪先肯飲,但飲奶又飲得好差,以前平均10mins可飲晒150ml,但依家飲成個鐘都係飲得50-100ml .特別係星期一,屋企人開始比壓力我,要求我改做全泵奶媽,但我真係唔捨得放棄埋身,又擔心改做全泵keep 唔到奶量,有無媽咪可以教下我做點???

大宅

好媽媽勳章

bb唔肯飲奶, 同"改全泵型奶媽"係2回事bor, 都冇關係, 做咩要又改呢?
咁你個bb埋身餵時食得好唔好吖?
有d 人奶B都有厭奶期, 會唔會食奶時環境變左?太吵(唔專心)太密(佢都未餓) 你搵下會唔會係其他原因.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你已經番咗個幾月工,應該唔關埋身餵事,如果唔肯用奶樽,由一開始已經唔肯,好少會突然唔肯,都好有機會肯厭奶. 仲有一般bb星期一都係扭計d,因為通常bb有周末對住媽咪,到星期一梗係唔捨得啦,好似我地玩咗兩日都唔願番工,小朋友到星期一要番學都會扭一餐啦.

全人奶唔肯食奶樽真係都幾普遍,因為埋身餵又開心又暖嘛! 最重要係湊佢果個有耐性又錫佢,成日同bb傾吓計,放d音樂都有幫助,不如睇定d先啦.

複式洋房

hi rose-mag

自上次我都有呢個問題, 到宜家都過左2-3個月; bb唔肯用樽既問題已經解決! (thanks for yr advice here too)

其實真係要同bb鬥耐性... 我個bb係由一開始一啖都唔食(頭兩日daytime; 夜晚最後至埋身餵), 到訓住肯食少少再到真係肯用奶樽, 都要1個月時間!! 其間要忍心盡可能唔埋身食, 佢用樽食到幾多得幾多. 我亦用過不同款式牌子既奶樽同咀, 最後用左nuk既latex咀至ok.

Try your best~

原帖由 rose-mag 於 09-5-5 14:19 發表
你已經番咗個幾月工,應該唔關埋身餵事,如果唔肯用奶樽,由一開始已經唔肯,好少會突然唔肯,都好有機會肯厭奶. 仲有一般bb星期一都係扭計d,因為通常bb有周末對住媽咪,到星期一梗係唔捨得啦,好似我地玩咗兩日都唔願番工, ...

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Tracycalvin 於 09-5-5 12:37 發表
bb唔肯飲奶, 同"改全泵型奶媽"係2回事bor, 都冇關係, 做咩要又改呢?
咁你個bb埋身餵時食得好唔好吖?
有d 人奶B都有厭奶期, 會唔會食奶時環境變左?太吵(唔專心)太密(佢都未餓) 你搵下會唔會係其他原因. ...

因為婆婆話驚bb繼續埋身,只會越黎越唔肯用奶樽
埋身食個時bb食得好好架
我依家試下用母乳專用既奶咀睇下得唔得,
如果唔得諗住試下用杯餵
希望可以繼續keep 住埋身

伯爵府

原帖由 rose-mag 於 09-5-5 14:19 發表
你已經番咗個幾月工,應該唔關埋身餵事,如果唔肯用奶樽,由一開始已經唔肯,好少會突然唔肯,都好有機會肯厭奶. 仲有一般bb星期一都係扭計d,因為通常bb有周末對住媽咪,到星期一梗係唔捨得啦,好似我地玩咗兩日都唔願番工, ...

希望佢好快有改善
最衰我又要返工,唔係就唔會有呢d 問題出現

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊