自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請求教!🙏🙏之前未夠七年渣DI簽證身分書喺金鐘辦了一次去過台灣
而家夠了七年已經拎到特區護照
以為可以直接上網辦台證就可以
點知辦唔到
但買了星期三機票
請問有無人知道點解咁?
傻到今晚上去整臺證先發現
但金鐘果度已經放假要星期一先可能有人聽電話
我應該可以點做呢?

大宅

回覆樓主:

不是在香港出生,在網上辦唔到入台証,要親身辦理
抱抱BB

複式洋房

回覆 PoPobaby 的帖子

你意思就算去過一次,都要重新上網俾錢辦過?

男爵府

manvy1112 發表於 19-6-21 22:43
請求教!🙏🙏之前未夠七年渣DI簽證身分書喺金鐘辦了一次去過台灣
而家夠了七年已經拎到特區 ...

https://travel.ulifestyle.com.hk/news/detail/24430/香港澳門居民申請台灣簽證懶人包-一文睇哂申請步驟-費用-入台證有效期/2/

複式洋房

回覆 lm251099 的帖子

之前已經辦過一次係咪換左特區護照就要重新上去辦過?

侯爵府

可以網上申請不過要七至十天

子爵府

manvy1112 發表於 19-6-21 23:15
回覆 lm251099 的帖子

之前已經辦過一次係咪換左特區護照就要重新上去辦過? ...

宜家唔洗去金鐘...不過都要上網整過..

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

之前幫非香港出生有特區護照有香港身分證嘅親戚搞極都搞唔到,最終比四百幾蚊中旅社搞!

男爵府

PoPobaby 發表於 19-6-21 22:47
不是在香港出生,在網上辦唔到入台証,要親身辦理

呢兩年改咗policy,唔係香港出世都係上網整。

大宅

ctsang 發表於 19-6-21 23:26
呢兩年改咗policy,唔係香港出世都係上網整。

我朋友非香港出生,上年暑假都整唔到,要親身去申請
抱抱BB

男爵府

manvy1112 發表於 19-6-21 23:04
回覆 PoPobaby 的帖子

你意思就算去過一次,都要重新上網俾錢辦過?

你之前用DI,依家用特區護照,證件唔一樣依家係當第一次做證,我聽朋友講過下,她之前又係以為網上做證就得!結果買左機票最後去唔到!

複式洋房

回覆 sunnyvivian 的帖子

係啊 而家就係咁情況

大宅

回覆樓主:

早兩個月幫人整過,佢係第一次做,因為我打錯名同張相個底唔夠白,來回都係搞左4日甘上下,你快
d上呢個網做,如果d料無問題有機會星期二就批,到時print出黎就得https://coa.immigration.gov.tw/coa-frontend/overseas-honk-macao

男爵府

PoPobaby 發表於 19-6-21 23:29
我朋友非香港出生,上年暑假都整唔到,要親身去申請

我阿爸唔係香港出世,上年年頭先上網整完

大宅

sunnyvivian 發表於 19-6-21 23:33
你之前用DI,依家用特區護照,證件唔一樣依家係當第一次做證,我聽朋友講過下,她之前又係以為網上做證就 ...

我朋友都係因為網上簽唔到入台證所以要取消行程,蝕咗4套機票錢,佢老公仔女網上做到簽證,得佢唔得,佢老公話要成家去先開心所以最後無去度,但我唔清楚佢之前有冇去過台灣

之後我問佢點解網上做唔到,佢話個職員話因為佢出生地不是香港喎
抱抱BB

男爵府

PoPobaby 發表於 19-6-22 00:17
我朋友都係因為網上簽唔到入台證所以要取消行程,蝕咗4套機票錢,佢老公仔女網上做到簽證,得佢唔得,佢 ...

咁我明啦,你朋友應該之前用過第二本passport入過/申請過台灣visa,而家轉用特區passport,所以唔可以online apply. 一個香港人就算係香港出世,但曾經用過外國passport入境,都唔可以再用特區passport做online visa. 一定要用返外國passport

大宅

回覆樓主:

你誤會了,我朋友話佢懷疑佢因為係大陸出世,所以網上申請唔到。

我本人香港出世,第一次去台灣係用BNO ,當時仍未可網上申請要親自去金鐘。第二次去是持特區護照,網上申請沒有問題。
抱抱BB

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

manvy1112 發表於 19-6-21 22:43
而家夠了七年已經拎到特區 ...

你要預備一張相,身份証影印,護照影印(全部scan 上電腦先)要上網攪,同香港出生申請係兩個唔同網址,要網上比費用。(用上面13樓條link)

複式洋房

回覆 manvy1112 的帖子

謝謝各位

大宅

上年開始已經要上網做、不過好快兩日已經做到証。我上年幫我哥做証,佢唔係香港出世,又未去過台灣,我上次幫佢整已經要網上做証。不過一定要填父母名,即使不在世,但到要填,我上次無填就去唔到下一頁完成左就過一、兩日就check下有無approved

首頁

尾頁

跳至