時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Happy_hk 發表於 19-6-24 15:01
其實唔可以講學生殺軍人,唔排除有學生,但當時天安門廣場係入咗好多全國各地閑散人員,間諜等等扮成學生 ...

你講吾爾開希同李鵬見面情況。當年我係電視睇到, 我第1個反應係談判一定失敗。 如你所講吾爾開希當時咀臉.....好串好hill。

同意, 當時應該有其他人(不同身份)從各地各縣黎, 一有誤傳就好大鑊。
天空之城, 快樂之地

大宅

Rose^^ 發表於 19-6-24 17:51
我好記得電視見到吾爾開希,穿睡衣跟李鵬對話, 手指指咁幾囂張

...

他們絕食,所以吊鹽水,穿病服,但是後來被人影到與人餐館進餐的埸面。

大宅

Rose^^ 發表於 19-6-24 17:55
佔中後,我想深入了解六四, 也看了這網站,內裡資訊、圖片和視頻,彷如回到三十年前,揭開鮮為人知的一面 ...

攻擊軍人,軍人開火,群眾會更憤怒,再攻擊……去到一個不死不休的局面。1989年,當時的羅馬尼亞總統就是在逃跑途中,被憤怒的群眾開槍殺死。

水晶宮

回覆樓主:

依家開始睇通少少
任何事都有多面

複式洋房

回覆樓主:

c6話見過有坦克行下行下無啦啦車上行人路嘅片,但我網上搵极都搵唔到,得兩三篇文寫,有篇寫64三個版本之一軍人係市民包圍下前行,突然有裝甲車沖出來碾過行人路上d人好快又無影。條片應該好有衝擊感,放出來堅嚇人,但我就奇怪點解網上搵唔到?

別墅

回覆樓主:

中共對64事件都保持低調的,但你地竟公然反黑為白,中國有你地呢種人真係好可悲

sunev    發表於 19-6-25 23:28

大宅

janeau1 發表於 19-6-25 02:18
c6話見過有坦克行下行下無啦啦車上行人路嘅片,但我網上搵极都搵唔到,得兩三篇文寫,有篇寫64三個版本之一 ...

係咪呢一個?

https://youtu.be/GRb4VY2dU4c

大宅

siukeung37 發表於 19-6-25 04:00
中共對64事件都保持低調的,但你地竟公然反黑為白,中國有你地呢種人真係好可悲
...

咪叫反黑為白?是有人將白抹成黑,。

不求真相,不理對錯,没有是非,才是可悲。

大宅

瞓得好勳章

...

香港人有D人未仲可悲,反黑為白,明明班暴徒打警察,拋磚,暴力衝擊,D人仲話佢哋手無寸鐵先恐怖

子爵府

2023年兔年勳章

...

請問有幾可悲?我只是尋求事實,
若你有天安門清場片段,
又或有王維林被坦克輾死片段,
可以和我分享!

港獨台獨反中共的人,真的沒有資格一天到晚拿六四當政治籌碼!

你不彷問問內地同胞吧!

他們只心疼解放軍為什麼被那樣殘害!他們都是支持平亂!

而且中國人的事情真的沒必要讓港獨台獨費心!

也不必每年六月四日,
這天認自己係中國人, 悼念同胞!

tibetlee13    發表於 19-6-25 11:56

公爵府

seasonsYK 發表於 19-6-24 19:18
他們絕食,所以吊鹽水,穿病服,但是後來被人影到與人餐館進餐的埸面。

咪即是同著生於亂世tee去食自助餐咁囉

複式洋房

seasonsYK 發表於 19-6-25 06:41
係咪呢一個?

https://youtu.be/GRb4VY2dU4c

呢條坦克車人睇過,唔係

大宅

janeau1 發表於 19-6-25 11:40
呢條坦克車人睇過,唔係

這里面的視頻中,第一及第二個都有寫裝甲車走進人群的情況,第一架是被擲燃燒彈,車里面在著火,第二架是被人群受阻,然後失控,不過軍人的下場應該也是不好。 我還沒弄沒明兩個視頻是否同一個場景。

https://sites.google.com/site/sixfourevent/64

你可以看下是否這個場面。

補充內容 (19-6-25 14:36):
真的想不明白,究竟有多大的仇恨,怎麼能下得了手呢?

複式洋房

seasonsYK 發表於 19-6-25 14:34
這里面的視頻中,第一及第二個都有寫裝甲車走進人群的情況,第一架是被擲燃燒彈,車里面在著火,第二架是 ...

粗略睇左都唔似,我查左好多資料都係群眾阻止軍隊前進甚至逼退,所以先懷疑裝甲車碾人是否真實,何況當時環境趁亂搶車再搞事又唔係無可能。所有事實唯有當時人先知啦~
仲有64果時通訊唔發达,靠傳媒播報,cut頭cut尾淨係播木樨地軍人開槍,話殺左好多人吖血流成河吖,但又唔播群眾打搶燒軍車軍人片段,我覺有失偏頗咯。再結合近年大事件,人人online爆料,d傳媒都可以寫手無寸鐵
寫咁多都係想話唔好淨睇報導當事實,有疑問就自己搵資料做判斷~

ps:圖片係裝甲車碾人文章,搵視頻又無,我唔係好信咯

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

https://youtu.be/9o-f5dKkaWc

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

重有:

https://youtu.be/-Aboqk5YKk8

大宅

maomaofafa 發表於 19-6-23 15:12
之前有jm分享的片段
https://youtu.be/Y3AUKmNorPQ(眾人披露64當日實情)
https://youtu.be/VSR9zgY1QgU( ...

咁似最近香港發生緊嘅事…

侯爵府

軍隊軍人係上戰場打仗的,槍口並不應該對人民學生,鄧伯當時應該出動民警,不過佢竟然出動軍人及坦克部隊,舉世震驚!

大宅

sunev 發表於 19-6-25 23:38
軍隊軍人係上戰場打仗的,槍口並不應該對人民學生,鄧伯當時應該出動民警,不過佢竟然出動軍人及坦克部隊, ...

守法市民在戒嚴令下應該留在家,更不應該打殺軍人,搶軍火火,圍堵公安機關,中南海,電視大樓。

已出了坦克軍人,居然有數千人受傷,數百人死亡,而傷亡最多的是軍人,若不出動,難道整個北京城,甚或國家都要交給這些暴民嗎?

暴亂之人不去追究,軍人執法有不應該,是何道理?

大宅

janeau1 發表於 19-6-25 19:53
粗略睇左都唔似,我查左好多資料都係群眾阻止軍隊前進甚至逼退,所以先懷疑裝甲車碾人是否真實,何況當時 ...

下面篇文章好有作文感覺。

若真有這麽戲劇性場面,那時那麽多記者,怎麽都會有人拍到相片或視頻,支聯會,西方媒體肯定重點宣傳播放。

首頁

尾頁

跳至