時政擂台

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

MsBusy 發表於 19-6-23 17:27
Yes, 當年中央有公佈木樨地,長安街,
有幾多死傷者,而香港傳媒就斷章取義,
演變成中國話64無死人,

木樨地呢part記得係聽過,但差不多係十年後嘅事,當年報導應該係輕輕帶過。但最難明點解香港傳媒都幫外國呢?唔通跟本係一直控制緊?

琥珀宮

Rose^^ 發表於 19-6-23 21:43
今次反修例,d學生咪一樣係口口聲聲話為香港好!
原來係霸馬路、 阻塞港鐵、機場 ,更包圍警總, ...

其實自己用腦諗下都知,有咩理由大陸會想香港衰?可能方法未必咁好唔出奇,但冇可能想香港死囉

大宅

mandy952 發表於 19-6-23 21:59
木樨地呢part記得係聽過,但差不多係十年後嘅事,當年報導應該係輕輕帶過。但最難明點解香港傳媒都幫外國 ...

文匯報社長許家屯後來被開除黨籍,其後與情婦一起出走美國。

正如這次連登的人對律政司的加拿大籍老公出手 (寫信給加拿大政府, 稅局, 警察局等部門, 舉報她老財產有問題, 開的公司有問題等等), 只要不擇手段, 找到一個人的把柄威脅他, 以陰招去控制一個人並非做不到。

這是香港的報章, 今日重溫可以看看有何不妥
https://sites.google.com/site/xztibet2/64hknewspapers

[size=13.3333px]同一個故事,同一個場面,卻有不同的描述。以下是中國內地關於六四事件的報導以及官方刊物
[size=13.3333px]http://sites.google.com/site/sixfourevent/publicationinchina

補充內容 (19-6-23 22:29):
六月五日國內刊登 中共中央、"國務院告全體共產黨員和全國人民書", 六月六日國務院開記者會,講了很多暴亂情況,六月九日鄧小平公開講話....

補充內容 (19-6-23 22:30):
可惜上面所列的香港傳媒那里要不看不見, 要不斷章取義只取一兩句話.

補充內容 (19-6-23 22:37):
更正: 許家屯是新華社香港分社社長, 不是文匯報社長。當時的文匯報社長是李子誦。文匯報總編金堯如後來移居美國。

公爵府

ning.. 發表於 19-6-23 13:39
呢幾個學運領袖未做到美國要求,做到就去晒外國讀名牌大學啦!

睇下今次搞唔搞到啦!留在香港除咗做政棍, ...

可以續繼做監躉

男爵府

當時讀書時學校真係一面到支持架
估中發生我先開始明白
開始睇返一啲片先知當日被人呃啦
淨係睇帶頭個班全部冇事去晒外國就知咩事
記得當時仲講到千辛萬苦先救到佢地出來
其實係佢地做到野咪有出路囉

水晶宮

Rose^^ 發表於 19-6-23 13:23
以前我還是初中學生,完全唔明白點解鄧伯伯會咁做, 但依家~我明白了!

很多謝佔中和反修例,令我對六四釋 ...

當年我睇新聞喊,但自從佔中開始我就釋懷了

公爵府

hashtag影視迷勳章

當年我也有遊行,但佔中發生後,我好後悔。後悔有兩個原因:
1.當年對事情不清不楚,被人利用,現在才明白表面看到的不一定是事實的全部。
2.當時我老爸也勸戒我們不要去遊行,否則只會害死人。當天我也對他的說話不屑一顧,但現在看來是對的。如果沒有那麼多人吶喊助威,學生未必會堅持,而事實上事件確實有人傷亡,無論是那一方的都不是好事,如果我們不聲援,事情可能很快完結,就不會發生後來的流血事件。

男爵府

Rose^^ 發表於 19-6-23 18:33
學生好殘忍,點解要咁殘殺軍人

有時殺紅了眼
個個都做,膽就大

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

Rose^^ 發表於 19-6-23 15:40
柴玲大話連篇 ,天安門血流成河, 亞洲電視節目《歷史的空白》

https://youtu.be/6ra2M7sKLaU

呢度勁似佔中同今次
暴動嗰part喺某一個位置
大部分正常參與的在另一處

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

Rose^^ 發表於 19-6-23 13:23
以前我還是初中學生,完全唔明白點解鄧伯伯會咁做, 但依家~我明白了!

很多謝佔中和反修例,令我對六四釋 ...

了解8964真相後
會覺得鄧伯伯有好高既智慧
當時無話要澄清啲乜,因澄清都無人信
寧願俾全世界老屈咁多年

由時間証明一切

禁止訪問

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

活咗咁多年,真係唔知原來64有學生殺軍人 D香港傳媒出D特輯,次次講到佢哋好純真好熱血好有理想好和平抗議 可怕
希望文化大革命~學生批鬥父母,批鬥其他人。64學生殺軍人,坦克車鎮壓~大量流血死亡,唔會重現香港

男爵府

當年的所謂學生領袖之一,王丹現在做左台灣貪污總統陳水篇的打手,佢收左陳水篇50萬美金.
大部份台灣人民都好憎王丹.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

以前好
以前學生好單純,64後學生變得好複雜
完全唔係為將來而讀書,只為背負學生個名義周圍搞搞震,搞到民不聊生

水晶宮

Rose^^ 發表於 19-6-23 13:40
共通點:傳媒,不盡不實報導!

當年死的不只是學生,亦有大量軍警被學生殺死!

真係唔知軍警被殺,有事實片段嗎?
當年好細,只看到新聞有人擋坦克咋

大宅

sandylaw 發表於 19-6-24 14:56
真係唔知軍警被殺,有事實片段嗎?
當年好細,只看到新聞有人擋坦克咋
...

這里有搜集一些暴亂的視頻
https://sites.google.com/site/sixfourevent/64

89年暴乱图籍([size=13.3333px]1)([size=13.3333px]2)([size=13.3333px]3)([size=13.3333px]4)([size=13.3333px]5)([size=13.3333px]6)([size=13.3333px]7)([size=13.3333px]8)([size=13.3333px]9)([size=13.3333px]10)([size=13.3333px]11)([size=13.3333px]12)([size=13.3333px]13)([size=13.3333px]14)([size=13.3333px]15)([size=13.3333px]16)([size=13.3333px]17)([size=13.3333px]18)([size=13.3333px]19))([size=13.3333px]20)([size=13.3333px]21)([size=13.3333px]22)([size=13.3333px]23)([size=13.3333px]24)([size=13.3333px]25)([size=13.3333px]26)([size=13.3333px]27)([size=13.3333px]28)([size=13.3333px]29)([size=13.3333px]30)([size=13.3333px]31)([size=13.3333px]32)([size=13.3333px]33)([size=13.3333px]34)([size=13.3333px]35)([size=13.3333px]36)([size=13.3333px]37)([size=13.3333px]38)([size=13.3333px]39)([size=13.3333px]40)([size=13.3333px]41)([size=13.3333px]42)([size=13.3333px]43)([size=13.3333px]44)([size=13.3333px]45)([size=13.3333px]46)([size=13.3333px]47) ([size=13.3333px]48)

補充內容 (19-6-24 15:21):
暴亂圖籍怎麼變成這個樣子? 按下 旁邊的數字就是圖片網頁的連接. 又或去主網頁https://sites.google.com/site/sixfourevent/

子爵府

2024年龍年勳章

囍 發表於 19-6-24 05:05
活咗咁多年,真係唔知原來64有學生殺軍人 D香港傳媒出D特輯,次次講到佢哋好純真好熱血好有理想好 ...

其實唔可以講學生殺軍人,唔排除有學生,但當時天安門廣場係入咗好多全國各地閑散人員,間諜等等扮成學生,仲有好多工人市民,文化層次不齊,人員復雜,果陣連電話都冇,大棚人只要前面有人煽動,後面根本唔知咩事,照跟住衝。吾爾開希上位,就係佢造謠4.20嗰時,佢話軍警打人,仲侮辱咗女同學。本身之前大家對衝擊中南海都係畏懼嘅~~~~後尾電視輿論倒向學生,全國學生搞罷課,工人罷工,你都冇睇到吾爾開希,挾住呢個勢,同李鵬談判個樣幾囂張~~~十足依家圍警總個款:叫你大佬出嚟~~

所以先心急,見依家香港咁~~十足十當年,其實班學生真係有大部分單純嘎,只不過混入咗部分並不是學生嘅社會青年,同真係有收咗錢搞事嘅人。一有煽動,受傷嘅就可能反而係蒙在鼓裏最無辜嘅人。

tibetlee13    發表於 19-6-24 15:04

伯爵府

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

我好記得電視見到吾爾開希,穿睡衣跟李鵬對話, 手指指咁幾囂張

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

子爵府

2023年兔年勳章

seasonsYK 發表於 19-6-24 15:00
這里有搜集一些暴亂的視頻
https://sites.google.com/site/sixfourevent/64

佔中後,我想深入了解六四, 也看了這網站,內裡資訊、圖片和視頻,彷如回到三十年前,揭開鮮為人知的一面,相中看到解放軍被群眾毆打 ,血流披面 ,甚至被燒死後吊起,非常血腥

這場革命兩敗俱傷!

首頁

尾頁

跳至