論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

澳門人工/ 福利 ,同香港邊度高啲? 係咪可以自己簽約,唔需要經 agent?

子爵府

bbqueen 發表於 19-6-23 17:17
澳門人工/ 福利 ,同香港邊度高啲? 係咪可以自己簽約,唔需要經 agent?

有冇人知?thx

大宅

bbqueen 發表於 19-6-23 17:17

你意思係有個菲/印姐係澳門完約,你想簽佢係港做?

子爵府

peggypk 發表於 19-6-24 21:49
你意思係有個菲/印姐係澳門完約,你想簽佢係港做?

係菲傭, 喺澳門完約, 可唔可以嚟香港同佢簽約? 好似喺香港完約菲傭,, 自己簽,唔需要經agent 可唔可以呢? thx

子爵府

bbqueen 發表於 19-6-24 22:27
係菲傭, 喺澳門完約, 可唔可以嚟香港同佢簽約? 好似喺香港完約菲傭,, 自己簽,唔需要經agent 可唔可以呢? t ...

push

大宅

bbqueen 發表於 19-6-24 22:27
係菲傭, 喺澳門完約, 可唔可以嚟香港同佢簽約? 好似喺香港完約菲傭,, 自己簽,唔需要經agent 可唔可以呢? t ...

我覺得唔可以,澳門經驗應該同星加坡,中東經驗一樣,要當海外姐姐咁申請。

同埋你要小心,一般情況姐姐都會先黎香港做,因為除左澳門可以stay out, 其他條件,包捨人工都係港比澳門好。

而通常係香港做過既姐姐要轉去澳門打工,一係香港搵唔到僱主,一係借左錢還唔到避責,一係stay out對姐姐黎講因爲某些原因好緊要....總之就係有問題先會過澳門。

你最好check清楚姐姐passport,係澳門做野之前有冇係其他地方,包括香港做過。

當然可能係我心多,以上只係意見參考。

首頁

尾頁

跳至