跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題……

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

No, 申請兄弟姊妹一定本身要係公民,你快D入籍,之後再申請佢地。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

請問版主, 知不知現在是否5年可入藉, 由那日開始計5年呢?

男爵府

rose-mag 發表於 19-6-24 12:37
No, 申請兄弟姊妹一定本身要係公民,你快D入籍,之後再申請佢地。

如果我申請我媽,我媽批後,再申請阿妹,可行嗎?
总共等多少年?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

super_aries 發表於 19-6-23 21:09
如果我申請我媽,我媽批後,再申請阿妹,可行嗎?
总共等多少年?

唔係好明,你想申請媽媽,再由媽媽申請你妹?

申請父母或兄弟姊妹都係要公民至可以,當然申請你父母會比申請兄弟姊妹快,但實際係幾耐而家已經好難講。父母持綠咭申請未婚又已過廿一歲子女大概係四至五年,持公民資格父母申請子女就需要三至四年,如果子女已婚,就只有父母成為公民至可以提出申請,需時由得七年至九年多不等。公民申請兄弟姊妹就要八至十年有多,以上係以加州為準,有其他州份申請所需時間要更長。你可以用呢個網頁去查大概。https://egov.uscis.gov/processing-times/

兩者都係要你先成為公民,不過由父母申請仔女的話,佢地都係成為公民穩陣D。

男爵府

rose-mag 發表於 19-6-24 13:34

申請父母或兄弟姊妹都係要公民至可以,當然申請你父母會比 ...

版主……謝謝回答,非常清晰!

大宅

認識瑞士牛牛第一回

申請父母或兄弟姊妹都係要公民至可以,當然申請你父母會比 ...

rose-mag,有些問題想請教一下

請問如果美國批了我一家移民,我的小孩18歲

1. 我同太太香港美國兩邊飛,知唔知道幾耐要入一次美國?

2. 我同太太放棄綠卡,小孩可不可以有權自己留在美國生活(有親戚在當地)?

王國長老

uday 發表於 19-6-28 17:18
rose-mag,有些問題想請教一下

請問如果美國批了我一家移民,我的小孩18歲

你地兩邊飛,冇規定幾耐入境一次,你一年返好多次或者幾年返一次都冇關係,只係要承受每次入境都會有機會被收番綠咭嘅風險,如果只係想留多兩年,可以申請回美証,但回美証都係兩年,之後有冇得續期冇人可以確定。

你仔跟咗你地land, 攞咗綠咭就可以居留,你地之後放棄對佢應該冇咩影響。

子爵府

回覆 uday 的帖子

你若2邊飛,小朋友入“大學”,學費是另一種計法的

大宅

認識瑞士牛牛第一回

kkyyn 發表於 19-6-29 11:00
回覆 uday 的帖子

你若2邊飛,小朋友入“大學”,學費是另一種計法的

請教有無具體數字可供參考同比較

大宅

認識瑞士牛牛第一回

rose-mag 發表於 19-6-28 23:16
你地兩邊飛,冇規定幾耐入境一次,你一年返好多次或者幾年返一次都冇關係,只係要承受每次入境都會有機會 ...

感謝你的淸楚回覆

子爵府

回覆 uday 的帖子

之前有1個topic 講過的,標題大約是,女兒在美國出世……,好似在下一個page
你自己看看資料合不合用吧

王國長老

uday 發表於 19-6-30 00:01
請教有無具體數字可供參考同比較

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22179229 呢個帖有討論本州生外州生同外地生嘅分別

公爵府

版主,想幫朋友問,佢細佬係Seattle, 依家等收green card, 應該下年收到,佢地問左當地律師,話等細佬入左籍,就可以申請父母同佢,話佢果邊係去Texas 個office, 咁個網Texas寫F4 processing time 都係8-10個月,佢話計落由佢細佬收到green card都係6年就得,係唔係咁計?
咁佢細佬申請完佢之後有green card,佢先可以申請兩個仔同老公??
謝謝

伯爵府

好媽媽勳章

S_family 發表於 19-7-24 17:46
版主,想幫朋友問,佢細佬係Seattle, 依家等收green card, 應該下年收到,佢地問左當地律師,話等細佬入左 ...

唔該睇返第五樓。

要係citizen 先申請得兄弟姊妹,process 完都要等排期到,現在先排到2006年,即13年。佢細佬仲未收green card仲未入藉,由現在計,起碼20年才可以搞掂家姐一家移民。

公爵府

ivyscyip 發表於 19-7-24 23:02
唔該睇返第五樓。

要係citizen 先申請得兄弟姊妹,process 完都要等排期到,現在先排到2006年,即13年。 ...

我就係上網幫佢睇完一倫,我明明見到個table F4 排到06年,F3排到07年,佢話唔同州就唔同進到wo, 話5樓個web 個processing time寫8-10個月就搞點,我話係咪入紙時間搞要8-10個月,但之後照排隊ar? 佢又話律師話佢細佬入完籍就申請父母,之後大約3-4年就可以申請埋佢 我R爆頭成個web都冇寫話移民去邊個州會快d, 淨係得最update july 2019 排到邊年個table.... 我又怕講錯俾佢聽,所以黎問下
佢細佬又話申請完父母叫父母申請佢會快d, 我話我睇完最多F4 變F3, 快左一年,但仲未計父母入到籍又要多5年先申請得佢,變相仲慢左,我怕佢如意算盆打得太盡,到時話我做咩唔話佢知。。。

伯爵府

好媽媽勳章

S_family 發表於 19-7-24 23:46
我就係上網幫佢睇完一倫,我明明見到個table F4 排到06年,F3排到07年,佢話唔同州就唔同進到wo, 話5樓個w ...

佢個如意算盤根本唔得,叫佢預20年啦。不過到時佢d仔女又太大,跟唔到過去。

除非係citizen 配偶或未成年子女,Process 完要等有visa quota 㗎!

王國長老

S_family 發表於 19-7-24 23:46
我就係上網幫佢睇完一倫,我明明見到個table F4 排到06年,F3排到07年,佢話唔同州就唔同進到wo, 話5樓個w ...

我都睇咗個表,但係第一:果個只係參考指引,隨時變,而且不停變,根據USCIS 數據,相同申請表格處理時間今年比2015年已經長一至三倍。第二:個表只係不同表格申請處理嘅時間,冇反映真正總輪候時間,整個申請過程除咗I-130張表處理後,仲要等個priority date, 再跟據申請地配額排隊,而家F4 visa, 中國配額去到2006年,話幾個月只係處理I-130嘅時間,之後仲有其他嘢要做。如果個律師咁同你朋友講,叫你朋友揾定另一個,冇可能公民申請兄弟姊妹只需要等一年唔夠,FB2都未必得。

王國長老

ivyscyip 發表於 19-7-25 02:05
佢個如意算盤根本唔得,叫佢預20年啦。不過到時佢d仔女又太大,跟唔到過去。

除非係citizen 配偶或未成年 ...

係囉,綠咭要5年至夠資格入籍,N-400申請喺Seattle而家要15.5-18.5 個月,5年後或者要更耐,就咁計,如果哥哥而家剛收到綠咭,等到5年夠期入籍即刻交表,等18個月入到籍,前後都六年半,即時幫個妹申請I-130,又10個月,已經7-8年,未計等quote果十幾年,你講得啱,呢個時間表睇嚟,點都要廿年,除非哥哥已住咗一段日子,唔係要再5年至可以申請入籍,不過朋友好大機會帶唔到小朋友去。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 19-7-25 02:36
我都睇咗個表,但係第一:果個只係參考指引,隨時變,而且不停變,根據USCIS 數據,相同申請表格處理時間 ...

1年都唔夠,IR 1 都未必得!

首頁

尾頁

跳至