跳至

首頁

尾頁

子爵府

兄弟姐妹, 一定超過10年, 而且又傳過cut F4添

別墅

ivyscyip 發表於 19-7-26 08:14
收到通知後再email領事館

男爵府

kkyyn 發表於 19-7-26 11:10
兄弟姐妹, 一定超過10年, 而且又傳過cut F4添

你指cut F4 quota?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

super_aries 發表於 19-7-26 11:16
你指cut F4 quota?

係,講咗好耐,冇耐前Trump又提,佢建議改移民法,以後移民要一定學歷同資產,唔只cut F4配額,直頭冇咗F4同申請父母,所以得就盡快搞唔好等,唔知佢幾時成真。仲有近期話會加多d深d嘅入籍考試題目,總之就係想移民帶來經濟效益。

男爵府

rose-mag 發表於 19-7-26 12:21

係,講咗好耐,冇耐前Trump又提,佢建議改移民法,以後移 ...

我仔今年年尾可申請入籍,要快d攪先!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

super_aries 發表於 19-7-26 12:27
我仔今年年尾可申請入籍,要快d攪先!

後生仔識英文考入籍唔駛驚,記性好好多,係驚加價,好似話加到過千,
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

rose-mag 發表於 19-7-26 12:31
後生仔識英文考入籍唔駛驚,記性好好多,係驚加價,好似話加到過千, : ...

因為現在香港還境,原先plan讀埋下年F3才過美國,但我囡話想讀埋F3上學期就走

佢話F3會谷得好辛苦……

王國長老

super_aries 發表於 19-7-25 20:35
因為現在香港還境,原先plan讀埋下年F3才過美國,但我囡話想讀埋F3上學期就走

佢話F3會谷得好辛苦……

F3今年15歲?即係呢度9年級,高中第一年,建議盡早過嚟,因為高中四年9/10/11/12,打好個底準備大學係非常重要,唔記得你去邊個州(唔好意思,年紀大人多記性差),我呢個州高中要讀第二語言,修兩年合格,另外要有volunteer hours,睇你報咩大學,我見要考又SAT又AP又盛(我仔女未上高中,我未開始研究,但見好多同教育有關社交群組有講),早過嚟早適應早準備。

男爵府

rose-mag 發表於 19-7-26 12:42
F3今年15歲?即係呢度9年級,高中第一年,建議盡早過嚟,因為高中四年9/10/11/12,打好個底準備大學係非常 ...

WA呀!我仔讀WSU!
我囡九月15歲了!
阿囡來的話,準備讀G9 下學期 2nd semester !
早d來都好,我記得Grade 10 已是Prep SAT!

我仔8月中開學,我們一家31號飛回美國,會逗留至8月尾才走!

王國長老

super_aries 發表於 19-7-25 20:48
WA呀!我仔讀WSU!
我囡九月15歲了!
阿囡來的話,準備讀G9 下學期 2nd semester !

你講我就記得啦,你問過有關學校同住屋。

既然女都想早D過嚟就早D準備,女仔一般適應力強過男仔,
但上高中好唔同,我女上年升中6年級,唔少騎呢嘢,
女生11/12歲居然已經玩拍拖玩排擠孤立,仲要說話單打你窮,
中學呢個階段完全係要苦心經營,上到高中,性格都差不多定,
有哥哥一齊冇問題啦。

伯爵府

好媽媽勳章

super_aries 發表於 19-7-26 12:48
WA呀!我仔讀WSU!
我囡九月15歲了!

係呀!早d過嚟好d。第時報大學都要睇4年成績。

原來你女大我女成年有多,明明佢地以前係香港係同級㗎!不過我女回流美國時跟返年齡,所以宜家先升8th Grade.

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章

rose-mag 發表於 19-7-25 14:42
講咗唔聽冇辦法,等果個係佢唔係你,律師?哈,不學無術嘅見唔少,得啖笑,最叻就係千方百計收得最多嘅錢 ...

ROSE,想請問你,我申請緊兒子I-130 2B佢剛剛過左21 歲,交表I-130 已經6個月,
祗得收據號碼WAC1990xxxxxx,收據號碼是否等於Notice of Action 1 號碼(NOA1)? NOA2 幾時會有或通知, 或是據號碼便是檔案號碼,謝謝

複式洋房

如果年齡差少少,也有機會OK的。

年齡計算要用 https://www.immihelp.com/cspa-calculator.do
實際佢好似係減翻排期時間

子爵府

回覆 kit2468 的帖子

自己開個account ,可以最快知道自己的進度。

在接收最新通知在電郵/手機,記得click YES

WAC1111111111,就是check 進度,
priority date 都要有才check 到的。

https://egov.uscis.gov/casestatus/landing.do

王國長老

kit2468 發表於 19-7-26 15:18
ROSE,想請問你,我申請緊兒子I-130 2B佢剛剛過左21 歲,交表I-130 已經6個月,
祗得收據號碼WAC1990xxxxxx ...

如果未婚的話,問題應該唔會太大,等候時間冇差咁遠,但結咗婚就唔得,以前係一年同七年嘅分別,而家就惡講啦。

kit2468    發表於 19-7-29 10:06

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章

kkyyn 發表於 19-7-27 13:17

我自己有開個account,成日check ,但請問什麼是priority date,收據上有沒有顯示?

原來 WAC1111111111,就是check 進度,謝謝你解答

男爵府

Eiffel2010 發表於 19-7-26 16:09
如果年齡差少少,也有機會OK的。

年齡計算要用 https://www.immihelp.com/cspa-calculator.do

我有用這個計算過,真的是過了38天,謝謝回覆

子爵府

kit2468 發表於 19-7-29 10:00
我自己有開個account,成日check ,但請問什麼是priority date,收據上有沒有顯示?

收據上, 有

priority date

大宅

kkyyn 發表於 19-7-27 13:17

請問是不是一定要有美國本地電話才可以登記
Account ? 好似必須要填美國州份和美國嘅本土電話

子爵府

flexcfc 發表於 19-7-30 16:42
請問是不是一定要有美國本地電話才可以登記
Account ? 好似必須要填美國州份和美國嘅本土電話
...
是,美國電話,你可登記電郵就會send 去

首頁

尾頁

跳至